Connect with us

Društvo

Validnost usvojenih odluka: Skupština opštine Danilovgrad nijema na pitanja portala Volim Danilovgrad

Opština Danilovgrad je na sjednici Skupštini opštine, održane 4. jula, izabrala za novog predsjednika Branka Boškovića iz DPS-a.

Detalj sa ranijih sjednica Skupštine opštine Danilovgrad

Pravnici nemaju dilemu da su (re)izabrani predsjednici nekoliko opština nezakoniti, što je indirektno potvrdio i Ustavni sud ukidajući dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, predsjednik lokalnog parlamenta još ne zna šta dalje što potvrđuje i izostajanje odgovora na pitanja koja smo dostavili Službi Skupštine opštine Danilovgrad.

U kojem pravcu će dalje djelovati Skupština opštine Danilovgrad u dijelu održavanja sjednica i usvajanja novih Odluka ostaje nepoznanica s obzirom da iz Skupštine opštine Danilovgrad nisu dostavili odgovore našem portalu. Odbornik Dragan Bojović, ujedno i poslanik u Skupštini Crne Gore, ranije je našem portalu saopštio da pošto je Ustavom i zakonima propisani mandat lokalnim samoupravama istekao, onda se svaka odluka koja se donose na nivou opština u ovom periodu može lako pravno problematizovati i dovesti u pitanje, najprije pred Upravnim sudom, ali i pred drugim sudskim instancama, jer se ovdje ulazi u zonu i krivično-pravne odgovornosti.

Iz Skupštine opštine Danilovgrad nam nisu kazali ni da li će SO Danilovgrad staviti van snage sve Odluke koje su usvojene u periodu između usvajanja dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi i ocjene Ustavnog suda o ustavnosti dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi.

Iz Skupštine opštine Danilovgrad, čiji je predsjednik Zoran Bošković takođe član DPS-a, nije nam odgovorio na pitanja da li je izbor predsjednika opštine Danilovgrad neustavan s obzirom da se u javnosti iznose pravna tumačenja koja ukazuju na isto. U kom pravcu SO planira djelovati u dijelu upravljanja Opštinom ako se pokaže da predsjednik Opštine nema prava upravljati opštinom, da li i ko preuzima upravljanje Opštinom iz Boškovićevog kabineta nam nisu odgovorili iako su pitanja dostavljena krajem mjeseca jula.

Ispunio uslove za penziju

Nakon što je bivša predsjednica opštine Danilovgrad Zorica Kovačević podnijela ostavku, zbog ispunjenja uslova za penziju, aktuelizovalo se ponovo pitanje penzije predsjednika Skupštine opštine Danilovgrad Zorana Boškovića.

Da predsjednik Skupštine opštine Danilovgrad Zoran Bošković već pune tri godine obavlja funkciju nezakonito, kršeći grubo slovo Zakona potvrdilo je i Ministarstvo javne uprave!

U mišljenju resornog Ministarstva decidno se navodi da za prvog čovjeka danilovradskog parlamenta, koji uporno odbija da poštuje zakon, važe i odredbe Zakona o radu, baš kao i za sada bivšu predsjednicu Opštine Danilovgrad Zoricu Kovačević, koja je nedavno podnijela ostavku upravo iz tog razloga navršava 66 godina starosti i 15 godina radnog staža.

„Nadalje, članom 47 istog zakona propisani su osnovi za prestanak mandata predsjedniku skupštine po sili zakona i to: istekom vremena na koje je izabran; gubitkom crnogorskog državljanstva; promjenom prebivališta; kad je pravosnažnom odlukom lišen poslovne sposobnosti; kad je pravosnažnom presudom osuđen za djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje funkcije; kad je pravosnažnom presudom osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora i u drugim slučajevima propisanim zakonom“, kazali su iz Ministarstva javne uprave.

Precizirali su i koje odredbe Zakona o radu važe i za predsjednika SO Danilovgrad.

„Polazeći od funkcije i položaja predsjednika skupštine, koja je profesionalna, što proizilazi iz odredbe člana 45 stav 3 Zakona o lokalnoj samoupravi, licu koje obavlja funkciju predsjednika skupštine madat po sili zakona prestaje, pored slučajeva propisanih Zakonom o lokalnoj samoupravi, i u slučajevima propisanim odredbama člana 164 stav 1 tačka 1 Zakona o radu, kad zaposleni navrši 66 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja“, saopštili su iz Ministarstva javne uprave, uz napomenu da bi njegovu funkciju, do izbora novog predsjednika Skupštine, trebalo da obavlja potpredsjednik lokalnog parlamenta.

„U slučajevima kada predsjedniku Skupštine prestane mandat, u skladu sa zakonom, funkciju predsjednika skupštine do izbora novog predsjednika skupštine obavlja potpredsjednik skupštine“, naveli su iz MJU.

Mišljenje Ministarstva javne uprave stiglo je nakon što je početkom sedmice nezavisni odbornik u danilovgradskom parlamentu Milivoje Lakić upozorio da Bošković još odavno ispunjava uslove za penziju.

“Dovoljno je samo posjetiti upravo zvanični sajt Opštine Danilovgrad, gdje u biografiji piše da je Zoran Bošković rođen 1952. godine, što jasno ukazuje da mu nije mjesto na poziciji predsjednika SO Danilovgrad. Koliko je narodski rečeno ‘oslačala’ fotelja predsjedniku Skupštine opštine Danilovgrad govori i to da nije dovoljno što bez uporišta u zakonu obavlja svoj posao, već je odlučio, da bez ustezanja, drsko stavi i na glasanje tačku koja pravno ne odgovara ne samo laičkoj javnosti a kamoli stručnoj”,  upozorio je Lakić.

Podsjetio je i da je „sramnom odlukom odbornika DPS-a na čelu sa predsjednikom lokalnog parlamenta određeno da nezakonito bude smijenjen predsjednik Opštinske izborne komisije Dejan Vuković, iako je on zvanično već podnio ostavku“.

„Odbornici DPS-a svjesno glasaju mimo zakona, a imajući u vidu da za sjednicu nije bio omogućen prenos uživo na lokalnom javnom emiteru, za koji građani, važno je podsjetiti, izdvajaju godišnje više od 100.000 eura, pa se stiče utisak da nezakoniti predsjednik Bošković vrlo tijesno sarađuje sa lokalnim javnim emiterom, a sve zarad fotelje“, kazao je Lakić.

Društvo

Potencijalno dostupna inovativna rješenja: Nove prilike za unapređenje danilovgradskog Vodovoda

Krajem prethodne nedjelje u Tivtu je održana prezentacija inovativnih rješenja u oblasti automatizacije, energetske održivosti, tretmana i upravljanja postrojenjima za pitku vodu i komunalne otpadne vode, kompanija „Greenacle“, „Beo Expert“ i „Kolektor“.

U ime Opštine Danilovgrad, prezentaciji su prisustvovali potpredsjednica Opštine, Marija Radonjić, i predsjednik Odbora direktora d.o.o. „Vodovod i kanalizacija“, Lazar Bojat.

Tom prilikom, razmatrane su mogućnosti unapređenja funkcionisanja danilovgradskog Vodovoda, primarno kroz implementaciju geografskog informacionog sistema (GIS) i satelitskog monitoringa gubitaka na mreži, kao i drugih značajnih projekata koji bi mogli biti realizovani iz sredstava EU fondova.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Đoković prisustvovao Danu opštine Gračanica

Predsjednik Skupštine opštine Danilovgrad Velimir Đoković prisustvovao je Danu opštine Gračanica.

Liturgijom , litijama i rezanjem slavskog kolača u Gračanici obilježen je praznik Mala Gospojina ili Rođenje Presvete Bogorodice, nakon čega je održana i Svečana akademija u Domu kulture.

 

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije