Connect with us

Društvo

Usvojene izmjene Zakona o tužilaštvu

Skupština Crne Gore usvojila je izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu. Za izmjene tog zakona glasalo je 41 poslanik vlasti. U vrijeme glasanja u Skupštini nije bilo poslanika opozicije. Nastavak sjednice zakazan je za ponedjeljak u 12 sati.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica saopštio je da je Odbor za politički sistem prihvatio amandmane 1, 2 i 4 Miloša Konatara.

“Podržan je amandman 3 poslanika Miloša Konatara sa tim što je izvršena određena korekcija. Oni postaju sastavni dio predloga zakona i o njima Skupština ne odlučuje posebno”, rekao je Koprivica.

On je saopštio da amandmani poslanika SDP-a Raška Konjevića i Draginje Vuksanović nijesu razmatrani, jer oni nijesu prisustvovali sjednici Odbora.

Koprivica tvrdi da su implemetirane sve preporuke Venecijanske komisije.

“Ovo je parlamentarna većina je jedina koja nema kalkulantski odnos sa VK već je to iskreno radila, otvoreno i na taj način je obogaćena sadržina Zakona, za razliku od prethodne vlasti”, rekao je funkcioner Demokrata.

Poslanici su glasali protiv usvajanja amandmana koje su predložili Konjević i Vuksanović.

Podsjetimo juče je DPS pozvao na dijalog o izboru čelnih ljudi pravosuđa, tražeći da se sjutra ne glasa o tom zakonu. Na sjednici Kolegijuma taj prijedlog nije prihvaćen. Zbog toga su poslanici DPS-a, ali i ostatak opozicije, napustili raspravu o tom zakonu.

Poslanici vlasti su tokom rasprave ocijenili da je riječ o reformskom zakonu, koji će dovesti do oslobađanja tužilaštva, dok su poslanici opozicije kazali da će taj zakon dovesti do politizacije tužilaštva.

Venecijanska komisija (VK) je u novom, drugom, mišljenju o izmjenama tužilačkih zakona u Crnoj Gori ocijenila da je neophodno osigurati da Tužilački savjet ne bude politizovan, a da bi novi vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca trebalo da bude izabran iz reda državnih tužilaca, a ne van tužilaštva.

Nekoliko ključnih preporuka sadržanih u mišljenju iz marta usvojeno je u potpunosti, dok su neke djelimično, navodi se u mišljenju Venecijanske komisije objavljenom 10. maja povodom korigovanog Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu.

VK je prethodno 22. marta objavila negativno mišljenje o predloženim izmjenama.

Ostale tačke Dnevnog reda:

Poslanici nisu usvojili Predlog zakona o završnom računu Budžeta Crne Gore za 2019. godinu sa: Izvještajem o reviziji Predloga zakona o završnom računu Budžeta Crne Gore za 2019. godinu i Godišnjim izvještajem o izvršenim revizijama i aktivnostima Državne revizorske institucije Crne Gore za period oktobar 2019 – oktobar 2020. godine.

Poslanici su usvojili Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o izmjenama Sektorskog sporazuma između Vlade Crne Gore i Evropske komisije kojim se utvrđuju pravila za upravljanje i sprovođenje finansijske pomoći Unije Crnoj Gori u okviru Instrumenata pretpristupne podrške za oblast Politike „Poljoprivreda i ruralni razvoj” (IPARD).

Poslanici su usvojili Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma sa zemljom domaćinom između Crne Gore i Ujedinjenih nacija koje predstavlja Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge.

Poslanici su usvojili Predlog zakona o potvrđivanju Međunarodne konvencije o spremnosti, reagovanju i saradnji u slučaju zagađenja uljem, 1990 (OPRC konvencija).

Poslanici su usvojili Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, koji se odnosi na vazdušni saobraćaj.

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Otvoren tender za Martinićki put

Nakon radova na asfaltiranju saobraćajnice i ispred Osnovne škole “Vuko Jovović” danas je Opština Danilovgrad otvorila tender za izbor izvođača radova za rekonstrukciju puta Pažići – Spuž -Stologlav.

“Priča o Martinićkom putu na zadovoljstvo najviše mještana tog kraja ulazi u završnu fazu.”, saopštio je na zvaničnoj Facebook stranici predsjednik Opštine Danilovgrad, Aleksandar grgurović.

Obezbeđivanje sredstava za eksproprijaciju bez dodatnog zaduživanja u iznosu od 240.000 eura, izrada novog projekta, revizija, raskid ugovora sa Gradnjom promet, obezbjeđivanje 5.9 miliona za radove iz Kapitalnog budžeta države, danas su zaokruženi otvaranjem tendera za izvodjaca radova na putu, naveo je predsjednik Opštine na Facebook-u.

Novim projektom, duzine 8.6km, predviđen je trotoar sa jedne strane, u dijelu puta GUR Spuž, trotoar će biti sa obje strane puta. Takođe su predviđena autobuska stajališta.

Podloga će u određenim djelovima puta u potpunosti morati biti izmijenjena zbog močvarnih karakteristika zemljišta, navodi se dalje u objavi i podjseća da će vrijednost radova prema revidovanom Glavnom projektu iznosi 5.741.400 € i obuhvata: saobraćaj, hidrotehniku, konstrukciju, signalizaciju i uz to elaborat zaštite od požara.

Novčana sredstva potrebna za realizaciju projekta u vrijednosti od 5,9 miliona eura za izvođenje radova i licencirani nadzor su obezbijeđeni amandmanom na tehnički rebalans budžeta koji je pisao naš poslanik i sugrađanin Darko Dragović. Amandman je usvojen od strane parlamentarne većine.

Na ovaj način smo uspjeli da zajedničkim djelovanjem obezbijedimo poslednji i najvazniji uslov neophodan za otvaranje tendera za izbor izvođača, naveo je Grgurović na Facebook-u i istakao da upućuje zahvalnost porodici Kalezić i firmi Gradnja promet na sporazumnom raskidu ugovora sa Upravom javnih radova. U slučaju da ugovor nije bio raskinut, došlo bi do dugih sudskih sporova koji bi neminovno prolongirali otvaranje tendera za izvodjača radova.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

U petak dobrovoljna akcija davanja krvi

Giving blood

Klub Dobrovoljnih davalaca krvi Danilovgrad u saradnji sa Crvenim krstom Danilovgrad, povodom Dana Opštine Danilovgrad, Nedelje Crvenog krsta i povodom 15 godina od osnivanja kluba, organizuje tradicionalnu akciju davanja krvi koja će se održati u petak, 8. decembra 2023. godine (petak), u prostorijama Centra za kulturu Danilovgrad.

Prijem gostiju i davanje krvi od 08 – 14h nakon čega će u Hotelu Zeta biti organizovao svečani ručak i dodjela zahvalnica.

 

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije