Naslovna - Kultura - Kuliranje - Ukinut je internet kakav znamo!
Ukinut je internet kakav znamo!

Ukinut je internet kakav znamo!

Net neutrality“, odnosno neutralnost interneta je  ukinuta u SAD. Glasovima odgovornog tijela (3-2) Federalna komisija za komunikacije SAD odlučila je da suspenduje pravila internet neutralnosti, po kojima smo do sada poznavali internet.

Neutralnost interneta podrazumijeva da se sav saobraćaj na internetu tretira podjednako. Ipak, nova pravila dozvoliće internet provajderima da blokiraju ili uspore pristup određenim stranicama, kao i da naplate korisnicima „skidanje tih blokada“ ili korišćenje „zaključanih“ servisa tj. sajtova.

Američka Federalna komisija za komunikacije i zvanično je 14. decembra objavila da će ukinuti zakon, koji zabranjuje provajderima da se upliću u to šta korisnici vide na internetu i koliko im je teško ili lako da do tog sadržaja dođu.

Ova situacija može se primeniti na (recimo kao primer) ograničenje pristupa društvenim mrežama, striming sajtovima kakav su Netflix ili Amazon Prime, YouTube i druga ograničenja, poput spuštanja brzine interneta na određenim sajtovima i čak potpuna zabrana pristupa tipovima sadržaja.

 

Ukidanjem neutralnosti interneta provajderi interneta dobijaju slobodu da isključe sajtove sa svoje mreže, zabrane mu pristup, „priguše“ saobraćaj i traže novac od korisnika da im pristupi ili jednostavno da im ne odobre pristup uopšte (recimo, konkurentskim kompanijama, ponudama i slično). Sve što internet provajder mora od danas da uradi jeste da zvanično objavi da će činiti bilo šta od pomenutog.

Stupanjem ovih pravila na snagu internet provajderi dobijaju mogućnost potpunog upravljanja pristupa sadržaju i „slobodi“ interneta, u smislu otvorene veze, bez namjernih zakrčenja. Mnogi, koji su se zalagali za opstanak internet neutralnosti, zabrinuti su da će novoizglasane mjere omogućiti internet diskriminaciju, favorizovanje sadržaja svake od internet kompanija, kao i druge tipove malverzacija sa pristupom internetu i sadržaju na njemu.

Slijedi period pripreme internet provajdera širom SAD, kojima će biti potrebno vrijeme da „izmjere“ svoje ponude, stvore ažurne modele za „novi internet“ i procjene koji sadržaj će „gurati“ besplatno i u kojoj mjeri, a koji će naplaćivati i gušiti različitim filterima.

Prema riječima The Next Web sajta, novonastalu situaciju mogu da stopiraju samo savezni sud SAD ili Kongres, što je malo vjerovatno u ovom trenutku.

Šta ovo znači za nas?

Sajt The Verge smatra da se promjene u načinu pristupa internetu neće desiti preko noći, ali će one svakako stići i neće se svideti mnogima u SAD. Takođe, očekuje se da se ovakav „model“ interneta „prelije“ i na druge djelove svijeta, najprije u Evropu, pa tako možda i kod nas. Ipak, ostaje da se vidi kakav će stav zvanična tijela EU zauzeti prema upravo izglasanom “NE” internet neutralnosti. Ovu vijest svi svjetski IT sajtovi okarakterisali su kao poražavajuću i lošu ne samo za SAD, nego i za cijeli svet i internet uopšte.

 

Mondo

Takođe pogledajte

Autorsko veče Milosava Miška Prelevića

Autorsko veče Milosava Miška Prelevića (Foto galerija)

Galerija fotografija sa autorske večeri Milosava Miška Prelevića, koje je održano 11. oktobra u Centru …

XI Dani fotografije: “Analog is back!”

Za vikend 12.i 13. oktobra od 11 d0 19h u The Capital Plazi u okviru …

Оставите одговор

%d bloggers like this: