Connect with us

Društvo

Sudstvo i tužilaštvo opstuiraju borbu protiv kriminala

To što sudstvo i tužioci ne mogu da prate volju Vlade Crne Gore da se izbore sa organizovanim kriminalom, odlična je poruka za međunarodnu zajednicu, dodao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Objavljeno

on

Vlada je odlučila da nagradi učesnike akcije zapljene 1.400 kilograma kokaina. Tri rukovodioca dobiće dvostruku platu, sedmoro jednostruku i dvojica iz Uprave carina biće nagrađeni na isti način, kazao je premijer Zdravko Krivokapić.

“Kada izaberete kvalitetne i kompetentne ljude na pozicijama nećete pogriješiti”, kazao je Krivokapić.

On je kazao da je to dokaz da će Vlada raditi na poboljšanju uslova u kojim rade službenici Uprave policije. Napomenuo je da policija nije dobila čestitke od prethodne Vlade.

“Moramo da promijenimo sistem vrijednosti i idoli u Crnoj gori više neće biti kriminalci. Moramo da promijenimo činjenicu da ne možete da razlikujete ko je kriminalac, ko političar, ko biznismen”, kazao je premijer.

Istakao je da su ovakve akcije i ranije pripremane, ali su prvi put sprovedene u djelo.

“Ako se dese bilo kakvi incidenti i sukobi znajte da su to nezadovoljne grupe koje žele da opstruiraju ono što se trenutno dešava u Crnoj Gori. Crna Gora je zemlja mira, poštovanja jedni drugih. Da bi to tako bilo, moramo svi dati doprinos”, istakao je Krivokapić.

Tvrdi da je akcija zapljene kokaina izvedena u tajnosti i da nije znao ništa o tome dok nije završena.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović ističe da je ovo najveći rezultat od prošlogodišnje pobjede na izborima .

“Ne postoji mafija koja nije napadnuta u posljednje vrijeme. Rezultati borbe protiv kriminala se isporučuju. To što druge institucije sistema ne mogu da ih prate i to je dobra poruka i međunarodnoj zajednici. To što sudstvo i tužioci ne mogu da prate volju Vlade Crne Gore da se izbore sa organizovanim kriminalom, odlična je poruka, istina negativna, ali odlična”, kazao je Abazović.

On je istakao da to pokazuje da Vlada, policija i Uprava carina imaju volju da se isporučuju konkretni rezultati, a da postoji dio sistema koji je naslijeđen koji sve to želi da opstruira.

“Naš zadatak je da u narednom periodu nastavimo još jače. Pozivam Skupštinu da što prije dođe do saglasnosti izbora tužilačkog savjeta. Pozivam sve nadležne organeda izaberu rukovodioce svojih institucija, da se kompleztiramo kao tim, da država u ovome bude jedinstvena, da svi uradimo što je do nas”, kazao je potpredsjednik Vlade.

On je istakao da je vrijednost jedne pošiljke kokaina jednak vrijednosti pet super-lusuznih bolnica i 10 fabrika.

“Mi našu djecu liječimo SMS porukama, a nismo stali na kraj kriminalu, Tvrdim da se iza svakog nacionalizma i ekstremizma kriju kriminalne grupe koje vide da se u ovom trenutku dešava da imaju zaštitu države. Ovo više nije njihova sigurna luka”, poručio je Abazović.

Ministar unutrašnjih posliva Sergej Sekulović kazao je da je zapljena kokaina globalna akcija.

“Crna Gora u ovom trenutku može da se pohvali da ima sektor bezbjednosti koji djeluje koordinisano, ozbiljno i kome se vjeruje”, kazao je Sekulović.

Istakao je da je to čvrst dokaz da Crna Gora sigurnim koracima korača ka Evropskoj uniji.

“Da je to tako mogu da se pohvalim da je uhapšen jedan od najtraženijih lica u Mađarskoj”, kazao je on.

Dodao je da novi menadžment svakodnevno opravdava svoju funkciju.

Tužilaštvo je već uložilo prigovor na odluku sudije koji je pustio osumnjičene da se brane sa slobode, kazao je on. Dodaje da je akcija prekinuta u pravom trenutku i da su uhapšeni vlasnici magacina.

Sekulović je kazao da Specijalno tužilaštvo nije namjerno zaobiđeno u ovom slučaju i da sarađuju kako treba.

Abazović je naglasio da se puštanjem osumnjičenih da se brane sa slobode, poruka javnosti da neko ne želi da se izbori s kriminalom.

U koordinisanoj akciji službenika Uprave policije i Uprave prihoda i carina zaplijenjena je rekordna količina od 1.400 kilograma kokaina i uhapšene su za sada dvije osobe, otac i kćerka Budimir i Marina Krstović, vlasnici hangara u kojima je droga bila skladištena u zetskom selu Mojanovići.

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Crna Gora slavi Dan državnosti

Objavljeno

on

By

Flag of Montenegro at Njegos Mausoleum, montenegro

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država i isti datum 1941. kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma.

To je bio uvod u Narodno-oslobodilačku borbu, u kojoj je, važnim političkim odlukama, počela obnova državnosti Crne Gore, ukinute 1918. njenim ujedinjenjem sa Srbijom, odnosno Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca koja je kasnije postala Jugoslavija.

Berlinski kongres, Slika Anton von Werner

Na Crnogorskoj antifašističkoj narodnoj skupštini, održanoj krajem 1944. u Kolašinu, donesena je odluka o statusu Crne Gore kao jedne od federalnih jedinica buduće federativne Jugoslavije.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da u vrijeme kada se savremeni svijet suočava s brojnim potresima, mi unutar Crne Gore treba da prevaziđemo sve što nas dijeli. On je na prijemu povodom 13. jula, Dana državnosti kazao da Crna Gora nije nikada uzmicala pred neprijateljem niti prezala od borbe.

Milatović je podsjetio na istorijski značaj 13. jula i kazao da su u tom datumu sabrani borba i sloboda.

“Držeći se slavne prošlosti Crna Gora nije nikada uzmicala pred neprijateljem niti prezala od borbe, ma kako ona bila surova ili nemoguća”, kazao je Milatović.

Antifašizam, kako je rekao, predstavlja jednu od najvažnijih vertikala crnogorskog društva, koje ga je živjelo mnogo prije nego kao što se pojam našao u istorijskim i sociološkim čitankama.

“Uz uvjerenje da je brat mio, ma koje vjere bio, i da je čojstvo braniti drugoga od sebe”, istakao je Milatović.

Povodom državnog praznika Dana Državnosti neradni dani su 13, 14. i 15. jul.

Nastavite čitanje

Društvo

Danas je Petrovdan

Objavljeno

on

By

Srpska pravoslavna crkva i vjernici, danas obilježavaju Petrovdan – praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu

Ovim danom završava se petrovski post i to svetim pričešćem.

Ko su bili Petar i Pavle?

Petar je rođen u mjestu Vitsaida, na obalama Galilejskog jezera, i bio je jedan od dvanaestorice apostola i nerazdvojni Hristov prijatelj i sledbenik.

– Ti si, Petre, stijena na kojoj ću sagraditi crkvu svoju i vrata paklena neće joj ništa moći, kaže Jevanđelje po Mateju.

Nakon Hristovog vaznesenja i silaska Svetog Duha na apostole, propovijedao je vjeru po Palestini, Siriji, Antiohiji, Maloj Aziji i Rimu, gdje je dva puta boravio. Kao episkop proveo je sedam godina u Antiohiji i tada je za sledbenike Hristovog učenja nastao pojam hrišćani. Za vrijeme vladavine imperatora Nerona u progonu hrišćana uhvaćen je i bačen u tamnicu.

Pavle, koji se pre krštenja zvao Savle, rođen je u Tarsu. Bio je veoma obrazovan i imao je status građanina Rima. Pavle nije spadao u grupu prve dvanaestorice apostola, već u sedamdeset drugih apostola.

U mladosti je bio revnosan progonitelj hrišćana, vjere koju su tadašnji Judejci smatrali za jeres. Kada je krenuo u Damask, na putu je sevnula munja i začuo se glas s neba: “Savle, Savle, zašto me progoniš”, nakon čega je oslijepeo. Savle je tri dana bio sijlep, ali mu se vid vratio posle krštenja.

Pavle je uhapšen u Rimu i bačen u tamnicu. Pogubljen je zajedno sa Petrom. Pavlu je odrubljena glava, a Petar je razapet na krst naopačke. Na ikonama ova dva sveca predstavljaju se zajedno – Petar drži ključeve u ruci, a Pavle mač.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije