Connect with us

Društvo

Sinoć u Danilovgradu odlična atmosfera: Salon vina i Frajle okupili brojne posjetioce

Objavljeno

on

Foto Media Biro

Svako ko je sinoć posjetio Danilovgrad, bio je u prilici da uživa u jedinstvenom ljetnjem događaju, pozitivnoj atmosferi i odličnom muzičkom programu. Naime, prvi po redu dogadjaj pod nazivom “Vinom obojen Danilovgrad” okupio je devet vinarija, koje su svoje proizvode promovisali u centru grada, gdje su svi posjetioci, kao i lokalno stanovništvo uživali u degustaciji. Nakon toga, na platou ispred hotela “Zeta” upriličen je muzički program, kada se nakon nastupa lokalnih DJ, publici predstavio novosadski ženski sastav “The Frajle”.

“Nakon tri Salona vina koje smo organizovali u Podgorici, došli smo u Danilovgrad”, kazao je agenciji Madia Biro organizator Salona vina, Dragutin Kontić i dodao da na prostorima te opštine ima preko 23 vinarije, dok, kako je kazao, njih 11 svoja vina plasira na tržištu.

Kontić je naglasio da je cilj ovakvih okupljana upravo promocija crnogorskih vina i Crne Gore kao vinske destinacije. Prema riječima predsjednika Skupštine Opštine Danilovgrad, Velimira Đokovića, Danilovgrad je odlična destinacija za promociju vina jer je, kako je dodao, područje opštine Danilovgrad idealno podneblje za uzgoj vinskih proizvoda.

“Pored dobrih vinara koje naša opština ima, vrlo je značajno da svi zajedno radimo na njihovoj promociji, afirmaciji proizvoda i onoga što oni nude. Ujedno, to je vrlo važno i zbog cjelokupne crnogorske ekonomije, jer je potrošnja domaćih proizvoda u Crnoj Gori od strane turista koji je posjećuju veoma bitna”, istakao je on.

Đoković je kazao da se kao lokalna samouprava trude da ožive sami centar grada, te da ovakvim i sličnim manifestacijama lokalnom stanovništvu uljepšaju svakodnevnicu, a ujedno, kako je rekao, sugrađane koji žive na periferiji, te okolno stanovništvo animiraju da dođu u Danilovgrad.

Vlasnik vinarije “Jokaš” Dragan Sekulić iz Bjelopavlića jedan je od onih koji svoja vina prvi put predstavlja na Salonu vina. U njegovoj vinariji najčešće se može naći crno, odnosno crveno vino kao i roze.

“Dosadašnju promociju naših proizvoda radili smo isključivo preko interneta, a ovo je svakako idealna prilika da se predstavimo široj populaciji”, kazao je Sekulić.

Autorke “novosadskog tanga”, članice ženskog sastava “The Frajle” kažu da od početka karijere imaju odličnu komunikaciju sa crnogorskom publikom.

“Volimo se, to je uzvraćena ljubav već 14 godina, naš prvi nastup je bio baš u Crnoj Gori, na primorju. Od tada i trajemo, nas je zapravo publika i tražila. Kada smo naše prve snimke stavili na Youtube kanal, mediji su ubrzo saznali za nas i tako je sve i počelo”, prisjetila se Jelena Buča, jedna od članica sastava The Frajle.

Izgleda da je falilo neke ženske energije na muzičkoj sceni, iako nam je drago da se među našom publikom nalazi sve više muškaraca, istakla je Nataša Mihajlović.

“Mi volimo da bećarimo i uživamo u muzici, tako da slobodno mogu reći da je naša muzika mješavina novosadskog tanga i ženskog bećarca. Volimo svu vrstu muzike, ali nekako ono što se prepoznaje kroz naš rad i potpis jeste ta Vojvodina, zemlja gdje smo odrasle”, kazala je ona.

Iako je rad u grupi zahtjevan, ponekad je baš taj grupni rad olakšavajuća činjenica, pogotovo kada je izbor pjesama posrijedi, mišljenja je Nevena Buča.

“Ovaj tim odlično funkcioniše već dugi niz godina, svi smo i kompozitori i tekstopisci, i zajedno stvaramo. Postoji jedna vrsta kompromisa, ili sagledavanja stvari iz nekog drugog ugla, jer na kraju, u našu muziku svaka od nas donese nešto svoje”, poručila je ona.

Dogadjaj “Vinom Obojen Danilovgrad” organizovo je Salon Vina pod pokroviteljstvom Opštine Danilovgrad, Turističke Organizacije Danilovgrada i Centra za Kulturu Opštine Danilovgrad.

Društvo

Crna Gora slavi Dan državnosti

Objavljeno

on

By

Flag of Montenegro at Njegos Mausoleum, montenegro

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država i isti datum 1941. kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma.

To je bio uvod u Narodno-oslobodilačku borbu, u kojoj je, važnim političkim odlukama, počela obnova državnosti Crne Gore, ukinute 1918. njenim ujedinjenjem sa Srbijom, odnosno Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca koja je kasnije postala Jugoslavija.

Berlinski kongres, Slika Anton von Werner

Na Crnogorskoj antifašističkoj narodnoj skupštini, održanoj krajem 1944. u Kolašinu, donesena je odluka o statusu Crne Gore kao jedne od federalnih jedinica buduće federativne Jugoslavije.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da u vrijeme kada se savremeni svijet suočava s brojnim potresima, mi unutar Crne Gore treba da prevaziđemo sve što nas dijeli. On je na prijemu povodom 13. jula, Dana državnosti kazao da Crna Gora nije nikada uzmicala pred neprijateljem niti prezala od borbe.

Milatović je podsjetio na istorijski značaj 13. jula i kazao da su u tom datumu sabrani borba i sloboda.

“Držeći se slavne prošlosti Crna Gora nije nikada uzmicala pred neprijateljem niti prezala od borbe, ma kako ona bila surova ili nemoguća”, kazao je Milatović.

Antifašizam, kako je rekao, predstavlja jednu od najvažnijih vertikala crnogorskog društva, koje ga je živjelo mnogo prije nego kao što se pojam našao u istorijskim i sociološkim čitankama.

“Uz uvjerenje da je brat mio, ma koje vjere bio, i da je čojstvo braniti drugoga od sebe”, istakao je Milatović.

Povodom državnog praznika Dana Državnosti neradni dani su 13, 14. i 15. jul.

Nastavite čitanje

Društvo

Danas je Petrovdan

Objavljeno

on

By

Srpska pravoslavna crkva i vjernici, danas obilježavaju Petrovdan – praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu

Ovim danom završava se petrovski post i to svetim pričešćem.

Ko su bili Petar i Pavle?

Petar je rođen u mjestu Vitsaida, na obalama Galilejskog jezera, i bio je jedan od dvanaestorice apostola i nerazdvojni Hristov prijatelj i sledbenik.

– Ti si, Petre, stijena na kojoj ću sagraditi crkvu svoju i vrata paklena neće joj ništa moći, kaže Jevanđelje po Mateju.

Nakon Hristovog vaznesenja i silaska Svetog Duha na apostole, propovijedao je vjeru po Palestini, Siriji, Antiohiji, Maloj Aziji i Rimu, gdje je dva puta boravio. Kao episkop proveo je sedam godina u Antiohiji i tada je za sledbenike Hristovog učenja nastao pojam hrišćani. Za vrijeme vladavine imperatora Nerona u progonu hrišćana uhvaćen je i bačen u tamnicu.

Pavle, koji se pre krštenja zvao Savle, rođen je u Tarsu. Bio je veoma obrazovan i imao je status građanina Rima. Pavle nije spadao u grupu prve dvanaestorice apostola, već u sedamdeset drugih apostola.

U mladosti je bio revnosan progonitelj hrišćana, vjere koju su tadašnji Judejci smatrali za jeres. Kada je krenuo u Damask, na putu je sevnula munja i začuo se glas s neba: “Savle, Savle, zašto me progoniš”, nakon čega je oslijepeo. Savle je tri dana bio sijlep, ali mu se vid vratio posle krštenja.

Pavle je uhapšen u Rimu i bačen u tamnicu. Pogubljen je zajedno sa Petrom. Pavlu je odrubljena glava, a Petar je razapet na krst naopačke. Na ikonama ova dva sveca predstavljaju se zajedno – Petar drži ključeve u ruci, a Pavle mač.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije