AGP u posjeti OŠ "Njegoš" u Spužu

Predstavnici Autonomnog građanskog pokreta Predrag Spasojević i dipl. inž. šumarstva Jelena Dragović posjetili su OŠ “Njegoš” u Spužu povodom skorašnje sječe stabala u dvorištu te škole i velikog interesovanja aktivista i građana za taj slučaj.

Predstavnici AGP-a sa Upravom škole

Cilj posjete je bio da se prije svega pruži stručna analiza stanja i opravdanosti sječe stabala kako bi zainteresovana javnost imala uvid u pravo stanje stvari ali i pomoć upravi škole kroz preporuke za dalje aktivnosti na uređenju dvorišta.


Prenosimo stručnu analizu našeg inženjera šumarstva Jelene Dragović:


U urbanim sredinama južnog dijela Crne Gore, može se reći da je oduvijek bila praksa da se vrste  kao sto su  Cupressus sempervirens i Cedrus atlantica koriste  za pošumljavanje. Otpornost  ove vrste na ekstremne vremenske uslove i dekorativne osobine su neki od razloga zbog kojih se njihova upotreba  proširuje i na područja koja ozelenjavanjem nastoje da poprave stanje i status životne sredine u urbanom okruženju.

Kako su osnovne i srednje škole jedan od veoma bitnih faktora za  razvoj naše djece i omladine, tako bi  trebalo i  površine oko njih veoma pažljivo uređivati. Ovo iz razloga što i dvorišta škola spadaju u urbane zelene površine koje bi svojim izgledom mogle da doprinesu pozitivnom  razvoju ekološke svijesti.

U održavanje i uređivanje ne spadaju samo poslovi pošumljavanja sadnica dekorativnih biljaka i drveća, već je i nužno ponekad ukloniti bolesna i oštecenja stabla, a ponekad i zdrava ako postoji razlog da se unapredi izgled školskih dvorišta potrebnom infrastrukturom.

S tim u vezi je i izvršen obilazak Osnovne škole “Njegoš” u Spužu, koja je ovih dana bila meta mnogih komentara. Pregledom panjeva koji su posječeni a tiču se vrste Cupressus sempervirens – čempres i Cedrus atlantica – kedar, ustanovljeno je da su bila napadnuta insektima, pretpostavka je da je u pitanju Buprestis cupressi , jer su evidentni hodnici koji su napravljeni na samom panju kao i na određenom broju stabala u dubećem položaju, a koja nisu posječena. Ovaj insekt je tipična primarna štetočina u našim krajevima, koja  napada primarno čempres, zatim kedar, tuju i bor. Određeni broj stabala kedra ima evidento oštećene grane kao i prelomljene vrhove, jer je u procesu pošumljavanja korišćen mali razmak u sadnji.

Zbog velikih vjetrova na teritoriji Spuža, u toku rasta, ova vrsta je pretrpjela oštećenja, pa je došlo do preloma istih. Kako je u pitanju dvorište škole to je predstavljalo i još uvijek predstavlja veliku opasnost velikom broju djece koja pohađaju nastavu u istoj. Na dubećim stablima čempresa, lociranim na mjestima oko sadašnjeg parkinga  evidentirano je da su posječenog ili od vjetra slomljenog vrha kao i da imaju suve grane, predloženo je da se uklone, jer su napadnuta primarnim i sekundarnim štetočinama. Dalje istraživanje o vrsti insekata kao i bolestima kojima su podlegla ili će podleći sama stabla trebalo bi izvršiti angažovanjem Biotehnickog fakulteta i kolega koji su specijalizirali ovu oblast.”

[ads1]

U obilasku dvorišta pregledana su sva preostala stabla i sa žaljenjem ustanovljeno da bi trebalo posjeći još jedan broj, ali i gdje i koje vrste novih sadnica bi bilo najbolje posaditi. Evidentiran je i značajan broj već posađenih sadnica visokog i niskog rastinja što potvrđuje da uprava škole ima namjeru da prostor dvorišta obogati zelenilom.

Sada očekujemo pomoć predsjednice Opštine Danilovgrad Zorice Kovačević i ministra Damira Šehovića, u uređenju dvorišta i parkinga, jer postojeći koji se tu nalazi već više od trideset godina je u katastrofalnom stanju i ne zadovoljava potrebe ni zaposlenih, ni građana koji dovoze djecu u školu (koja je na potezu poluprečnika 4 km jedina), kao i uređenju staza i ostalih zaštitnih ograda, kako bi bezbjednost djece bila na odgovrajućem nivou.

Zajednički zaključak je da se na proljeće priđe sađenju odgovarajućih kultura kako bi se prostor oko škole oplemenio, te će AGP u saradnji sa školom učiniti sve kao bi se nadomjestio gubitak posječenim stablima

Da bi se pošumljavanje dvorišta realizovalo na najbolji način potrebno je uraditi projekat uređenja cijelog dvorišta koji bi uključivao i prijeko potreban proširen i kvalitetniji parking, staze, obnovljen teren itd.