Ambroziju treba proglasiti elementarnom nepogodom

Kako prenosi portal Vijesti osim Danilovgrada, ambrozija je evidentirana na širem području Podgorice, Spuža, Nikšića i Kolašina

Ambrozija se poput požara prethodnih gorina širi po Crnoj Gori, naročito u centralnom dijelu, a nadležni za razliku od država u okruženju skoro da ništa nisu preduzele u borbi protiv te biljke, štetne po ljudsko zdravlje.

“Doći će dan kada će širenje ambrozije morati da se proglasi elementarnom nepogodom. Najveće žarište trenutno je na teritoriji opštine Danilovgrad”, kazao je predsjednik Instituta za zdravu hranu i direktor “Agrovite” Svetozar Radonjić.

Osim Danilovgrada, ambrozija je evidentirana na širem području Podgorice, Spuža, Nikšića i Kolašina.

Koordinatorka u “Grin houmu” Irma Muhović kazala je da se u medijima i na društvenim mrežama posljednjih godina intenzivirao broj informacija o štetnosti ambrozije na ljudsko zdravlje, s obzirom na to da je u pitanju jako alergena biljka:
“Skromni koraci rađeni su posljednjih nekoliko godina u ugroženim sredinama kao što je to u opštini Danilovgrad, međutim nije poznato da su i ostali gradovi prepoznali važnost i preduzeli mjere kako bi se spriječilo dalje širenje ambrozije”, kazala je Muhović.

Ona je podsjetila i da je zakonska obaveza svih građana da preduzmu propisane mjere uništavanja ove korovske biljke.

Radonjić navodi da je o tom problemu pisao i Opštini Danilovgrad, ali da nije dobio nikakav odgovor.

“Upozorio sam ih i dao primjer na svom imanju, gdje smo čupali ambroziju. Ako se pokaže da je ambrozija dominantna biljka, biće ugroženi i poljoprivreda i turizam. Uprava za fiotosanitarne poslove i Ministarstvo poljoprivrede kažu da to nije njihova nadležnost.

Problem je što postoje nadležne službe koje ništa ne rade, ali neka što ne rade, nego guše one koji to žele. Ja sam običan privatnik i mogu da se borim samo na svom posjedu”, kazao je Radonjić.

Kao jedan od primjera kako se treba boriti, Radonjić je naveo Grad Beograd, gdje je monitoringom obuhvaćeno 160 hektara i utvrđeno je niz mjera koje su potrebne da se ova korovska biljka smanji na najmanju moguću mjeru i predviđeno je ove godine uništavanje ambrozije na 60 hektara.

S obzirom na to da je najefiksnija i ekološki najprihvatljivija mjera čupanje iz korijena, Muhović smatra da primjena te mjere zahtijeva veliku radnu snagu te je neophodno da se u rješavanje ovog problema uključi sto veći broj građana koji bi u organizovanim akcijama ili pojedinačno u svojim dvorištima doprinijeli suzbijanju ove invazivne vrste.

“U prethodnom periodu jako mali broj ljudi se odazvao akcijama koje je organizovao “Grin houm”. Pozivamo i nadležne institucije da organizuju akcije”, kazala je ona.

Ambrozija je jedna od najpoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka na svijetu. Niče od sredine aprila, a cvjeta u kasno ljeto i jesen, od sredine jula do prvih mrazova i proizvodi polen. Osim respiratornih tegoba, mogu da nastanu i komplikacije u organima za varenje.