Connect with us

Društvo

VOJINOVIĆ POTVRDIO KVALITET I NA SVJETSKOJ SCENI: Nova medalja na Svjetskom kupu za KK “Iskru”

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Nakon srebra na šampionatu Starog kontinenta, Vojinović je osvojio bronzu i na Svjetskom kupu za mlade u Poreču. Nakon zlatne medalje Saše Petrića, ovo je druga medalja na ovom takmičenju za karate klub “Iskra”

Poreč, jul 2022 – odličan završetak takmičarske sezone za karatiste “Iskre”. Na WKF Svjetskom kupu za mlade koji se održava u Poreču (Hrvatska), takmičari iz Danilovgrada su osvojili jednu zlatnu i jednu bronzanu medalju.

Drugog takmičarskog dana za karatiste Danilovgradske Iskre je bio takodje uspješan. Nakon osvajanja Evropske vice-šampionske titule, junior Balša Vojinović je potvrdio svoj kvalitet i na svjetskoj sceni osvajanjem bronzane medalje. U 1.kolu Vojinović je pobijedio Španca Hernadez Ovajer Yago sa 6:0, u drugom kolu Azerbejdžanca Amin Yadargali sa 6:1, u 3.kolu Poljaka Aleksandra Opasa. U polufinalu nakon čudnih sudijskih odluka gubi meč od Belgijanca rezultatom 8:4. U borbi za medalju  dobija Egipćanina Nasera Mohameda Nanija sa 3:0.

Bilans medalja za Iskru je mogao biti i brojčano jač. Nedostajalo je malo više koncetracije i sportske sreće. Najbliži medalji je bio takmičar Anes Arifaj. Arifaj u 1.kolu dobija kadetskog Balkanskog šampiona iz Hrvatske Nedić Leona 3:2,  u 2.kolu Norvežanina Ivera Lisa sa 4:1, u 3.kolu Italijana Genara Ingegnita sa 3:0, da bi u 4.kolu radio neriješeno sa Ukrajincem Kostiukov Timorom 5:5. Pravilo prvog poena je na žalost bilo na strani Ukrajinca, u meču u kojem je Anes bio znatno dominantiji takmičar. U polufinalu svoj meč gubi Ukrajinac, čime su nade da Arifaj kroz repesaž može doći do medalje i nestale.

Na takmičenju su još nastupili Nikša Zejak, Branko Lazović i Vuk Vučinić koji su svoj nastup završili u 1.kolu. Ekipu je na ovom takmičenju predvodio trener Nenad Vojinović.

“Ogroman rezultat za naš Klub, Grad i Državu. Pokazali smo kontinuitet dobrih rezultata koji nas krase zadnjih već 5-6 godina. Posebno raduje  osvojena zlatna medalja u katama našeg Saše Petrića. Koliko me sjećanje služi, ovo je bilo prvo finale za Crnu Goru, zlatna medalja, prvo posle legendarne Katarine Rolović na nekom takmičenju u WKF organizaciji za bilo koju uzrasnu kategoriju. Kada su u pitanju, naši borci – pokazali su da sa svima u svijetu mogu ravnopravno da se nose. Nakon Evropskog prvenstva Balša je potvrdio svoj talenat. Anes koji je koji je prije svega par dana postao kadet, pobjedjivao je mnogo starije i iskusnije takmičare. Po mom mišljenju, uz malo sportske sreće mjesto mu je već sada bilo na pobjedničkom postolju.  Ne mogu da budem nezadovoljan ni sa nastupom ostalih naših takmičara uzimajući sve okolnosti u obzir” – izjavio je trener Vojinović.

Takmičari “Iskre” nakon Svjetske lige dobili su slobodno do 1.avgusta. Nakon toga počinju sa priprema sa željom da ostvarene rezultate dodatno nadmaše. Ostvareni rezultati tokom prethodne sezone govore da se radi o kolektivu koji zavredjuje pažnju te je ovo ujedno i poziv privrednim subjektima iz Danilovgrada da pokažu društvenu odgovornost i pomognu ovaj Klub koji će im svakako vratiti u vidu zdrave djece i promovisanja zdravih životnih stilova.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

„Zazimljavanje pčela“ u prostorijama Mjesnog doma u Donjem Zagaraču

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U četvrtak, 18. avgusta 2022. godine, u prostorijama Mjesnog doma u Donjem Zagaraču, u 19.00 h, organizovaće se predavanje na temu „Zazimljavanje pčela“, koje mještani Zagarača organizuju u saradnji sa NVO Molekul i opštinom Danilovgrad , dok će se u ulozi predavača naći Vladimir Radulović, tehnički sekretar Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore.

Organizatori su saopštili da je predavanje otvoreno za javnost, pa samim tim, pozivaju sve zainteresovane da prisustvuju navedenom događaju.

S obzirom na ograničenost mjesta i u cilju kvalitetnije organizacije događaja, potrebno je da se zainteresovani prijave putem Instagram i Facebook stranice ili na mejl [email protected], na način što će nasloviti mejl sa “Prijava za predavanje “„Zazimljavanje pčela“” i u tekstu mejla upisati svoje ime i prezime, kontakt telefon, mejl adresu i zanimanje (ukoliko se kroz jedan mejl prijavljuje više osoba, potrebno je za svaku osobu naznačiti prethodno navedene podatke).

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Mljekara uništava rijeku: Zeta u kategoriji komunalnih otpadnih voda

Organizacija KOD se preko dvije godine aktivno bori za zdravu rijeku Zetu služeći se svim raspoloživim pravnim mehanizmima. 

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Do sada su iz organizacije KOD u vezi poslovanja mljekare “Šimšić-Montmilk” podnijeli četiri inicijative za pokretanje inspekcijskog nadzora. Uz svaku inicijativu su podnosili i jasan dokaz o postojanju zagađenja, ali to nikad nije bilo dovoljno da inspekcija preduzme mjere koje bi to spriječile. Sa druge strane, Opština je dala ekološku  saglasnost ovom privrednom društvu  a da nije definisala rokove u kojima zagađenje treba biti riješeno, kazali su nam iz organizacije KOD.

U KOD-u još uvijek nije stizao odgovor od inspekcije u vezi posljednje inicijative ali, kako kažu, ne gube vrijeme čekajući.

“U međuvremenu smo zajedno sa predstavnicima Agencije za zaštitu životne sredine obišli mjesto gdje mljekara ispušta otpadne vode i tom prilikom je Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju uzeo uzorke na analizu. Očekivano, rezultati analize su pokazali da otpadna voda sadrži zagađujuće materije i da nije u skladu sa uslovima Pravilnika. Na osnovu toga, Agencija će utvrditi nastalu štetu u životnoj sredini ili neposrednu opasnost od štete”, kazali su nam iz KOD-a.

Ispitivanje Odsjeka za kvalitet voda i vazduha Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore (HMZCG) koje je urađeno 22.07.2022. godine, u koje je redakcija našeg portala imala uvid, pokazalo je da Zeta ima veoma loše fizičko-hemijske i biološke karakteristike.

Naime, kako stoji u izvještaju koji je sačinjen 1. avgusta, uzorak otpadne vode Mljekare Lazine, koja posluje u okviru firme »Šimšić-Montmilk« – Daniiovgrad, uzet je sa izlazne cijevi, odakle voda dalje ide u prirodni recipijent- rijejeku Zetu, 22.07.2022. godine u periodu od 9.25-09.40 sati, jednokratim zahvatom.

Analize ovog uzorka su pokazale da voda NE ODGOVARA uslovima Pravilnika o kvalitetu i sanitarno-tehničkim uslovima za ispuštanje otpadnih voda, načinu i postupku ispitivanja kvaliteta otpadnih voda i sadržaju izvještaja o utvrdenom kvalitetu otpadnih voda (51.1.CG br.5612019 od 04.10.2019).

Dio iz izvještaja

U Izvještaju se navodi da je voda uzorka  “bila bjeličaste boje, slabe providnosti, povećane mutnoće, bez mirisa, za zadovoljavajućom рН vrijednošću i sa mаlо pjene. Ova voda se ulijeva u prirodni recipijent i tumačenje је vršeno po toj skali. Od ispitivanih parametara nijesu bili ispod GVEZS (granične vrijednosti emisije zagajuđujućih supstanci) za otpadne vode iz objekata i postrojenja za preradu mlijeka i proizvodnju mliječnih proizvoda za ispušanje iz objekata mliječne industrije izvan u prirodni recipijent: suspendovane materije, BPK5 i НРК. Preporučuje se preduzimanje mjera od strane Mljekare i dovođenje ispusne vode na zahtijevni nivo, a najbolje rješenje је postavljanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za taj tip industrije.”

 

Reagovanje Vuka Ikovića

Biolog Vuk Iković, Preokret

Kada je biološka i hemijska potrošnja kiseonika u vodi povećana to znači da je povećano zagađenje ukazuje biolog Vuk Iković inače član Preokreta.

Lako je zaključiti, kaže Iković, iz nalaza stanja voda rijeke Zete da je ona zagađena otpadnim materijama. Ovo najbolje vidimo i osjetimo kada je vodostaj najniži, a to je baš period kada nam Zeta najviše treba.

Ovo potvrđuje i Informacija o stanju životne sredine u Crnoj Gori po kojoj rijeka Zeta ima loš ekološki staus na sva tri ispitivana lokaliteta.

Ostaci od mlijeka su odlična podloga za razmnožavanje bakterija i njihovu ishranu navodi Iković ističući da u tom procesu bakterije troše veliku količinu kiseonika što otežava ili onemogućava život vrstama koje su zavisne od velike količine kiseonika u vodi kao što su pastrmke. Tada Zeta često miriše na pokvareni kiseli kupus ili pokvarena jaja.

Voda rijeke Zete je na pojedinim djelovima toka toliko zagađena da je upitno da li je prihvatljiva za navodnjavanje.

Iković pravi i komparaciju sa propisima u susjednim zemljama ističući “da kod nas važe propisi koji važe kod naših komšija vjerovatno ne bi smjeli korstiti vodu iz pojedinih djelova vodotoka za nalivanje, a to je tamo gdje je koncentracija otpadnih voda najveća.”

“Sve ovo govori da nam problemi rastu iz dana u dan, prije svega zbog neznanja i neodgovornosti opštinskih funkcionera, koji lopticu prebacaju građanima, privrednicima i drugim institucijama ali to ne rade sa svojim primanjima, njih uredno zadrže.

Zato ne prihvatamo ovakvu rijeku Zetu niti rukovodtvo koje je najveći gradski resurs pretvorilo u najveći problem.Voda iz rijeke Zete se ne može koristiti za osnovne životne potrebe. Odnosno rijeka Zeta nije sigurna i bezbjedna jer dok drugi ispuštaju otpad u nju, onima kojima najviše treba ona postaje problem jer je sve češći slučaj da ako se okupate u Zeti dobijate kožni osip.”

Za Ikovića rijeka Zeta treba da bude pokretač razvoja Danilovgrada, uz njenu pomoć možemo preokrenuti danilovgradsku ekonomiju. Zato nam mljekara treba kao drustveno-odgovoran proizvođač i treba da bude veća i da veći dio mlijeka otkupljuje od domaćinstava iz Danilovgrada i da se od tog mlijeka prave novi proizvodi pa da imamo i sladolede iz Parka prirode „Rijeka Zeta“. Tako ćemo nadograditi prostor Bjelopavlićke ravnice i učiniti ga ljepšim i bogatijim, zaključuje Iković.

Iz organizacije KOD su najavili da će nastaviti sa praćenjem rada inspekcije, Opštine Danilovgrad i Agencije za zaštitu životne sredine da bi oporavili rijeku Zetu i time stvorili uslove za bolji život građana ovog prostora.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije