Connect with us

Društvo

Zatvorena manifestacija Rijekom Zetom: Danilovgrad je sinoć bio pun! Amadeus bend oduševio posjetioce

Objavljeno

on

Nakon četiri dana izuzetno bogatog programa koji je obalu rijeke Zete, ali i mnoge druge lokalitete u opštini Danilovgrad učinio centrima dobrog provoda, ovogodišnje izdanje manifestacije “Rijekom Zetom” završeno je cjelodnevnim takmičenjima u više discpilnina na vodi.

Kao velika završnica pripremljen je bogat muzički program koji je okupio mnogobrojnu publiku kako mještana, tako i gostiju iz drugih opština, ali i regiona. Manifestacija se i ove godine organizovala pod pokroviteljstvom Opštine Danilovgrad, a u organizaciji Turističke organizacije Danilovgrad i Centra za kulturu Danilovgrad. Zlatni sponzor manifestijacije bio je Meridianbet.

Muzički program je sinoć bio izuzetno bogat i žanrovski šarenolik, te se za sve goste i mještane koji su odlučili da isprate posljednje veče ove tradicionalne manifestacije u muzičkom smislu moglo pronaći nešto u čemu bi uživali i uz šta bi se mogli dobro provesti. Kako bi pokazali kakvim muzičkim talentima raspolaže Danilovgrad, u prvom dijelu programa su nastupili lokalni izvođači, istaknuti gitarista i pjevač Saša Stojanović, mlada muzička nada Mila Nikić i perspektivni bend Na brzaka, koji su pokazali da briljiraju u žanrovima i stilovima koji čine njihove repertoare. Zvijezde večeri su bili članovi legendarnog Amadeus benda, koji hitove stvaraju još od 1997. godine.

“Recept našeg trajanja je ljubav. Ljubav nas članova koji se volimo između sebe i to je osnova našeg uspjeha. Materijalno smo ostavili sa strane, najznačajnije je ono što imamo ja, Džaja i Boki, ali i Igor i Stefan koji su sada sa nama, a morali smo se oprostiti od bubnjara Tokana koji je nažalost preminuo, Uspijevamo samo zato što se volimo,” otkrio je klavijaturista Amadeus benda, Aleksandar Stanimirović.

Takvu ljubav kakvu gaje i prema muzici koju izvede prenijeli su i na mnogobrojnu publiku u Danilovgradu, koju su oduševili hitovima “Moja zemlja”, “Znam”, “Kupi me” “Lažu te” i mnogi drugi koji su obilježili četvrt vijeka karijere Amadeus benda. Osim sjajne energije izvođača senzacionalnom nastupu su doprinijeli i pirotehnički efekti i spektakularni vatromet kojim je otvoren koncert.

I sami članovi benda su izrazlili zadovoljstvo što su ponovo imali priliku da nastupaju u Danilovgradu, te su se zahvalili organizatorima na pozivu.

“U Danilovgradu smo bili još davno. Drago nam je da smo se vratili u Crnu Goru zahvaljujući dobrim ljudima iz Opštine Danilovgrad, Opštine Kolašin, Opštine Tivat, Pljevlja, to su sve mjesta gdje smo ovog ljeta nastupali. Mi ćemo uvijek doći na njihov poziv jer vidimo da je sve lijepo i kako treba, a mi se uvijek potrudimo da naši nastupi budu dobra žurka, da se svi dobro osjećamo, da tu energiju koju imamo razmjenimo sa publikom i da se poslije koncerta ljepše osjećamo i da nam bude mnogo ljepše,” ispričao je slavni klavijaturista.

Sinoć je takvu dobru energiju svakako osjetila i danilovgradska publika, prisutni su uglas pjevali i plesali uz sve starije, ali i novije hitove čuvenog Amadeus benda, te je manifestacija “Rijekom Zetom” završena na pravi način i ostavila mnogobrojne posjetioce nestrpljivim u iščekivanju novih manifestacija kojima će Danilovgrad ponovo pokazati da ima pun potencijal da postane turistički centar sa bogatom prirodnom i kulturnom ponudom.

“Već nekoliko mjeseci su popunjeni kapaciteti kako u hotelskom, tako i u privatnom smještaju u opštini Danilovgrad. Svakako ćemo raditi na ostvarivanju svakog mogućeg potencijala koji ima naš grad, bilo da je u pitanju manastir Ostrog i vjerski turizam ili razvijanje turističkih i ugostiteljskih, glamping naselja uz samu rijeku Zetu,” saopštio je predsjednik Opštine Danilovgrad, Aleksandar Grgurović.

Društvo

Danas je Petrovdan

Objavljeno

on

By

Srpska pravoslavna crkva i vjernici, danas obilježavaju Petrovdan – praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu

Ovim danom završava se petrovski post i to svetim pričešćem.

Ko su bili Petar i Pavle?

Petar je rođen u mjestu Vitsaida, na obalama Galilejskog jezera, i bio je jedan od dvanaestorice apostola i nerazdvojni Hristov prijatelj i sledbenik.

– Ti si, Petre, stijena na kojoj ću sagraditi crkvu svoju i vrata paklena neće joj ništa moći, kaže Jevanđelje po Mateju.

Nakon Hristovog vaznesenja i silaska Svetog Duha na apostole, propovijedao je vjeru po Palestini, Siriji, Antiohiji, Maloj Aziji i Rimu, gdje je dva puta boravio. Kao episkop proveo je sedam godina u Antiohiji i tada je za sledbenike Hristovog učenja nastao pojam hrišćani. Za vrijeme vladavine imperatora Nerona u progonu hrišćana uhvaćen je i bačen u tamnicu.

Pavle, koji se pre krštenja zvao Savle, rođen je u Tarsu. Bio je veoma obrazovan i imao je status građanina Rima. Pavle nije spadao u grupu prve dvanaestorice apostola, već u sedamdeset drugih apostola.

U mladosti je bio revnosan progonitelj hrišćana, vjere koju su tadašnji Judejci smatrali za jeres. Kada je krenuo u Damask, na putu je sevnula munja i začuo se glas s neba: “Savle, Savle, zašto me progoniš”, nakon čega je oslijepeo. Savle je tri dana bio sijlep, ali mu se vid vratio posle krštenja.

Pavle je uhapšen u Rimu i bačen u tamnicu. Pogubljen je zajedno sa Petrom. Pavlu je odrubljena glava, a Petar je razapet na krst naopačke. Na ikonama ova dva sveca predstavljaju se zajedno – Petar drži ključeve u ruci, a Pavle mač.

Nastavite čitanje

Društvo

Komunalno saniralo udarne rupe na pravcu Novo Selo – škola Donji Zagarač

Objavljeno

on

By

Komunalno preduzeće Danilovgrad danas je intenzivno radilo na sanaciji udarnih rupa na dionici puta Novo Selo – Donji Zagarač. Radovi su obavljeni u okviru redovnog održavanja putne infrastrukture, što uključuje popravku i održavanje saobraćajnica širom opštine.

Današnje aktivnosti bile su fokusirane na kritični putni pravac Novo Selo – Donji Zagarač. Ekipa komunalnog preduzeća je primijenila vrući asfalt za sanaciju udarnih rupa, čime se osigurava dugotrajnija i kvalitetnija popravka puta. Ovaj metod omogućava da se oštećenja na kolovozu efikasno otklone, što doprinosi sigurnijem saobraćaju.

U ovoj godini, komunalno preduzeće Danilovgrad je obavilo sanaciju puteva vrućim asfaltom na skoro čitavoj teritoriji opštine. Neki od značajnijih putnih pravaca koji su obnovljeni uključuju:

  • Orja Luka – Pješivci
  • Glavica – Velja Paprat
  • Od firme Megran – Pitoma Loza do izlaska na bulevar
  • Burum – Sabov krug
  • Novo Selo – škola Donji Zagarač

Pored ovih, sanirane su udarne rupe i kroz sledeća naselja:

  • Glavica
  • Grlić 1
  • Lazine
  • Velja Paprat
  • Ćurilac

U užem gradskom jezgru, komunalno preduzeće je koristilo hladni asfalt za sanaciju udarnih rupa. Ovaj pristup je posebno koristan za brzo popravljanje oštećenja na manjim površinama, što je važno za održavanje prohodnosti i sigurnosti u urbanim zonama. Takođe, više puta se intervenisalo na sanaciji udarnih rupa na Martinićkom putu, što svjedoči o kontinuiranom naporu Komunalnog preduzeća da obezbedi sigurnu putnu infrastrukturu.

Komunalno preduzeće Danilovgrad nastavlja sa intenzivnim radovima na održavanju i unapređenju putne mreže u opštini. Sanacija udarnih rupa na dionici puta Novo Selo – Donji Zagarač je samo jedna od mnogih aktivnosti koje se sprovode kako bi se osigurao bezbedan i komforan saobraćaj za sve građane. Očekuje se da će se ovakvi radovi nastaviti i u narednom periodu, čime će se dodatno poboljšati infrastruktura i kvalitet života u opštini Danilovgrad.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije