Portalu Volim Danilovgrad ponovo se obratilo nekoliko čitalaca navodeći da se Spužem, Daljmom i Grbama  širi jako neprijatan miris sa obližnje farme svinja.

Pisali smo ranije o sličnim problemima koji su zadesili stanovnike Grlića, gdje neprijatni mirisi dolaze sa farmi kokošaka.

Jutros su nam se obratili stanovnici Daljma, žaleći se na neprijatne mirise koji dolaze sa farme svinja koja se nalazi u Grbama.

“U mjestu Spuž – Grbe ali i Daljam nemogući su uslovi za život od mirisa farme svinja koja radi bez elaborata zaštite životne sredine kolektora integrisane dozvole, fekalije idu u našu rijeku Zetu bez prečišćavanja zahvaljujući firmi Niksen Čavor D.O.O  sa Cetinja, ima li ko da reaguje od nadležnih iz opštine?”  – stoji u jednoj od poruka koju je naš portal primio.

Kompanija Niksen trejd sa Njeguša preuzela je farmu svinja u Spužu 2015. godine.

Predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević ranije je kazala da je izmještanje farme kompanije Niksen Čavor u Spužu krajnja mjera, te da je vlasniku Draganu Čavoru dat rok da se neprijatni miris smanji na najmanju moguću mjeru.

Kovačević je tada u Jutarnjem programu RTCG rekla da kompanija Niksen Čavor mora da ispoštuje sve standarde koji važe za proizvodnju.

“On je krenuo da radi otklanjanje nedostataka. Dogovorili smo da inspekcija utvrdi rok da se miris koji ide sa farme smanji na najmanju moguću mjeru”, rekla je ranije Kovačević.

 

Spužani i dalje čekaju reakciju nadležnih u vezi sa zagađenjem rijeke Zete

Spužani su dopunili krivičnu prijavu, jer su u međuvremenu saznali da riba iz Zete nije za ishranu. Navode da je riječ o analizi Biotehničkog fakuleta koja je prvi put pomenuta na javnoj raspravi o zaštiti rijeke Zete.

“Pitamo Tužilaštvo da li bi oni jeli tu ribu, pitamo ih zašto oni nisu ništa preduzeli, zašto ne preduzimaju ništa, ni državni organi na nivou države, ni organi lokalne uprave, mi smatramo da zagađenje mora prestati i da Čavor mora prestati sa radom”, rekao je Predrag Spasojević, mještanin Spuža.