Naslovna - Mjesta i znamenitosti - Bazilika u Martinićima
Bazilika u Martinićima
Bazilika u Martinićima

Bazilika u Martinićima

Nalazi se na lokalitetu Gradina kod sela Martinići, kraj Danilovgrada u današnjoj Crnoj Gori, možda na mjestu grada Lontodukla koji pominje Konstantin VII Porfirogenit, srednjovekovni istoričar i vizantijski car.

Pronađene su kamene grede u kojima su uklesani natpis na grčkom i latinskom i koji pominju arhanđela Mihaila, najverovatnije kao patrona crkve.

Daljim iskopavanjima pronađeni su još neki fragmenti grčkog teksta  koje su pojedini istraživači doveli u vezu sa ktitorom. To bi mogao biti Petar Gojniković, knez srpskih zemalja u periodu od 892. do 918. godine.

Činjenica da su natpisi na grčkom jeziku može ukazati da datiraju u vrijeme vizantijske vlasti na teritoriji Duklje. Okvirno bi se izgradnja mogla smjestiti u period vladavine vizantijskog cara Vasilija i što je ujedno i vremenski period opšteg pokrštavanja Srba.

Ostaci građevine otkriveni su 1956. godine. Istorijskih podataka o bazilici nema, a sva saznanja o njoj zasnovana su na arheološkim istraživanjima u periodu između 1972. i 1989. godine.

Takođe pogledajte

Šenluk bez uzvrata

Brajovići su bili poznati ratnici, ali pošto su većinom bili siromašni rijetko su, odnosno dosta …

Toko Nikin Šaranović, Zaštitnik i dobročinitelj

Toko Nikin Šaranović poznat je kako u Bjelopavlićima tako i u Crnoj Gori. Jedan događaj …

Оставите одговор

%d bloggers like this: