Connect with us

Društvo

U srijedu otvaranje manifestacije “Rijekom Zetom”: Četiri dana muzike, sporta i zabave

Objavljeno

on

U srijedu, 30. avgusta, otvaranjem tradicionalne manifestacije “Rijekom Zetom”, na kojem će nastupiti sastav Tap 011, biće krunisana danilovgradska ljetnja sezona 2023.

Pored bogatog muzičkog programa u izvođenju lokalnih i regionalnih muzičara biće organizovan niz aktivnosti u kojima učešće  mogu uzeti svi naši sugrađani, saopštili su iz Opštine Danilovgrad.

U četvrtak, 31. septembra na Slapu, na programu su Igre spretnosti na vodi, plivanje i kajak. Istog dana, ispod danilovgradskog Gradskog mosta biće održan “Dan tradicije” koji će obuhvatiti izložbu starina u organizaciji Centra za kulturu, sajam tradicionalnih i poljoprivrednih proizvoda kao i muzički program za završetak večeri.

Novo izdanje Igara na vodi biće organizovano 1. septembra ispod mosta u Spužu, sa trkom na gumama i šlaufima. Program će se nastaviti sportsko-rekreativnim druženjem Nikšićana i Danilovgrađana, pod već poznatim sloganom “Udicom za Zetu”. I treća noć biće završena muzičkim programom, koji je predviđen za 21 sat.

Subota, 2. septembar, rezervisana je za tradicionalno takmičenje u ribolovu udicom, za djecu, ispod Gradskog mosta u Danilovgradu, kao i za takmičenje u skokovima i trku kajacima i lađama. Uslijediće ceremonija dodjele nagrada najboljim takmičarima praćena nastupima lokalnih muzičkih izvođača. Veče zatvaranja manifestacije “Rijekom Zetom” svojim nastupom krunisaće beogradski sastav Amadeus band.

U ime Opštine Danilovgrad, Centra za kulturu i Turističke organizacije, želimo vam dobrodošlicu!

Društvo

Polaganjem vijenca na spomenik Palim borcima obilježen 13. jul, Dan državnosti

Objavljeno

on

By

Povodom obilježavanja 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, predsjednik Opštine Danilovgrad, Aleksandar Grgurović i predsjednik Skupštine opštine Danilovgrad, Predrag Pajović, položili su danas, u prisustvu komandanta kasarne “Milovan Šaranović”, potpukovnika Miloša Gačevića vijenac na spomenik Palim borcima na Trgu 9. decembar.

Današnji datum i događaji koji su ga obilježili vječni su podsjetnik opredjeljenja naroda Crne Gore prema idejama antifašizma, slobodarstva i pravde, ali i spremnosti naših predaka na podnošenje velikih žrtava u cilju njihovog ostvarenja.

Sjećanje na vrijednosti koje sa sobom nosi 13. jul najbolji je podsticaj u borbi za izgradnju države utemeljene na građanskim vrijednostima, demokratiji i vladavini prava, tolerantnog i pomirenog društva.

Nastavite čitanje

Društvo

Crna Gora slavi Dan državnosti

Objavljeno

on

By

Flag of Montenegro at Njegos Mausoleum, montenegro

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država i isti datum 1941. kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma.

To je bio uvod u Narodno-oslobodilačku borbu, u kojoj je, važnim političkim odlukama, počela obnova državnosti Crne Gore, ukinute 1918. njenim ujedinjenjem sa Srbijom, odnosno Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca koja je kasnije postala Jugoslavija.

Berlinski kongres, Slika Anton von Werner

Na Crnogorskoj antifašističkoj narodnoj skupštini, održanoj krajem 1944. u Kolašinu, donesena je odluka o statusu Crne Gore kao jedne od federalnih jedinica buduće federativne Jugoslavije.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da u vrijeme kada se savremeni svijet suočava s brojnim potresima, mi unutar Crne Gore treba da prevaziđemo sve što nas dijeli. On je na prijemu povodom 13. jula, Dana državnosti kazao da Crna Gora nije nikada uzmicala pred neprijateljem niti prezala od borbe.

Milatović je podsjetio na istorijski značaj 13. jula i kazao da su u tom datumu sabrani borba i sloboda.

“Držeći se slavne prošlosti Crna Gora nije nikada uzmicala pred neprijateljem niti prezala od borbe, ma kako ona bila surova ili nemoguća”, kazao je Milatović.

Antifašizam, kako je rekao, predstavlja jednu od najvažnijih vertikala crnogorskog društva, koje ga je živjelo mnogo prije nego kao što se pojam našao u istorijskim i sociološkim čitankama.

“Uz uvjerenje da je brat mio, ma koje vjere bio, i da je čojstvo braniti drugoga od sebe”, istakao je Milatović.

Povodom državnog praznika Dana Državnosti neradni dani su 13, 14. i 15. jul.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije