Connect with us

Društvo

Ambroziju treba proglasiti elementarnom nepogodom

Published

on

Ambroziju treba proglasiti elementarnom nepogodom

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Kako prenosi portal Vijesti osim Danilovgrada, ambrozija je evidentirana na širem području Podgorice, Spuža, Nikšića i Kolašina

Ambrozija se poput požara prethodnih gorina širi po Crnoj Gori, naročito u centralnom dijelu, a nadležni za razliku od država u okruženju skoro da ništa nisu preduzele u borbi protiv te biljke, štetne po ljudsko zdravlje.

“Doći će dan kada će širenje ambrozije morati da se proglasi elementarnom nepogodom. Najveće žarište trenutno je na teritoriji opštine Danilovgrad”, kazao je predsjednik Instituta za zdravu hranu i direktor “Agrovite” Svetozar Radonjić.

Osim Danilovgrada, ambrozija je evidentirana na širem području Podgorice, Spuža, Nikšića i Kolašina.

Koordinatorka u “Grin houmu” Irma Muhović kazala je da se u medijima i na društvenim mrežama posljednjih godina intenzivirao broj informacija o štetnosti ambrozije na ljudsko zdravlje, s obzirom na to da je u pitanju jako alergena biljka:
“Skromni koraci rađeni su posljednjih nekoliko godina u ugroženim sredinama kao što je to u opštini Danilovgrad, međutim nije poznato da su i ostali gradovi prepoznali važnost i preduzeli mjere kako bi se spriječilo dalje širenje ambrozije”, kazala je Muhović.

Ona je podsjetila i da je zakonska obaveza svih građana da preduzmu propisane mjere uništavanja ove korovske biljke.

Radonjić navodi da je o tom problemu pisao i Opštini Danilovgrad, ali da nije dobio nikakav odgovor.

“Upozorio sam ih i dao primjer na svom imanju, gdje smo čupali ambroziju. Ako se pokaže da je ambrozija dominantna biljka, biće ugroženi i poljoprivreda i turizam. Uprava za fiotosanitarne poslove i Ministarstvo poljoprivrede kažu da to nije njihova nadležnost.

Problem je što postoje nadležne službe koje ništa ne rade, ali neka što ne rade, nego guše one koji to žele. Ja sam običan privatnik i mogu da se borim samo na svom posjedu”, kazao je Radonjić.

Kao jedan od primjera kako se treba boriti, Radonjić je naveo Grad Beograd, gdje je monitoringom obuhvaćeno 160 hektara i utvrđeno je niz mjera koje su potrebne da se ova korovska biljka smanji na najmanju moguću mjeru i predviđeno je ove godine uništavanje ambrozije na 60 hektara.

S obzirom na to da je najefiksnija i ekološki najprihvatljivija mjera čupanje iz korijena, Muhović smatra da primjena te mjere zahtijeva veliku radnu snagu te je neophodno da se u rješavanje ovog problema uključi sto veći broj građana koji bi u organizovanim akcijama ili pojedinačno u svojim dvorištima doprinijeli suzbijanju ove invazivne vrste.

“U prethodnom periodu jako mali broj ljudi se odazvao akcijama koje je organizovao “Grin houm”. Pozivamo i nadležne institucije da organizuju akcije”, kazala je ona.

Ambrozija je jedna od najpoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka na svijetu. Niče od sredine aprila, a cvjeta u kasno ljeto i jesen, od sredine jula do prvih mrazova i proizvodi polen. Osim respiratornih tegoba, mogu da nastanu i komplikacije u organima za varenje.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Društvo

Reagovanje Opštine Danilovgrad na tekst „Javna zahvalnost Opštini Danilovgrad“

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Reagovanje Opštine Danilovgrad na tekst „Javna zahvalnost Opštini Danilovgrad“, objavljen na Portalu „Volim Danilovgrad“, dana 05.10.2022. godine

Ne osvrćući se na malicioznost prisutnu u navedenom tekstu, zarad tačne informisanosti građana, navodimo slijedeće:

Opština Danilovgrad, Budžetom opredjeljuje sredstva za podršku i razvoj sporta. Jedan od oblika podrške sportu je sufinansiranje programa rada sportskih organizacija putem Javnog konkursa, koji je JAVAN i važi za sve sportske organizacije koje su aktivne na teritoriji opštine Danilovgrad; Ne iz Kosića i ne sa Orje Luke, već sa cijele teritorije naše opštine.

Uslovi za pravo učešća na Javni konkurs su propisani Zakonom o sportu, nalaze se u Odluci o utvrđivanju osnova i kriterijuma za finansiranje aktivnosti u sportu, kao i u tekstu Javnog konkursa. Navešćemo prvi od njih: „Pravo učešća na Konkurs imaju sportske organizacije koje ispunjavaju sljedeće uslove:

  • Imaju sjedište na teritoriji opštine Danilovgrad, najmanje jednu godinu;“

Javni konkurs je objavljen 14. februara 2022. godine. Prijave je podnijelo 10 sportskih organizacija. OFK Zora Spuž je dostavila, između ostalog, Rješenje kojim se vrši upis u Registar sportskih organizacija, doneseno 17.06.2021. godine, dok je Rješenjem KMF „Zora“ upisan u Registar sportskih organizacija 24.06.2021. godine.

U navedenom se nalazi razlog zbog kojeg je Komisija za vrednovanje programa rada sportskih organizacija odbila prijave ove dvije sportske organizacije, kao nevalidne: Ni jedna od njih, u vrijeme rješavanja konkursa, nije egzistirala godinu dana na teritoriji naše opštine.

Nekorektne su insinuacije pisca teksta „Javna zahvalnost Opštini Danilovgrad“ da su predsjednica Zorica Kovačević i sada predsjednik Branko Bošković, na bilo koji način favorizovali bilo koju od sportskih organizacija; Ako ćemo pravo, oni bivaju upoznati sa činjenicama konkursa, prijava i predloga Odluke tek na samom kraju procedure i ne mogu uticati na njen tok. I, ako ćemo pravo, sportski radnici naše opštine zaista trebaju da budu zahvalni i jednom i drugom, i predsjednici Zorici i predsjedniku Branku, jer su u teškom vremenu bili i jesu podrška i oslonac za sve sportiste i sportske organizacije naše opštine.

U prilog ovoj tvrdnji dostavljamo podatak da je od 2018. godine, godine kada je Zorica Kovačević imenovana Predsjednicom Opštine, u razvoj sporta, sportskih organizacija i klubova, kao i sportske infrastrukture, Opština Danilovgrad uložila više od milion eura.

Ovim podatkom su obuhvaćeni Javni konkurs za sufinansiranje sportskih organizacija i klubova, zatim podrška po posebnim zahtjevima prilikom održavanja takmičarskih i revijalnih sportskih aktivnosti kao i školskih, para i rekreativnih događaja i samostalno ili ugovorno sufinansiranje radova na infrastrukturi.

Sve navedene aktivnosti Opštine Danilovgrad bile su javne, medijski propraćene i nailazile su na zadovoljstvo građana i sportskih radnika. Sklonost predsjednice Kovačević da podrži razvoj sporta niko nije dovodio u pitanje… osim autora pomenutog teksta; A on svoja pitanja, prigovore, spletke protiv susjednog fudbalskog kluba u Spužu, verbalne napade na predsjednicu Kovačević, sada i predsjednika Boškovića, dostavlja skoro pa svakodnevno (do prije par dana) od dana objavljivanja Odluke o izvršenoj raspodjeli sredstava, kojom organizacije na čijem se čelu nalazi nijesu obuhvaćene zbog neispunjenog zakonskog uslova o dužini trajanja organizacije. Na dopise mu je odgovarano, a kada su, kroz salve napada na Opštinu, što Predsjednice, što Predsjednika, a što organa nadležnog za sport, isplivali uznemiravajući podaci o činjenju i nečinjenju u njegovim organizacijama, obavijestili smo nadležne institucije. Vjerujemo da su pokrenute procedure pomenutih institucija svele retoriku pisca teksta Javne zahvalnosti sa grandioznih optužbi i prijetnji na malicioznu patetiku.

Umjesto što se zahvaljuje za 0 € pomoći, mogao bi se zahvaliti što su Komisija i organi uključeni u proceduru raspodjele sredstava odradili zadatak po zakonu; To bi mogao da mu bude garant da će i njegove organizacije, ako i on bude radio u skladu sa zakonom, ne pokušavajući da imenom nakalemi svoj klub na slavnu spušku Zoru i prigrabi Zorine uspjehe i tradiciju, biti korisnici sredstava Opštine Danilovgrad opredijeljenih za sport.

Za sva eventualna dalja podmetanja i laži javno izrečene, Opština Danilovgrad će tačnost i ispravnost svog rada dokazati preko organa državnog sistema, što smo preporučili i piscu teksta Javna zahvalnost, s tim da se tamo traže dokazi i činjenice, a ne snoviđenja i frustracije.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Jutros je lansiran prvi crnogorski satelit i to iz sela Viš u Danilovgradu (Video)

Crna Gora je jutros u 7 časova lansirala prvi satelit u svemir iz sela Viš, u oganizaciji Montenegro Space Research (MSR). Ovu mladu ekipu čine Nina Drakulić, Nikola Perović i Filip Jovićević koji su pokrenuli prvi projekat svemirskog istraživanja u našoj zemlji.

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Uz pomoć prvog probnog satelita CubeSat izmjeriće i analizirati UV zračenja, stanje ozona iznad naše države, te da ćemo prvi put dobiti sliku svemira sa jednog crnogorskog satelita.

CubeSat kao prvi crnogorski satelit, ima poseban značaj i ulogu. U pitanju je probni projekat za lansiranje ključnog projekta “Luča” koji je mnogo kompleksniji i podrazumijevaće dvije faze i misije.

 

“Nastojimo da podignemo svijest o značaju naučno-istraživačkih projekata i poduhvata, jer to je ključ opstanka naše planete. Uz podršku ministarstva i saradnju sa državnim institucijama, možemo da Crnu Goru učinimo jednom od centara svemirske industrije u ovom dijelu Evrope”, istakli su.

Osnivači projekta kažu da u našoj zemlji ne postoji dovoljno prostora za proizvodnju tehnoloških inovacija, ali da se nadaju da će se iz godine u godinu situacija mijenjati na bolje.

Satelit će preletjeti Podgoricu i krenuti ka Cetinju i dostići maksimalnu visinu od 38km nakon čega će sletjeti u cetinjskoj opštini.

NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
27°
Ведро
06:4718:15 CEST
Осећај: 27°C
Ветар: 11km/h S
Влажност: 29%
Притисак: 1022.35mbar
УВ индекс: 3
СубНедПон
26/13°C
26/14°C
25/16°C

Facebook

Najčitanije

[wcepe_products recent=true order='desc' number='4' columns='4' hide='rating,onsale' button='Vidi artikal']