Connect with us

Društvo

Validnost usvojenih odluka: Skupština opštine Danilovgrad nijema na pitanja portala Volim Danilovgrad

Opština Danilovgrad je na sjednici Skupštini opštine, održane 4. jula, izabrala za novog predsjednika Branka Boškovića iz DPS-a.

Published

on

Detalj sa ranijih sjednica Skupštine opštine Danilovgrad

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Pravnici nemaju dilemu da su (re)izabrani predsjednici nekoliko opština nezakoniti, što je indirektno potvrdio i Ustavni sud ukidajući dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, predsjednik lokalnog parlamenta još ne zna šta dalje što potvrđuje i izostajanje odgovora na pitanja koja smo dostavili Službi Skupštine opštine Danilovgrad.

U kojem pravcu će dalje djelovati Skupština opštine Danilovgrad u dijelu održavanja sjednica i usvajanja novih Odluka ostaje nepoznanica s obzirom da iz Skupštine opštine Danilovgrad nisu dostavili odgovore našem portalu. Odbornik Dragan Bojović, ujedno i poslanik u Skupštini Crne Gore, ranije je našem portalu saopštio da pošto je Ustavom i zakonima propisani mandat lokalnim samoupravama istekao, onda se svaka odluka koja se donose na nivou opština u ovom periodu može lako pravno problematizovati i dovesti u pitanje, najprije pred Upravnim sudom, ali i pred drugim sudskim instancama, jer se ovdje ulazi u zonu i krivično-pravne odgovornosti.

Iz Skupštine opštine Danilovgrad nam nisu kazali ni da li će SO Danilovgrad staviti van snage sve Odluke koje su usvojene u periodu između usvajanja dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi i ocjene Ustavnog suda o ustavnosti dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi.

Iz Skupštine opštine Danilovgrad, čiji je predsjednik Zoran Bošković takođe član DPS-a, nije nam odgovorio na pitanja da li je izbor predsjednika opštine Danilovgrad neustavan s obzirom da se u javnosti iznose pravna tumačenja koja ukazuju na isto. U kom pravcu SO planira djelovati u dijelu upravljanja Opštinom ako se pokaže da predsjednik Opštine nema prava upravljati opštinom, da li i ko preuzima upravljanje Opštinom iz Boškovićevog kabineta nam nisu odgovorili iako su pitanja dostavljena krajem mjeseca jula.

Ispunio uslove za penziju

Nakon što je bivša predsjednica opštine Danilovgrad Zorica Kovačević podnijela ostavku, zbog ispunjenja uslova za penziju, aktuelizovalo se ponovo pitanje penzije predsjednika Skupštine opštine Danilovgrad Zorana Boškovića.

Da predsjednik Skupštine opštine Danilovgrad Zoran Bošković već pune tri godine obavlja funkciju nezakonito, kršeći grubo slovo Zakona potvrdilo je i Ministarstvo javne uprave!

U mišljenju resornog Ministarstva decidno se navodi da za prvog čovjeka danilovradskog parlamenta, koji uporno odbija da poštuje zakon, važe i odredbe Zakona o radu, baš kao i za sada bivšu predsjednicu Opštine Danilovgrad Zoricu Kovačević, koja je nedavno podnijela ostavku upravo iz tog razloga navršava 66 godina starosti i 15 godina radnog staža.

„Nadalje, članom 47 istog zakona propisani su osnovi za prestanak mandata predsjedniku skupštine po sili zakona i to: istekom vremena na koje je izabran; gubitkom crnogorskog državljanstva; promjenom prebivališta; kad je pravosnažnom odlukom lišen poslovne sposobnosti; kad je pravosnažnom presudom osuđen za djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje funkcije; kad je pravosnažnom presudom osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora i u drugim slučajevima propisanim zakonom“, kazali su iz Ministarstva javne uprave.

Precizirali su i koje odredbe Zakona o radu važe i za predsjednika SO Danilovgrad.

„Polazeći od funkcije i položaja predsjednika skupštine, koja je profesionalna, što proizilazi iz odredbe člana 45 stav 3 Zakona o lokalnoj samoupravi, licu koje obavlja funkciju predsjednika skupštine madat po sili zakona prestaje, pored slučajeva propisanih Zakonom o lokalnoj samoupravi, i u slučajevima propisanim odredbama člana 164 stav 1 tačka 1 Zakona o radu, kad zaposleni navrši 66 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja“, saopštili su iz Ministarstva javne uprave, uz napomenu da bi njegovu funkciju, do izbora novog predsjednika Skupštine, trebalo da obavlja potpredsjednik lokalnog parlamenta.

„U slučajevima kada predsjedniku Skupštine prestane mandat, u skladu sa zakonom, funkciju predsjednika skupštine do izbora novog predsjednika skupštine obavlja potpredsjednik skupštine“, naveli su iz MJU.

Mišljenje Ministarstva javne uprave stiglo je nakon što je početkom sedmice nezavisni odbornik u danilovgradskom parlamentu Milivoje Lakić upozorio da Bošković još odavno ispunjava uslove za penziju.

“Dovoljno je samo posjetiti upravo zvanični sajt Opštine Danilovgrad, gdje u biografiji piše da je Zoran Bošković rođen 1952. godine, što jasno ukazuje da mu nije mjesto na poziciji predsjednika SO Danilovgrad. Koliko je narodski rečeno ‘oslačala’ fotelja predsjedniku Skupštine opštine Danilovgrad govori i to da nije dovoljno što bez uporišta u zakonu obavlja svoj posao, već je odlučio, da bez ustezanja, drsko stavi i na glasanje tačku koja pravno ne odgovara ne samo laičkoj javnosti a kamoli stručnoj”,  upozorio je Lakić.

Podsjetio je i da je „sramnom odlukom odbornika DPS-a na čelu sa predsjednikom lokalnog parlamenta određeno da nezakonito bude smijenjen predsjednik Opštinske izborne komisije Dejan Vuković, iako je on zvanično već podnio ostavku“.

„Odbornici DPS-a svjesno glasaju mimo zakona, a imajući u vidu da za sjednicu nije bio omogućen prenos uživo na lokalnom javnom emiteru, za koji građani, važno je podsjetiti, izdvajaju godišnje više od 100.000 eura, pa se stiče utisak da nezakoniti predsjednik Bošković vrlo tijesno sarađuje sa lokalnim javnim emiterom, a sve zarad fotelje“, kazao je Lakić.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

„Zazimljavanje pčela“ u prostorijama Mjesnog doma u Donjem Zagaraču

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U četvrtak, 18. avgusta 2022. godine, u prostorijama Mjesnog doma u Donjem Zagaraču, u 19.00 h, organizovaće se predavanje na temu „Zazimljavanje pčela“, koje mještani Zagarača organizuju u saradnji sa NVO Molekul i opštinom Danilovgrad , dok će se u ulozi predavača naći Vladimir Radulović, tehnički sekretar Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore.

Organizatori su saopštili da je predavanje otvoreno za javnost, pa samim tim, pozivaju sve zainteresovane da prisustvuju navedenom događaju.

S obzirom na ograničenost mjesta i u cilju kvalitetnije organizacije događaja, potrebno je da se zainteresovani prijave putem Instagram i Facebook stranice ili na mejl [email protected], na način što će nasloviti mejl sa “Prijava za predavanje “„Zazimljavanje pčela“” i u tekstu mejla upisati svoje ime i prezime, kontakt telefon, mejl adresu i zanimanje (ukoliko se kroz jedan mejl prijavljuje više osoba, potrebno je za svaku osobu naznačiti prethodno navedene podatke).

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Mljekara uništava rijeku: Zeta u kategoriji komunalnih otpadnih voda

Organizacija KOD se preko dvije godine aktivno bori za zdravu rijeku Zetu služeći se svim raspoloživim pravnim mehanizmima. 

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Do sada su iz organizacije KOD u vezi poslovanja mljekare “Šimšić-Montmilk” podnijeli četiri inicijative za pokretanje inspekcijskog nadzora. Uz svaku inicijativu su podnosili i jasan dokaz o postojanju zagađenja, ali to nikad nije bilo dovoljno da inspekcija preduzme mjere koje bi to spriječile. Sa druge strane, Opština je dala ekološku  saglasnost ovom privrednom društvu  a da nije definisala rokove u kojima zagađenje treba biti riješeno, kazali su nam iz organizacije KOD.

U KOD-u još uvijek nije stizao odgovor od inspekcije u vezi posljednje inicijative ali, kako kažu, ne gube vrijeme čekajući.

“U međuvremenu smo zajedno sa predstavnicima Agencije za zaštitu životne sredine obišli mjesto gdje mljekara ispušta otpadne vode i tom prilikom je Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju uzeo uzorke na analizu. Očekivano, rezultati analize su pokazali da otpadna voda sadrži zagađujuće materije i da nije u skladu sa uslovima Pravilnika. Na osnovu toga, Agencija će utvrditi nastalu štetu u životnoj sredini ili neposrednu opasnost od štete”, kazali su nam iz KOD-a.

Ispitivanje Odsjeka za kvalitet voda i vazduha Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore (HMZCG) koje je urađeno 22.07.2022. godine, u koje je redakcija našeg portala imala uvid, pokazalo je da Zeta ima veoma loše fizičko-hemijske i biološke karakteristike.

Naime, kako stoji u izvještaju koji je sačinjen 1. avgusta, uzorak otpadne vode Mljekare Lazine, koja posluje u okviru firme »Šimšić-Montmilk« – Daniiovgrad, uzet je sa izlazne cijevi, odakle voda dalje ide u prirodni recipijent- rijejeku Zetu, 22.07.2022. godine u periodu od 9.25-09.40 sati, jednokratim zahvatom.

Analize ovog uzorka su pokazale da voda NE ODGOVARA uslovima Pravilnika o kvalitetu i sanitarno-tehničkim uslovima za ispuštanje otpadnih voda, načinu i postupku ispitivanja kvaliteta otpadnih voda i sadržaju izvještaja o utvrdenom kvalitetu otpadnih voda (51.1.CG br.5612019 od 04.10.2019).

Dio iz izvještaja

U Izvještaju se navodi da je voda uzorka  “bila bjeličaste boje, slabe providnosti, povećane mutnoće, bez mirisa, za zadovoljavajućom рН vrijednošću i sa mаlо pjene. Ova voda se ulijeva u prirodni recipijent i tumačenje је vršeno po toj skali. Od ispitivanih parametara nijesu bili ispod GVEZS (granične vrijednosti emisije zagajuđujućih supstanci) za otpadne vode iz objekata i postrojenja za preradu mlijeka i proizvodnju mliječnih proizvoda za ispušanje iz objekata mliječne industrije izvan u prirodni recipijent: suspendovane materije, BPK5 i НРК. Preporučuje se preduzimanje mjera od strane Mljekare i dovođenje ispusne vode na zahtijevni nivo, a najbolje rješenje је postavljanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za taj tip industrije.”

 

Reagovanje Vuka Ikovića

Biolog Vuk Iković, Preokret

Kada je biološka i hemijska potrošnja kiseonika u vodi povećana to znači da je povećano zagađenje ukazuje biolog Vuk Iković inače član Preokreta.

Lako je zaključiti, kaže Iković, iz nalaza stanja voda rijeke Zete da je ona zagađena otpadnim materijama. Ovo najbolje vidimo i osjetimo kada je vodostaj najniži, a to je baš period kada nam Zeta najviše treba.

Ovo potvrđuje i Informacija o stanju životne sredine u Crnoj Gori po kojoj rijeka Zeta ima loš ekološki staus na sva tri ispitivana lokaliteta.

Ostaci od mlijeka su odlična podloga za razmnožavanje bakterija i njihovu ishranu navodi Iković ističući da u tom procesu bakterije troše veliku količinu kiseonika što otežava ili onemogućava život vrstama koje su zavisne od velike količine kiseonika u vodi kao što su pastrmke. Tada Zeta često miriše na pokvareni kiseli kupus ili pokvarena jaja.

Voda rijeke Zete je na pojedinim djelovima toka toliko zagađena da je upitno da li je prihvatljiva za navodnjavanje.

Iković pravi i komparaciju sa propisima u susjednim zemljama ističući “da kod nas važe propisi koji važe kod naših komšija vjerovatno ne bi smjeli korstiti vodu iz pojedinih djelova vodotoka za nalivanje, a to je tamo gdje je koncentracija otpadnih voda najveća.”

“Sve ovo govori da nam problemi rastu iz dana u dan, prije svega zbog neznanja i neodgovornosti opštinskih funkcionera, koji lopticu prebacaju građanima, privrednicima i drugim institucijama ali to ne rade sa svojim primanjima, njih uredno zadrže.

Zato ne prihvatamo ovakvu rijeku Zetu niti rukovodtvo koje je najveći gradski resurs pretvorilo u najveći problem.Voda iz rijeke Zete se ne može koristiti za osnovne životne potrebe. Odnosno rijeka Zeta nije sigurna i bezbjedna jer dok drugi ispuštaju otpad u nju, onima kojima najviše treba ona postaje problem jer je sve češći slučaj da ako se okupate u Zeti dobijate kožni osip.”

Za Ikovića rijeka Zeta treba da bude pokretač razvoja Danilovgrada, uz njenu pomoć možemo preokrenuti danilovgradsku ekonomiju. Zato nam mljekara treba kao drustveno-odgovoran proizvođač i treba da bude veća i da veći dio mlijeka otkupljuje od domaćinstava iz Danilovgrada i da se od tog mlijeka prave novi proizvodi pa da imamo i sladolede iz Parka prirode „Rijeka Zeta“. Tako ćemo nadograditi prostor Bjelopavlićke ravnice i učiniti ga ljepšim i bogatijim, zaključuje Iković.

Iz organizacije KOD su najavili da će nastaviti sa praćenjem rada inspekcije, Opštine Danilovgrad i Agencije za zaštitu životne sredine da bi oporavili rijeku Zetu i time stvorili uslove za bolji život građana ovog prostora.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije