Connect with us

Mjesta i znamenitosti

Biser Bjelopavlićkog katuna

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Jezero Ponikvica nalazi se na istoimenoj planini koja je udaljena od Danilovgrada tridesetak kilometara. Dva puta je nestajalo, a u život je posljednji put vraćeno prije oko deceniju, prije svega entuzijazmom poklonika prirode i naukom. Utisci turista koji ga posjećuju i mještana koji u njegovim čarima uživaju pokazuju da je bilo opravdano vratiti ga, te da treba uložiti napore da nastavi život.

Priča o tom prirodnom biseru Bjelopavlića počinje na kraju posljednjeg ledenog doba, prije dva miliona godina, kada su dva lednika „sišla“ sa obronaka Smonika i Štirnika. Taj naučni podatak saopštio nam je osvjedočeni prijatelj prirode i veliki borac za zaštitu zdrave životne sredine, pjesnik i slikar Darko Jovović, osnivač NVO Ponikvica koja je počela aktivnosti na revitalizaciji jezera 2006. godine.

– Ogromna masa leda i snijega dovukla je sa sobom krečnjačke i druge materijale koji će kasnije činiti nepropusno dno budućeg jezera u obliku malo nakrivljene osmice. Smješteno u otvorenom prostoru, gledalo je na Kuli, najviši vrh Jezero Ponikvica na istoimenoj danilovgradskoj planini uspješno živi drugi život Biser Bjelopavlićkog katuna Utisci turista koji ga posjećuju i mještana koji u njegovim čarima uživaju pokazuju kako je bilo opravdano vratiti jezero, te da treba uložiti napore da ono nastavi život. Na Bjelopavlićkom katunu kojem jezero pripada nekada je bilo više od pedeset stočara, radilo je dječje odmaralište sa medicinskim osobljem, zatim pekara, mesara, kovačnica, a bilo je i sportskih terena Prekornice kojoj je i pripadalo. Kako je vrijeme odmicalo, i ono je doživjelo sudbinu svih ledničkih jezera i počelo da umire. Voda je uporno širila ponor dok nije potpuno nestala, a od jezera ostala samo bara – objašnjava Jovović.

OŽIVLJAVANJE 

Uz stručnu pomoć dr Petra Živkovića i austrijske firme „Alpina Reder Majer“ i nesebičnu podršku Radivoja Brajovića, NVO Ponikvica je odradila sanaciju ponora. Krajem prošlog vijeka bilo više pokušaja Lovačkog društva da se jezero obnovi, a NVO Ponikvica tokom 2007. godine u više navrata, ali bez uspjeha nastojala da riješi problem. Kad se uključila nauka, napori su dali rezultate. Bilo je to prije deceniju. A kako je jezeru udahnut život objašnjava Slobodan Žarić koji je na čelu NVO Ponikvica zamijenio Jovovića.

 – Poslije niza neuspješnih pokušaja nekih stručnjaka da se jezero revitalizuje, angažovan je prof. dr Mihailo Burić kako bi uradio rješenje za povratak tog prirodnog bisera. Na osnovu tog rješenja, Direkcija javnih radova je preuzela aktivnosti na izradi projekta i izvođenju radova. U početnoj fazi Burić je bio aktivno uključen, dok je građevinsko preduzeće Tehnoput radilo na iskopu – kaže Žarić.

Jezero je oživjelo, od močvare postao je ponovo prirodni biser. Nakon što je vraćeno jedino jezero u danilovgradskoj opštini, Žarić očekuje da nadležni preduzmu sve kako bi se oživio i Bjelopavlićki katun kojem jezero pripada.

 – Nekada je na njemu bilo više od pedeset stočara, radilo je dječje odmaralište sa medi- cinskim osobljem, zatim pekara, mesara, kovačnica, a bilo je i sportskih terena za rekreaciju. Sve to pokazuje da postoje potencijali ovog prostora koji sada nijesu dovoljno iskorišćeni. Ono ima vodoprivredni, poljoprivredni, turistički, ambijentalni i ekološki značaj, postalo je stjecište važnih vrsta ptica – kaže Žarić On je početkom ove godine formirao inicijativni odbor za realizaciju kapitalnog projekta pod nazivom „Uređenje turističke panorame na području Vukotice i srednje Ponikvice“.

TURIZAM 

Da je riječ o prostoru koji privlači turiste potvrđuje direktor Turističke organizacije grada Ivana Dragojević.

– Čitav lokalitet planine Ponikvica je idealno mjesto za bijeg od gradske buke i urbanog načina života, štaviše najbolja je destinacija na sjeveru opštine za sve iskrene ljubitelje prirode. Obilazak jezera je u turističkoj ponudi za goste. Flajeri i brošure koje smo nedavno uradili krase fotografije jezera. Teren oko jezera je veoma interesantan za markiranje pješačkih i biciklističkih staza, za arheološka i speleološka istraživanja, izgradnju terena za sportske aktivnosti i rekreaciju i drugo – rekao je Dragojević

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Mjesta i znamenitosti

Danilovgradski vremeplov: Bejzbol, ratovi, pošta… (Foto)

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Vjerovali ili ne, u Crnoj Gori su, što se tiče teritorije Balkana, započele prve sportske aktivnosti poput skijanja, tenisa,  golfa, bagmintona, klizanja, a evo, u Danilovgradu je 1920. godine postojao i bejzbol klub!

Na sledećoj fotografiji vidimo danilovgradsku poštu za vrijeme okupacije u I svetskom ratu.

Mirkov most. Fotografija iz 1910. godine

U nastavku i jedna fotografija iz drugog svetskog rata

foto: montenegrokingdom

NASTAVI SA ČITANJEM

Mjesta i znamenitosti

Rijeka Zeta, septembar 2022.

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
19°
Углавном облачно
06:4018:25 CEST
Осећај: 19°C
Ветар: 6km/h E
Влажност: 88%
Притисак: 1019.3mbar
УВ индекс: 0
НедПонУто
26/12°C
25/11°C
23/9°C

Facebook

Najčitanije

[wcepe_products recent=true order='desc' number='4' columns='4' hide='rating,onsale' button='Vidi artikal']