U okviru projekta Škola i grad/SCHOOL4CITY u OŠ “Vuko Jovović” se u ovom polugođu realizuje i praktični dio projekta – formiranje školske bašte.

Projekat „Škola i grad/SCHOOL4CITY – Obrazovanje o konceptu održivih gradova u crnogorskim školama, već drugu godinu realizuju NVO Expeditio – Centar za održivi prostorni razvoj iz Kotora, Zavod za školstvo Crne Gore i organizacija JAS – Jugend Architektur Stadt (Grad arhitekture mladih) iz Esena, Njemačka, a za praktični dio – realizacija ekoloških radionica sa djecom i formiranje male školske bašte zadužena je NVO Eco Logic iz Podgorice.

„Već četiri mjeseca u školi se sa učenicima trećeg razreda realizuju edukativne i interaktivne  radionice iz oblasti ekologije, zaštite životne sredine, održivosti i održivog razvoja i rukovođenja, tretmana otpada, permakulture, urbane poljoprivrede  itd. Kao završni dio radionica slijedi praktični rad u kojem se djeca oprobavaju u uljepšavanju i revitalizaciji zapuštenih ili manje funkcionalnih prostora u školskom dvorištu u  kojima će se formirati mala školska bašta“, navode iz NVO Eco Logic.

Kako ovaj projekat ima za cilj osnaživanje djece i mladih da u budućnosti preuzimaju aktivniju ulogu u kreiranju svojih gradova i naselja primjenjujući principe održivog razvoja,  tako poslije seta realizovanih radionica, praktičan rad na funkcionalnosti i estetici prostora doprinosi dodatnom uključenju učenika u ovaj proces.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

„Ove sedmice se nadamo završetku osnovne baštenske infrastrukture u školskom dvorištu čime pored praktičnog uključenja učenika trećeg razreda, postavljamo i bazu za dalji nastavak projekta i unapređenja vrta iz godine u godinu“.
Projekat Škola i grad, pored radasa djecom ima za cilj i je povećanje znanja profesora/ca i učenika/ca u osnovnim školama Crne Gore o planiranju održivih gradova i naselja. Legalni osnov za realizaciju projekta predstavlja činjenica da u obrazovnom sistemu Crne Gore već postoji program »Obrazovanje za održivi razvoj« koji podrazumijeva osam međupredmetnih tema od kojih je jedna održivi gradovi i naselja.