Većina lovaca su savjesni i odgovorni ljudi koji poštuju propise i čuvaju prirodna bogatstva, ali ima i onih koji svojim ponašanjem zaista urušavaju ugled čestitih lovaca u cjelini, i što je još žalosnije, izgleda da se broj takvih nesavjesnih povećava, sudeći prema vijestima koje malo-malo pa izadju u javnost.

Ipak, ovo nije priča o nesavjesnim lovcima. Ovo je priča o prijateljstvu i bratskim vezama – tačnije pobratimskim.

Pavićevići, Brajovići, Ikovići, Jovovići…

U opštini Kula još uvek živi značajan broj učesnika istorijske kolonizacije, ali stasava i treća generacija potomaka Crnogoraca koji su rođeni u ravnici. Kolonizacija Crnogoraca u Vojvodinu odvijala se u periodu 1945-1948. godine u specifičnim istorijskim uslovima.

Prema podacima u Crvenki je naseljeno oko 520 porodica iz Crne Gore sa ukupno 2720 članova, od čega najveći broj pripadnika ove nacionalne manjine potiče iz Danilovgrada.

Lovačka grupa Koalicija: Kapitalac

“Lovačka veza”

 

Detalj sa 40 susreta lovaca iz Danilovgrada i Crvenke

U subotu je u hotelu „Biser“ na Panoniji na impozantan način proslavljen jedan lijep jubilej 40 godina bratimljenja lovačkih društava „Crvenka“ i „Danilovgrad“.

Više je nego razumljivo što su se baš ova dva lovačka društva pre četiri decenije pobratimila, jer treba imati u vidu činjenicu da je veliki dio kolonista koji su naselili Crvenku upravo iz sreza Danilovgradskog. A da je skup bio veoma značajan i za našu i za opštinu Danilovgrad potvrđuje činjenica da su mu prisustvovali potpredsednik opštine Danilovgrad Ilija Grgurović, kao i predsjednik opštine Kula Damjan Miljanić.

Nakon pozdravnih riječi predsjednika Lovačkog društva „Crvenka“ Miša Nešovića i zdavice kojom je sve prisutve pozdravio Vilika Štegmajer, skup su pozdravili i Duško Ivanović, predsjednik Lovačkog društva „Danilovgrad“, kao i Ljubomir Dragović predsjednik Upravnog odbora tog lovačkog društva, a prisutnima su se obratili i predsjednik opštine Kula Damjan Miljanić, kao i potpredsjednik opštine Danilovgrad Ilija Grgurović.

Ovakva prilika je iskorišćena i za dodjelu priznanja zaslužnim pojedincima, a poklone su razmijenili i predsjednik opštine Kula i potpredsjednik opštine Danilovgrad. Plakete i zahvalnice Lovačkog društva Danilovgrad, povodom 40 godina bratimljenja dodijeljene su Lovačkom društvu Crvenka, predsjedniku društva Mišu Nešoviću, istaknutim članovima Miodragu Miju Nešoviću, Vladimiru Radonjiću i Draganu Pavićeviću, a valja istaći i lijep gest Ratka Barovića koji je za ovu priluku izradio poseban poklon prigodnu zastavu na kojoj je u srcu zapisano 40 godina pobratimstva Crvenke i Danilovgrada.

Proslavu četiri decenije bratimljenja lovačkih društava Crvenka i Danilovgrad prigodnim kulturno-umetničkim programom ulepšali su članovi Kulturnog centra „Car Dušan Silni“ iz Feketića, zabavljač Branimir Rosić, pesnik Tode Nikoletić, kao i specijalna gošća večeri estradna zvazda Jadranka Barjaktarović.

(qmedia)