Kako prenosi dnevni list DAN, pomoć od 50 eura trebalo je da dobije 44.000 penzionera čija je penzija niža od minimalne zarade u državi – 222 eura, smatra Momo Joksimović iz Partije penzionera, invalida i restitucije

Pravo na vladinu pomoć od 50 eura zbog ekonomske ugroženosti usled situacije izazvane virusom korona nije imalo 1.490 penzionera u Crnoj Gori, kojima je penzija tek za desetine centi ili nekoliko eura veća od minimalne u državi (128,82 eura). Uslov za vladinu pomoć u ovom slučaju bila je penzija ne veća od 128,82 eura, pa su bez pomoći ostali svi oni penzioneri koji imaju preko tog iznosa, pa i oni koji su blizu te granice.

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) za „Dan” je saopšteno da u Crnoj Gori 1.490 penzionera ima penziju veću od 128,83 a manju od 135 eura. Fond je u ovom slučaju odradio ono što je bio zaključak Vlade – podijelio je jednokratnu pomoć za penzionere s minimalnom penzijom, ali je veliki broj onih koji nijesu ispunili taj uslov, a primaju više nego mizernu penziju.

Penzioneri s kojima je „Dan“ razgovarao, a koji su na granici minimalne penzije, kažu da godinama nijesu primili ni 128 eura, iako se ne računaju u 12.012 onih koji imaju najnižu staračku naknadu, s obzirom na to da tih nekoliko eura, s kojima prelaze granicu, uglavnom daju na osiguranje.

Iz Fonda su kazali da, prema podacima iz njihove isplatne baze, 12.012 penzionera prima najnižu penziju od 128,82 eura, od kojih 11.975 u Crnoj Gori i 37 van države.

– Broj korisnika koji primaju penziju veću od 128,83 eura a manju od 135 eura je 1.490 bez korisnika srazmjerne penzije, odnosno korisnika koji dio penzije primaju iz druge države shodno ostvarenom stažu osiguranja u toj državi – saopšteno je za „Dan“ iz Fonda PIO.

Na pitanje da li postoji mogućnost da penzioneri čija je penzija ispod prosječne dobiju bilo kakvu pomoć, iz Fonda su kazali da je Zakonom o PIO Crne Gore definisan institut najniže penzije, odnosno propisano je ko može ostvariti pravo na najnižu penziju, način izračuna najniže penzije, kao i iznos najniže penzije.

– Članom 29 stav 5 ovog zakona propisano je da pravo na najnižu penziju ne mogu ostvariti korisnici srazmjerne penzije ostvarene primjenom međunarodnih ugovora. U okviru ekonomskih mjera sa ciljem olakšanja života građanima u vrijeme pandemije virusa korona, Vlada Crne Gore je obezbijedila sredstva za isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 50 eura. U skladu sa zaključkom Vlade broj 07-2130 od 19. marta 2020. godine, pravo na jednokratnu novčanu pomoć imaju korisnici penzija koji ostvaruju pravo na najnižu (minimalnu) penziju. S tim u vezi, Fond PIO Crne Gore je izvršio isplatu jednokratne novčane pomoći penzionerima koji su ostvarili pravo na najnižu penziju – navodi se u odgovorima Fonda.

Predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije (PIR) Momo Joksimović smatra da je pomoć od 50 eura trebalo da dobije 44.000 penzionera čija je penzija niža od minimalne zarade u državi – 222 eura. Ocjenjuje da je sramno da je penzioner zbog 10 centi ili nekoliko eura ostao bez pomoći u ovakvoj situaciji.

– Preko 2.000 penzionera prima penziju ispod 100 eura. Pomoć treba dati svim penzionerima koji imaju penziju koja je niža od minimalne zarade od 222 eura, a to je 44.000 korisnika – ocijenio je Joksimović za „Dan“.

A.O.


Na računima da se ne obračunava struja iz obnovljivih izvora
Joksimović je kazao da im se u prethodnom periodu obratilo više hiljada penzionera zbog računa za struju koje su dobili za prošli mjesec, te da se mnogi od njih nalaze u teškoj situaciji.

– Sad je struja enormno poskupjela. Vodimo spor pred Ustavnim sudom i tražimo od Regulatorne agencije za energetiku i EPCG da nam ne obračunavaju struju potrošenu iz obnovljivih izvora jer je to neustavna izmjena zakona. Uputili smo urgenciju i zahtjev da nam ne obračunavaju struju iz obnovljivih izvora, dok Ustavni sud ne odluči o našoj inicijativi – rekao je on.