Connect with us

NVO Sektor

Vrijedne nagrade školama u Danilovgradu, Pljevljima, Beranama i Žabljaku

FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore na održanoj konferenciji za medije, organizovanoj u cilju predstavljanja rezultata projekta koji je u proteklom periodu realizovan predstavljene su  glavne aktivnosti projekta sa posebnim osvrtom na zamjenu sistema osvjetljenja u učionicama Gimnazije „Stojan Cerović“ i osnovnih škola „Ratko Žarić“, „Braća Labudović“ i „Olga Golović“ iz Nikšića.

Glavne aktivnosti projekta obuhvatile su organizaciju EKO karavana sa debatama na teme vezane za zaštitu životne sredine, izradu mobilne aplikacije, obuke za članove ekoloških organizacija, sekcija i institucija uključujući i nabavku opreme za njih, EKO kviz, likovno i literarno takmičenje za učenike osnovnih i srednjih škola, studijske posjete učenika reciklažnom dvorištu i insitucijama nadležnim za očuvanje životne sredine kao i nacionalnim parkovima u Crnoj Gori, izradu publikacija, promovisanje smanjenja upotrebe plastičnih kesa i brojne druge aktivnosti. Cilj projekta je bio da kroz ove aktivnosti i ekološku edukaciju, na prvom mjestu djece i omladine kao najvažnije ciljne grupe, doprinesemo ekološki odgovornijem ponašanju svih nas, a time i boljoj zaštiti životne sredine i prirodnih resursa u našoj zemlji.

U okviru projekta je takođe u učionicama nekoliko škola u Nikšiću zamijenjen stari sistem osvjetljenja koji je uzrokovao veliku potrošnju električne energije, a u isto vrijeme nije pružao svjetlost u skladu sa standardima i potrebama učenika i nastavnika. U pitanju su škole OŠ „Ratko Žarić“, OŠ „Braća Labudović“, OŠ „Olga Golović“ i Gimnazija „Stojan Cerović“, u kojima nova rasvjeta troši znatno manje energije a obezbjeđuje mnogo bolju svjetlost i zdraviju i prijatniju atmosferu za rad i učenje što najbolje govori o doprinosu ove aktivnosti energetskoj efikasnosti kao i zdravijem okruženju za školske aktivnosti u kojima svakodnevno učestvuje veliki broj učenika i nastavnika.

Na konferenciji za novinare su govorili direktor Gimnazije „Stojan Cerović“, Dušan Kilibarda, Mitar Goranović, potpredsjednik Opštine Nikšić i Veselin Šturanović, izvršni direktor FORS Montenegra, koji su istakli značaj projektnih aktivnosti za edukaciju u ovoj oblasti, kao i za unapređivanje energetske efikasnosti škola i doprinos očuvanju životne sredine i prirodnih resursa.

Projekat finansira Evropska unija a sufinansira Ministarstvo javne uprave. Ugovorno tijelo za projekat je Uprava za kapitalne projekte, a projekat je realizovan u opštinama Nikšić, Plužine, Šavnik, Žabljak, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Plav, Rožaje, Gusinje, Petnjica, Mojkovac, Kolašin i Danilovgrad.

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

NVO Sektor

Upitnik: Sliv Skadarskog jezera – prekogranični rezervat biosfere

Projekat ima za cilj da donese pozitivan uticaj na važan prekogranični ekosistem koji dijele Abanija i Crna Gora kako bi se održivo i kolaborativno upravljalo ovim područjem za dobrobit zajednica i same prirode, u skladu sa uslovima UNESCO-ovog programa Čovjek i biosfera.

„Sliv Skadarskog jezera – prekogranični rezervat biosfere“ je projekat finansiran od strane EU kroz Program prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija, i kog sprovode partnerske organizacije EDEN Centar iz Albanije i EnvPro iz Crne Gore, Nacionalna agencija za zaštićena područja Albanije i Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore.

Program za životnu sredinu (ENVPRO) SPROVODI  javnu anketu sa građanima koji žive u slivu Skadarskog jezera vezano za razvoj njihovog područja

Anketa će vam oduzeti 10 minuta i ima dvije glavne sekcije:

1) Da popričamo o životu u vašoj zoni i koliko je bogata!

2) Da popričamo o mogućnostima za razvoj vaše zone?

Anketa je anonimna i podaci koje ENVPRO dobije od ispitanika će biti prezentovani u zbirnoj formi.

Upitnik se može popuniti na sledećem linku 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScp-wkQVIdte-6AzFMeOvGrX4PomCVUuIGnvWTqek1XJovD8w/viewform 

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

Održana prezentacija Poljoprivrednog klastera Crne Gore

U sali SO Danilovgrad, juče je održana promocija Poljoprivrednog klastera Crne Gore.

„Uz vidnu zainteresovanost i dobro raspoloženje danilovgradskih poljoprivrednika, još jednom smo dokazali značaj sektora poljoprivrede u Crnoj Gori i da zajedno možemo više i bolje. Idemo dalje!“, stoji u saopštenju Poljoprivrednog klastera Crne Gore.

Iz ovog Udruženja su se zahvalili Opštini Danilovgrad na ustupanju sale za održavanje promocije i Altermodusu koji je podržao ovu prezentaciju.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije