Vražegrmci: 500 domova i 11 sela - Volim Danilovgrad
Connect with us

Mjesta i znamenitosti

Vražegrmci: 500 domova i 11 sela

Published

on

Vražegrmci

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Vražegrmci su ogranak plemena Bjelopavlići.

Kao pleme se pominju u pismu od 5.10.1667. u kojem Patrijarh srpski Maksim Skopljanac potvrđuje zemlje koje je sveti Vasilije Ostroški kupio za manastir Ostrog. Dobili su naziv po mjestu Vražji grm.

 

Vražegrmci se pružaju od granice prema Pješivcima do Pavkovića, na sjeveru počinju Ostrogom a na zapadu ih od Pješivaca odvaja rijeka Zeta. Pored Zete je Dobro Polje koje pripada Vražegrmcima. Iznad polja se dižu strane Zacrnješa i Vlašića, koji od zapada zatvaraju jedan širi pad na kome je najviše sela.

Od istoka se nadnose strane koje dalje prelaze u planinu vražegrmsku. U Vražegrmcima ima 500 domova i 11 sela. Podijeljena su rečicom Sušicom na dva dijela.

Riječica Sušica koja dijeli Vražegrmce (Sušni period)

Sjeverno od Sušice su sela:

Dabovići ispod Ostroga. Graniče se sa Pješivcima. Tu žive Marušići i Milatovići. U Oblatnom Dolu iznad sela je deset kuća i u Međeđem iznad Ostroga 13.

Pojas iznad Ostroga – Pogled na dolove i krater; Slikano sa puta ka Međeđem

Rošca do Dabovića imaju 54 kuće, grupisane su najviše oko Vrela, jakih izvora, a ispod sela živi Debelog Grmena 10 kuća.

Jedno od Vrela; Selo Požar – Sazidano za potomke 1834. godine Stari kažu da je jedno vrelo Rožačko a jedno sela Požar

 

Vrela u Dabovićima

U Mandićima ima 17 kuća, uz sama Rošca i sa ovim selom imaju zajedničku crkvu. Požar ima 39 kuća – Neke kuće su se spustile ispod sela u Žaborovo a neke su u strani u dolovima Orašju i Šumama 12 i u Valjevu 6. Potočilo sa zaseokom Drakulovinom broji 48 kuća i blizu su do požarskih.

U Dobrom Polju ima 19 kuća uz strane brda Zacrnješa. Boronjina sa 29 kuća se nalazi između Potočila i Sušice Kupinovo se nalazi na jednom padu visoko u strani iznad Boronjine i ima u njemu 28 kuća.

Sa druge strane Sušice do Pavkovića su sela:

Miokusovići sa 41 kuću i u tom selu živi nekoliko bratstava – kuće su tako i grupisane. Šobajići se nalaze iznad Miokusovića i zajedno sa Barama Šumanovića imaju 71 kuću od njih su u Podgređu ispod sela 18 i Petrićima 6 kuća.

Bare Šumanovića

Podvraće na jednom podu ispod strane Nezbroja ima 30 kuća. Vinići koje sa zapada zatvara brdo Hum su krajnje selo do Pavkovića i ima 64 kuće od kojih su neke u dolovima iznad sela: u Njivama 4, Konjštici 8, Mužniku i Milonjinom Dolu po jedna.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Mjesta i znamenitosti

Pluća Danilovgrada (Video)

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Planinski masiv i izletničko naselje, koje se nalazi na 1146-1305 m.n.v. Studeno predstavlja pravu vazdušnu banju, sa preko 400 vikendica. Ljekovito svojstvo borova i hladovina koju  oni prave od ovog izletišta čine raj na zemlji.

Video je nastao u toku obrazovnih kampova u organizaciji Crnogorskog društva ekologa.

Video credit Dejan Lazarević, @dejo664

NASTAVI SA ČITANJEM

Mjesta i znamenitosti

Spuška Tvrđava – San Giovanni

Uz ovakav naslov, za dosta naših sugrađana, dva nespojiva pojma, A ipak, uz malo zainteresovanosti, par google pretraživanja, postaje jasnije zašto su Spuška Tvrđava i Kotorski bedemi asocijacije i uputnice jedno na drugo.

Published

on

By

Piše: The Stronghold of Spuž

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Na jednoj strani, simbol vladavine i fortificijsko remek djelo Venecijanske kulture koja je oblikovala današnji izgled Kotora i Kotorskih bedema. Na drugoj, nekada Grad Spuž, simbol vladavine Otomanskog carstva i Spuška tvrđava sa svojim velelepnim zidinama.

Uz pripremu i istraživanje o temi ovog teksta, shvatio sam da, iako istorijski različiti, ova dva monumentalna zdanja imaju itekako sličnosti. Na prvi pogled to je i jasno. Izgled. Iako, za razliku od Spuških, Kotorski bedemi odišu, koliko toliko, novim sjajem usled angažovanja lokalne samouprave. I na jednim, i na drugim, puškarnice, serpentine i prelijepi vidici. Jedni na more i Boku, drugi na Zetsko-Bjelopavlićku ravnicu, Skadarsko jezero, Pipere i ,u daljini obrise Lovćena.

A za mene, kao autora, Spuška Glavica je bliže srcu iako sam nebrojeno puta bio na vrhu San Giovanni, studirajući u Kotoru koji mi je bio izvrstan domaćin.

Često sam se divio pogledu u noći na osvijetljene zidine i pitao sam se zašto i “ono moje dvorište Spuško ne sija”. Već tada, vidjevši da nema pomaka ka tom cilju od lokalne vlasti, kontaktirao sam ambasadu jedne strane države, nadajući se potajno da će bar oni imati sluha. Ne očekivavši mnogo, gle čuda, dobijam poziv na razgovor sa ambasadorom koji je želio više čuti o samom projektu restauracije Spuških zidina. Na zvaničnom sastanku, pomalo iznenađen, shavatio sam da su vrlo zainteresovani za projekat, da žele finansijski podržati komplet obnovu sa šetalištem i rasvjetom. Moja mislija je sada postala: Spojiti kontakt Ambasade sa Opštinom Danilovgrad. Uz razgovor sa jednim od članova porodice tadašnjeg gradonačelnika, predajem mu kontakte, komplet mejl prepisku i poželim sreću, tada sam mislio, uspješnom projektu i nedosanjanom snu.

Prošlo je mjesec, dva dana. S mišlju da je “nešto već pokrenuto”, zvoni mi telefon. Ambasador na vezi. Kaže, još niko iz Opštine im se nije javio. Pokušavajući da saznam od mog kontakta, shvatam da nema volje, želje a ni interesa da Spuž “napreduje”. Ne postoji na mapi. I tako projekat ode u zaborav dok sam ja ostao u kontaktu sa ambasadom čekajući bolje vrijeme.

E tu je najveća razlika, između Kotora i Danilovgrada, Spuške Glavice i San Giovannia – jedni iz Opštinske kase odvajaju za svoj “Landmark” dok drugi neće da urade ništa iako je komplet donacija a kamoli da sufinansiraju. Jer, niste politički podobni, rivali “u maloj bari” prostora, “je li naš” i sl.

Moja zastava je moje malo mjesto na rijeci Zeti.

Posjetite Spuž sada i biće Vam jasno. Usnulost. Te zidine bi razbile monotoniju i društva i lokacije kad bi sijale “Kotorskim” sjajem. A ista nam je Zima, kiše i Sunce. Ali, nit smo mi UNESCO, nit je Danilovgrad Kotor.

Ko zna…

 

Zapratite Stronghold of Spuž na Instagramu klikom ovdje

NASTAVI SA ČITANJEM

Seljak.me i VD

Danilovgrad
19°
Сунчано
06:3218:39 CEST
Осећај: 19°C
Ветар: 11km/h ENE
Влажност: 39%
Притисак: 1019.3mbar
УВ индекс: 0
ПетСубНед
26/11°C
28/14°C
30/17°C

Facebook

Najčitanije