Connect with us

NVO Sektor

Vrijedne nagrade školama u Danilovgradu, Pljevljima, Beranama i Žabljaku

Objavljeno

on

FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore na održanoj konferenciji za medije, organizovanoj u cilju predstavljanja rezultata projekta koji je u proteklom periodu realizovan predstavljene su  glavne aktivnosti projekta sa posebnim osvrtom na zamjenu sistema osvjetljenja u učionicama Gimnazije „Stojan Cerović“ i osnovnih škola „Ratko Žarić“, „Braća Labudović“ i „Olga Golović“ iz Nikšića.

Glavne aktivnosti projekta obuhvatile su organizaciju EKO karavana sa debatama na teme vezane za zaštitu životne sredine, izradu mobilne aplikacije, obuke za članove ekoloških organizacija, sekcija i institucija uključujući i nabavku opreme za njih, EKO kviz, likovno i literarno takmičenje za učenike osnovnih i srednjih škola, studijske posjete učenika reciklažnom dvorištu i insitucijama nadležnim za očuvanje životne sredine kao i nacionalnim parkovima u Crnoj Gori, izradu publikacija, promovisanje smanjenja upotrebe plastičnih kesa i brojne druge aktivnosti. Cilj projekta je bio da kroz ove aktivnosti i ekološku edukaciju, na prvom mjestu djece i omladine kao najvažnije ciljne grupe, doprinesemo ekološki odgovornijem ponašanju svih nas, a time i boljoj zaštiti životne sredine i prirodnih resursa u našoj zemlji.

U okviru projekta je takođe u učionicama nekoliko škola u Nikšiću zamijenjen stari sistem osvjetljenja koji je uzrokovao veliku potrošnju električne energije, a u isto vrijeme nije pružao svjetlost u skladu sa standardima i potrebama učenika i nastavnika. U pitanju su škole OŠ „Ratko Žarić“, OŠ „Braća Labudović“, OŠ „Olga Golović“ i Gimnazija „Stojan Cerović“, u kojima nova rasvjeta troši znatno manje energije a obezbjeđuje mnogo bolju svjetlost i zdraviju i prijatniju atmosferu za rad i učenje što najbolje govori o doprinosu ove aktivnosti energetskoj efikasnosti kao i zdravijem okruženju za školske aktivnosti u kojima svakodnevno učestvuje veliki broj učenika i nastavnika.

Na konferenciji za novinare su govorili direktor Gimnazije „Stojan Cerović“, Dušan Kilibarda, Mitar Goranović, potpredsjednik Opštine Nikšić i Veselin Šturanović, izvršni direktor FORS Montenegra, koji su istakli značaj projektnih aktivnosti za edukaciju u ovoj oblasti, kao i za unapređivanje energetske efikasnosti škola i doprinos očuvanju životne sredine i prirodnih resursa.

Projekat finansira Evropska unija a sufinansira Ministarstvo javne uprave. Ugovorno tijelo za projekat je Uprava za kapitalne projekte, a projekat je realizovan u opštinama Nikšić, Plužine, Šavnik, Žabljak, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Plav, Rožaje, Gusinje, Petnjica, Mojkovac, Kolašin i Danilovgrad.

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

NVO Sektor

Zeleni ambasadori organizuju akciju sadnje u Danilovgradu

Objavljeno

on

By

NVO Gnijezdo sa zadovoljstvom najavljuje predstojeću akciju Zelenih ambasadora, koja će se održati u utorak, 18. juna u 11 časova, u dvorištu JU OŠ “Vuko Jovović” u Danilovgradu.

Ova inicijativa uključuje sadnju drveća i uređenje školskog dvorišta, sa ciljem očuvanja životne sredine i podizanja ekološke svijesti među mladima. Zeleni ambasadori, mladi ekološki aktivisti, predano rade na promociji ekoloških vrijednosti u svojoj zajednici, a ova akcija predstavlja korak ka zelenijoj i održivijoj budućnosti, stoji u najav ove nevladine organizacije

„Pozivamo sve građane i građanke, organizacije civilnog društva i mlade ljude da se pridruže ovoj akciji i podrže napore Zelenih ambasadora. Ova inicijativa nije samo prilika za zajednički rad na očuvanju prirode, već i za edukaciju i osnaživanje mladih ljudi da preuzmu aktivnu ulogu u zaštiti životne sredine,“  istakli  su iz NVO Gnijezdo.

Akciji će se pridružiti i predstavnici Komunalnog preduzeća Danilovgrad, koje pruža tehničku podršku, čime dodatno potvrđuju važnost zajedničkog delovanja u cilju stvaranja zelenijeg okruženja.

Svi koji su zainteresovani da se podrže ovakve aktivnosti ili imaju neka pitanja mogu pisati na  društvenim mrežama NVO Gnijezdo ili putem mejla [email protected]

Nastavite čitanje

NVO Sektor

KompostirajDG: Danilovgrad pokazao put ka održivom odlaganju otpada

Projekat KompostirajDG, čiji je glavni cilj promovisanje održivog odlaganja otpada, uspješno je završen, ostavljajući trajni pečat u lokalnoj zajednici i postavljajući primjer koji bi mogao nadahnuti druge gradove širom Crne Gore. Marija Iković, koordinatorka projekta, ističe da je inicijativa privukla pažnju ne samo stanovnika Danilovgrada već i šire javnosti, te da je postala prepoznatljiva i na nacionalnom nivou.

Objavljeno

on

By

“KompostirajDG nije bio samo projekat, već pokret koji je aktivno uključivao građane, škole i preduzetnike u procese smanjenja organskog otpada ali i edukaciju o značaju reciklaže organskog otpada”, istakla je Iković.

Jedan od elemenata projekta bila je edukacija, posebno mladih. Kroz organizaciju radionica u Osnovnoj školi “Vuko Jovović” i Gimnaziji “Petar I Petrović Njegoš”, te podršku lokalne zajednice, učenici su upoznati s procesom kompostiranja i važnošću reciklaže, pružajući im alate i znanja za buduće aktivno učešće u očuvanju životne sredine.

“Od najmlađih kreće talas ekoloških vrijednosti i pozitivnih promjena u društvu”, naglašava Iković. “Zbog toga je važno da se edukacija počne od najranijih uzrasta, jer na taj način oblikujemo buduće generacije svjesnih građana i lidera koji će se brinuti o okolini u kojoj žive.”

Jedan od najistaknutijih rezultata projekta jeste inicijativa započeta u Osnovnoj školi “Vuko Jovović”, gdje će proces kompostiranja postati redovna praksa, zahvaljujući podršci direktorice Mirjane Keković i organizacije KOD.

“Kompostiranje će postati sastavni dio života Danilovgrađana”, optimistično predviđa Iković. “Ovaj projekat nije samo pokazao kako se može efikasno upravljati organskim otpadom, već je i inspiracija za buduće planove razvoja grada i šire zajednice.”

“Glavni cilj nam je bio temu održivog odlaganja otpada staviti u fokus, a sve kroz konkretne aktivnosti smanjenja komunalnog otpada pojedinačnih domaćinstava i edukaciju učenika, građana i privrednih društva o značaju i benefitima reciklaže organskog otpada i u krajnjem razviti ekološku svijest kod šire javnosti o potrebi reciklaže.

Kroz projekat KompostirajDG uspjeli smo da podijelimo 40 kompleta za kompostiranje građanima opštine Danilovgrad i predstavimo novu, efikasniju metodu kompostiranja uz primjenu efektivnih mikroorganizama japanske EM tehnologije, održimo dvije radionice o procesu kompostiranja učenicima Osnovne škole Vuko Jovovic i Gimnazije Petar I Petrović Njegoš.

Pored toga, realizovali smo i radionice za preduzetnike a jedan od rezultata je taj što će privredno društvo NEMESIS grupe, proces kompostiranja uvrsisti u svoje poslovanje i sav organski otpad koji proizvedu, reciklirati.

Kompostiraj.DG zajednica je u toku predhodnih mjeseci sakupila više od 200 kanti organskog otpada iz domaćinstva, odnosno preko 2 i po hiljade kilograma otpada, koji je pomiješan sa zemljom dao preko 7 hiljada kilograma hranjivog đubriva.”, istakla je Iković.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije