Connect with us

Društvo

Ambroziju treba proglasiti elementarnom nepogodom

Ambroziju treba proglasiti elementarnom nepogodom

Kako prenosi portal Vijesti osim Danilovgrada, ambrozija je evidentirana na širem području Podgorice, Spuža, Nikšića i Kolašina

Ambrozija se poput požara prethodnih gorina širi po Crnoj Gori, naročito u centralnom dijelu, a nadležni za razliku od država u okruženju skoro da ništa nisu preduzele u borbi protiv te biljke, štetne po ljudsko zdravlje.

“Doći će dan kada će širenje ambrozije morati da se proglasi elementarnom nepogodom. Najveće žarište trenutno je na teritoriji opštine Danilovgrad”, kazao je predsjednik Instituta za zdravu hranu i direktor “Agrovite” Svetozar Radonjić.

Osim Danilovgrada, ambrozija je evidentirana na širem području Podgorice, Spuža, Nikšića i Kolašina.

Koordinatorka u “Grin houmu” Irma Muhović kazala je da se u medijima i na društvenim mrežama posljednjih godina intenzivirao broj informacija o štetnosti ambrozije na ljudsko zdravlje, s obzirom na to da je u pitanju jako alergena biljka:
“Skromni koraci rađeni su posljednjih nekoliko godina u ugroženim sredinama kao što je to u opštini Danilovgrad, međutim nije poznato da su i ostali gradovi prepoznali važnost i preduzeli mjere kako bi se spriječilo dalje širenje ambrozije”, kazala je Muhović.

Ona je podsjetila i da je zakonska obaveza svih građana da preduzmu propisane mjere uništavanja ove korovske biljke.

Radonjić navodi da je o tom problemu pisao i Opštini Danilovgrad, ali da nije dobio nikakav odgovor.

“Upozorio sam ih i dao primjer na svom imanju, gdje smo čupali ambroziju. Ako se pokaže da je ambrozija dominantna biljka, biće ugroženi i poljoprivreda i turizam. Uprava za fiotosanitarne poslove i Ministarstvo poljoprivrede kažu da to nije njihova nadležnost.

Problem je što postoje nadležne službe koje ništa ne rade, ali neka što ne rade, nego guše one koji to žele. Ja sam običan privatnik i mogu da se borim samo na svom posjedu”, kazao je Radonjić.

Kao jedan od primjera kako se treba boriti, Radonjić je naveo Grad Beograd, gdje je monitoringom obuhvaćeno 160 hektara i utvrđeno je niz mjera koje su potrebne da se ova korovska biljka smanji na najmanju moguću mjeru i predviđeno je ove godine uništavanje ambrozije na 60 hektara.

S obzirom na to da je najefiksnija i ekološki najprihvatljivija mjera čupanje iz korijena, Muhović smatra da primjena te mjere zahtijeva veliku radnu snagu te je neophodno da se u rješavanje ovog problema uključi sto veći broj građana koji bi u organizovanim akcijama ili pojedinačno u svojim dvorištima doprinijeli suzbijanju ove invazivne vrste.

“U prethodnom periodu jako mali broj ljudi se odazvao akcijama koje je organizovao “Grin houm”. Pozivamo i nadležne institucije da organizuju akcije”, kazala je ona.

Ambrozija je jedna od najpoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka na svijetu. Niče od sredine aprila, a cvjeta u kasno ljeto i jesen, od sredine jula do prvih mrazova i proizvodi polen. Osim respiratornih tegoba, mogu da nastanu i komplikacije u organima za varenje.

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Iković: Obezbijediti novčanu nadoknadu za predstavnike mjesnih zajednica

Nadoknada može da bude u visni odborničke isplate ili u visini polovine minimalne zarade u Crnoj Gori. U tom slučaju bi lice koje zastupa mjesnu zajednicu imalo primanja za svoj dnevni četvoročasovni rad. Sredstva za nadoknadu predstavnika mjesnih zajednica Opštine Danilovgrad bi na godišnjem nivou iznosila oko 50.000 eura što je manje od 10 % nadoknada koje Opština prihoduje od korišćenja prirodnih resursa. Ovo znači da je ovo više nego izvodljivo, naveo je Iković.

Iković je takođe inicirao da Opština uvede mjesečnu elektronsku karta koja će važiti kod svakog prevoznika na relaciji Danilovgrad – Podgorica kao i da posljednji polasci iz Podgorice za Danilovgrad i obrnuto budu u 24:00 sata. Ovo treba uraditi izmjenama Odluke o linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika.

Jedan od trenutno najvećih komunalnih problema u opštini Danilovgrad jesu atmosferski kanali za koje ne postoji urađena evidencija. Njihovo neodržavanje, nesavjesno zatvaranje i nestručno odobravanje gradnje uzrokuje sve veće poplave i štete i sve veći broj poziva građana ka komunalnoj inspekciji i komunalnim službama Opštine. Ovo je samo jedan od razloga zašto Odluka o komunalnom redu mora biti što prije izmijenjena kako bi rad komunalne inspekcije bio opravdan, a kvalitet života bolji.

Iković je ponovio da je potrebno osnovati sportsko-rekreativni kajak klub koji bi bio u vlasništvu Opštine, a za koji je Preoret već obezbijedio potrebnu kajak opremu. Danilovgrad ima izvrsne potenijale za ovakav klub i treba u tom pravcu promovisati i koristiti svoje vode. Kajak klub bi se koristio za organizovanje rekreativnih tura, izleta u prirodi, oporavak rijeke Zete, pecanje kao i sportska takmičenja na vodi.

Donošenjem novih i dopunom postojećih odluka će se unaprijediti rad Opštine Danilovgrad i kvalitet života njenih građana, zato je potrebno krenuti što prije u njihovu realizaciju, naveo je Iković..

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Šest godina rada portala Volim Danilovgrad

Kancelarije portala Volim Danilovgrad

Portal Volim Danilovgrad prvu vijest objavio je u novembru 2017. godine, tačnije 28. novembra u 19:45h.

“Zahvaljući predanom i kontinuiranom radu, okupljanju mladih novinara i fotografa sa već stečenim iskustvom na raznim medijima, portal Volim Danilovgrad, prema ocjeni javnosti za kratko vrijeme ispunio je svoj primarni cilj – postati drugačiji; a postao je i omiljeno štivo u svijetu internet medija.

Pokazujući originalnost tokom ovih šest godina, radeći nezavisnoobjektivno i politički izolovano, a prije svega društveno angažovano, svakodnevno dobijamo sve veću podršku što za rezultat ima više od 200 000 čitanja na mjesečnom nivou.

Milan Mijajlović, Osnivač portala Volim Danilovgrad

Širok spektar vijesti iz Danilovgrada, njegove istorije, kulture i muzike ali i konkretnih aktivnosti na terenu, doveli su portal Volim Danilovgrad na sami vrh ljestvice lokalnih internet portala, koji pored domaćih, ima i pratioce širom globusa.”

U okviru portala Volim Danilovgrad funkcioniše i podsajt dgnet.volimdanilovgrad.me koji za cilj ima promociju turističkih ljepota opštine Danilovgrad.

Portal Volim Danilovgrad je do sada zabilježio preko sedam miliona čitanja većinom se fokusirajući na lokalnu zbilju.

Vijesti iz Spuža

U okviru portala Volim Danilovgrad kreirana je i posebna sekcija sa aktuelnostima iz Spuža kao još jedne istaknute urbane cjeline opštine Danilovgrad. Iako zanemaren od lokalnih institucija na portalu Volim Danilovgrad zavrijedio je posebnu pažnju kroz istaknutu kategoriju.

Lokalni mediji pružaju potrebne informacije i bave se temama relevantnim za zajednicu u kojoj rade. Pravo na informisanost jedno je od osnovnih ljudskih prava, a kroz svoj rad lokalni mediji upravo preuzimaju na sebe odgovornost da svojim sugrađanima obezbijede ostvarenje ovog prava.

Ono što mora da karakteriše kvalitetne lokalne medije jeste da su u službi građana i same zajednice, kao i da predstavljaju zaštitnike interesa i glasnogovornike stanovništva svoje zajednice pred svim nosiocima političkih i društvenih funkcija.

Iako se šest godina većina  rada bazira na volonterskoj osnovi i uz podršku par kompanija, Volim Danilovgrad očekuje blistava budućnost.

Zašto pratiti lokalne medije?

Iskomunicirajte svoju poruku direktno donosiocima odluka:

Donosioci odluka i kreatori politika na lokalnom nivou, prvo gledaju lokalne vijesti da bi utvrdili šta im je najvažnije.

Praćenjem i podrškom lokalnim novinskim publikacijama, bilo one štampane ili elektronske, oblikujete pitanja koja zanimaju i glasače i političare.

Pažnja nacionalnih novinskih publikacija:

Uz stalno aktuelni ciklus vijesti, teško je steći dovoljno pažnje da se  poruka uvijek proslijedi nacionalnim izvještačima. Dok se nacionalne publikacije prebacuju između različitih izdanja i tema, uglavnom pokrivajući širu sliku, lokalne novinske publikacije su u stanju da se udube dalje u priču i revidiraju  iznova problem ako je potrebno.

Pokrivenost lokalnih medija može se potom koristiti za privlačenje pažnje većih nacionalnih publikacija.

Održivost lokalnih medija. Često se dešava da lokalni privrednici u potpunosti ne razumiju značaj koje lokalni mediji imaju u predstavljanju njihove ponude, pa se obično odlučuju za marketinške kampanje u okviru društvenih mreža. Niska cijena ovakvih kampanja im omogućava manje budžete za marketing a poruka se dosta dobro distribuira. Ipak, ad blindness ili ti oglasno slijepilo procentualno raste pa se ova vrsta marketinških kampanja polako zamjenjuje zanimljivim video sadržajem ali i sve popularnijim native i content marketingom (ova vrsta oglašavanja je na zapadu prisutna jako dugo).

Kako bi opstali, lokalni mediji tj. oni koji isključivo pokrivaju lokalne teme, dolaze u situaciju da biraju: da li će se zadržati isključivo u okviru lokalnih tema i aktuelnosti; da li će svoje izvještavanje proširiti na širi region ili će početi primjenjivati click bait naslove i catchy teme kako bi popravili statistiku i privukli nove čitaoce – statistika je ono što prodaje oglasni prostor i dovodi do održivosti, unapređenja i dalje profesionalizacije lokalnih medija.

Ukoliko želite podržati naš rad, to možete učiniti donacijom na žiro račun NVO Volim Danilovgrad: 510 – 156301 – 35  , CKB banka. A više detalja na linku klikom OVDJE.

 

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije