Connect with us

Društvo

Savjeti mjesnih zajednica protiv ukidanja Osnovnog suda u Danilovgradu

Objavljeno

on

Mjesne zajednice iz opštine Danilovgrad, kao i većina građana, gradska izvršna i zakonodavna vlast i civilno društvo izražavaju protest zbog nastojanja Ministarstva pravde da zatvori Osnovni sud u Danilovgradu kroz Plan racionalizacije pravosudne mreže koji je usvojen na 29. sjednici Vlade, 17. maja 2024. godine.

Urgiramo da Vlada Crne Gore stavi van snage usvojeni Plan racionalizacije pravosudne mreže i pristupi izradi nove analize i Plana koji će adekvatno uzeti u obzir navedene argumente, a naročito potrebu lokalnog stanovništva za pristupom pravdi.

Građani putem svojih izabranih predstavnika u mjesnim zajednicama i organima Opštine izražavaju nezadovoljstvo i zabrinutost zbog posljedica koje će ova odluka imati na pristup pravdi u našem gradu. Naime, Osnovni sud u Danilovgradu krasi duga istorija postojanja, rada i zadovoljavanja potreba lokalnog stanovništva za pravdom.

Plan racionalizacije, kojim se sud pokušava ukinuti, se poziva na niz argumenata, koji u suštini ne pružaju opravdan razlog za ovu odluku. U dijelu kategorizacije sudova po veličini, autor navodi da je sud u Danilovgradu srednji po veličini, što ide u prilog njegovom značaju. Dalje, u dijelu poređenja statistike iz rada sudova, autor se poziva na broj zaključenih predmeta po sudiji, koji je u Danilovgradu niži nego u Podgorici, dok je isti broj bio obrnut u 2022. godini – viši u Danilovgradu nego u Podgorici.

Umjesto traženja rješenja koje će pravilno adresirati ovu brojku, tj. nizak broj riješenih predmeta po sudiji, kao što su izgradnja njihovih kapaciteta, Vlada odlučuje da ga ukine, što nema direktne poveznice sa navedenim argumentima.

Autor se u zaključcima poziva i na preliminarne podatke sa popisa stanovništva iz 2023. godine, koji ukazuju na porast broja stanovnika Glavnog grada, dok izbjegava da istakne da broj stanovnika Danilovgrada takođe raste. Uzimajući naročito u obzir da dobar dio stanovništva Opštine Danilovgrad živi u ruralnim predjelima sa slabom putnom infrastrukturom, često i bez javnog prevoza, ukidanje suda će najviše ugroziti pristup pravdi za najugroženiji dio stanovništva. Troškovi građana koji traže pravdu pred sudom će biti značajno uvećani za račun potrebe izdvajanja dodatnog vremena za putovanje u Podgoricu, troškova prevoza, parkinga (kojeg ionako nema u okolini suda u Podgorici). Troškovi će takođe biti uvećani za račun veće distance izlazaka na lice mjesta, vještačenja.

Takođe, uzimajući u obzir podatke navedene u Planu racionalizacije pravosudne mreže koji govore o opterećenosti suda u Podgorici, te dugom trajanju postupaka pred istim, spajanje sudova bi vodilo do produžavanja prosječnog trajanja postupaka za stanovnike Danilovgrada.

Prestanak rada Osnovnog suda u Danilovgradu će posljedično značiti i smanjenje zaposlenosti, kako u samom sudu, tako i srodnim granama (notari, izvršitelji, advokati).

Ako Vlada Crne Gore, kako navodi i u ostalim javnim politikama koje usvaja, želi da radi na harmoničnom razvoju cijele Crne Gore, onda će odustati od ove namjere, jer bez suda Danilovgrad gubi preduslove da postane lokalni centar u kojem će svi građani moći da zadovolje svoje osnovne potrebe, prevashodno potrebu za pravdom.

Stoga, urgiramo da Vlada Crne Gore stavi van snage usvojeni Plan racionalizacije pravosudne mreže i pristupi izradi nove analize i Plana koji će adekvatno uzeti u obzir navedene argumente, a naročito potrebu lokalnog stanovništva za pristupom pravdi.

Potpisuju

Savjeti mjesnih zajednica sa teritorije opštine Danilovgrad

Društvo

Saopštenje za javnost : Vodosnabdijevanje u Danilovgradu u ljetnjim mjesecima

Objavljeno

on

By

Povodom sve češćeg akcentovanja teme  vodosnabdijevanja u Danilovgradu u ljetnjem periodu želimo objektivno ukazati na sve njegove uzroke, ali i realno sagledati ko je sve odgovoran za takvo stanje.

Problem slabijeg vodosnabdijevanja u ljetnjem periodu nije problem samo Danilovgrada i on je uslovljen velikim pritiskom na vodne resusrse zbog prekomjerne upotrebe vode usljed sve češćih dugotrajnih toplotnih talasa i suše.

Trenutno se zahvataju višestruko veće količine vode od onih koje su potrebne stanovništvu, privredi i ustanovama u našoj opštini. Nesavjesnim, a često i nasilnim korišćenjem od dijela potrošača ugroženo je vodosnabdijevanje pojedinih djelova opštine, zbog toga i potrošači snose svoj dio odgovornosti za trenutno funkcionisanje vodovoda.

Jedno od takvih područja su upravo Martinići. Ovdje moramo ukazati na podatak da se ovo područje u zimskom periodu stabilno snabdijeva sa 8 – 10 litara vode u sekundi, a u noćnim satima se  nekada čak i pumpa na “Žarića jami” isključuje jer ima dovoljno vode pod pritiskom u sistemu. Ovih dana kada sva vodoizvorišta rade u punom kapacitetu ni 45 l/s sa vodoizvorišta nije dovoljno da pokrije potrebe stanovništva tog područja. Ključni razlog je nenamjenska i neracionalna potrošnja korisnika koji su na nižim kotama, pa do potrošača na visočijim pozicijama dolazi malo ili nimalo vode.

VIK Danilovgrad razumije potrebe potrošača i činjenicu da se u Bjelopavlićima veliki procenat stanovništva bavi poljoprivredom,te da je voda u sušnom periodu vrednija od bilo kog drugog resursa, ali podsjetićemo da je vodosnabdijevanje pojedinih područja na koje se I sada ukazuje višedecenijski problem . Moramo biti svjesni da je naš vodovodni sistem veoma veliki i razuđen, da novo vodoizvorište nije uključeno u sistem još od 2003. da imamo značajno naseljavanje određenih područja, a time i povećanje broja priključaka na postojeću infrastrukturu što utiče na njene kapacitete. Ovo je karakteristično upravo za martinićka sela, Novo Selo, Daljam, Klikovače i sl.

DOO “Vodovod i kanalizacija” Danilovgrad ulaže maksimalne napore kako bi obezbijedilo stabilno i nesmetano vodosnabdijevanje. Prije početka ljetnje sezone uveden je rad terenskih službi u dvije smjene od 7 do 22 časa. Od početka jula stupila je na snagu Odluka o zabrani nenamjenske potrošnje i ekipe VIK-a su svakodnevno na terenu radi kontrole i suzbijanja ovakve potrošnje. U prvoj fazi potrošači koji prekomjerno troše vodu biće opomenuti, a ubrzo će VIK Danilovgrad u saradnji sa Komunalnom policijom početi sa procesuiranjem i kažnjavanjem nesavjesnih potrošača.

Kada je u pitanju brzina intervencija odnosno otklanjanja kvarova ukazujemo da su u ovom periodu angažovani svi raspoloživi ljudski i materijani resursi Društva.  Uveden je i novi telefonski broj na koji građani mogu prijaviti kvar van radnog vremena i  vikendom.

Ekipe Službe vodovod dnevno otklanjaju po više od 10 kvarova na različitim mjestima, a imajući u vidu da VIK ne posjeduje bilo kakvu mehanizaciju, najčešće je potrebno vrijeme kako bi se eksterno obezbijedile mašine neophodne za otklanjanje kvara.

U svakom slučaju radnici VIK-a su na ovim visokim temperaturama stalno na terenu,na više mjesta istovremeno, sve kvarove koji se mogu otkloniti ručno i za kratko vrijeme rješavaju odmah ,a često pomažu i u rješavanu problema na privatnim instalacijama korisnika kako bi svi građani u ovom sušnom periodu imali vodu.

Prethodne nedjelje ugradnjom frekventnog regulatora riješen je problem nedostatika vode u  martinićkim selima Luke i Sige. Takođe je ugradnjom prekidnog ventila riješen problem vodosnbdijevanja u dijelu Novog Sela. Ostali kratkotrajni prekidi vodosnabdijevanja u dijelu  Martinića i Spuža, naselja Burum, Ciglana i ostalih koji gravitiraju martinićkom putu uzrokovani su najčešće oštećenjima infrastrukuture tokom radova na putu i ovi kvarovi se otklanjaju čim dobijemo informaciju o njima.

Voda iz sistema opštinskog vodovoda, u ovom periodu, prvenstveno se mora koristiti za piće, pripremanje hrane, kao i za održavanje lične i higijene domaćinstva.

Vodovod Danilovgrad ima razumijevanja za povećanu potrebu potrošača za vodom tokom ljeta, ali aktivnosti kao što su: navodnjavanje poljoprivrednih i zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata, predstavljaju nenamjensku i neracionalnu potrošnju vode za piće.

Ukoliko aktuelna kontrola prekomjerne potrošnje ne doprinese poboljšanu stanje VIK Danilovgrad će ne mjestima gdje je to tehnički izvodljivo vršiti ugradnju prekidnih ventila koji smanjuju pritisak i time umanjuju prekomjernu potrošnju. Kao krajnju mjeru planiramo regulacije I preusmjeravanja protoka kako bi voda dolazla I do onih potrošača koji je zbog prekomjerne upotrebe drugih nemaju.

Za dobro finkcionisanje vodovodnog sistema neophodna je saradnja građana i preduzeća koje njime upravlja, odnosno Opštine, jer jedna strana kolike god napore da uloži ne mogu biti dovoljni. Iz ovog razloga još jednom apelujem na građane da namjenski i umjereno troše vodu kako bi njihove komšije i sugrađani, u ovim vrelim ljetnjim danima, imali dovoljno vode za osnovne potrebe.

„Vodovod i kanalizacija” Danilovgrad

Nastavite čitanje

Društvo

Opština Danilovgrad: Aktivno radimo na rješavanju problema vodosnabdijevanja

Objavljeno

on

By

Opština Danilovgrad prepoznala je ozbiljnost problema vodosnabdijevanja koji pogađa mnoge stanovnike naše opštine. U cilju rješavanja ovog višedecenijskog problema, lokalne vlasti su preduzele konkretne korake, uspostavljajući blisku saradnju sa preduzećem Vodovod i kanalizacija Danilovgrad, kao i sa brojnim partnerima koji mogu olakšati ovaj višedecenijski problem, stoji u objavi na zvaničnoj facebook stranici Opštine Danilovgrad iako nije tačno navedeno koji su to koraci preduzeti.

Uvidjevši složenost situacije, kako dalje stoji u objavi, Opština je hitno organizovala neprestano snabdijevanje vodom. Vatrogasna služba i Komunalno preduzeće angažovani su u dostavljanju vode cistjernama, čime se, kako ističu, osigurava da svi građani imaju pristup neophodnim količinama vode, naročito u ovim najtoplijim danima.

Zahvaljujući ovim naporima, situacija je znatno poboljšana u odnosu na prethodne dane ističu iz Opštine naglašavajući da ulažu dodatne  napore kako bi se stanje dodatno stabilizovalo i olakšalo građanima.

Posebno je istaknuto rješenje problema prašine na Martinićkom putu, koji je uspješno riješen. Građanima se zahvaljuje na razumijevanju i strpljenju tokom perioda rekonstrukcije puta, koji je neophodan za dugoročno poboljšanje infrastrukture.

Opština Danilovgrad, kako ističu, ostaje posvećena kontinuiranom radu na unapređenju kvaliteta života svih svojih stanovnika i apeluje na građane da i dalje budu strpljivi i saradljivi dok traju radovi na unapređenju vodosnabdijevanja.

 

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije