Connect with us

Društvo

DANILOVGRAD: Stručnjaci upozorili vinogradare Čokotima prijeti „zlatna žutica“

zlatna žutica

Zarazna bolest vinove loze ,,zlatna žutica“ nije se pojavila u Crnoj Gori, ali jeste u zemljama okruženja.

Ali, upozoravaju stručnjaci, treba preuzeti mjere predostrožnosti kako bi se spriječilo njeno unošenje u vinograde. Na koji način se prepoznaje i liječi, te koje mjere treba preuzeti za sprečavanje širenja i iskorjenjivanje, navedeno je u naredbi koju je Ministarstvo poljoprivrede donijelo krajem aprila.

Predavanje na tu temu organizovali su Sekretarijat za finansije i razvoj u saradnji sa lokalnom službom za poljoprivredu i Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, za vinogradare sa područja Bjelopavlićke ravnice i Katunske nahije.

Pregledi

Načelnica odsjeka za zdavstvenu zaštitu bilja Tamara Popović informisala ih je o naredbi i hitnim mjerama za sprečavanje unošenja te bolesti. – Vinogradari treba da svakodnevno vrše vizuelne preglede stabljika i postave žute ljepljive ploče koje privlače insekte i obavezno sprovedu hemijsko tretiranje biljaka.

U slučaju da postoji sumnja da se bolest pojavila, odmah treba obavijestiti opštinsku službu za poljoprivredu – kazala je Popović ističući da su najosjetljivije sorte graševina, rizling, šardone i merlot. Ukoliko se ne reaguje na vrijeme, ta zarazna bolest koja se unosi preko sadnog materijala veoma brzo poprima razmjere epidemije i uzrokuje veliku ekonomsku štetu.

– Ako preduzete mjere ne daju rezultate, vinograd se mora iskrčiti, jer više ne postoji način da se spriječi širenje – rekla je Popović.

Simptomi

„Zlatna žutica“ pojavljuje se na lišću koje se savija naniže i mijenja boju – kod bijelih sorti u žutu, a kod crnih u crvenu od polovine jula. Larve su sitne, manje od pet milimetara, bjeličaste, a kasnije žućkaste boje sa dvije crne pjege na posljednjem trbušnom segmentu i nalaze se na naličju listova. Od polovine maja do kraja juna mogu da skaču.

Društvo

Speed shooters Montenegro domaćin međunarodnog takmičenja u gađanju iz puške sa optičkim nišanom

used gun target with holes after bullets in shooting range
Izvor Vijesti

Streljački klub Speed shooters Montenegro domaćin je međunarodnog takmičenja u gađanju iz puške sa optičkim nišanom.

Takmičenje „Eisberg kup“ održaće se u subotu, 30. septembra, na vojnom poligonu u kasarni Danilovgrad.

Takmičenje se održava u četiri discipline – Open rifle na daljini od 300 metara, Open rifle na daljini od 300 metara, Target fifle na daljini od 300 metara i Target fifle na daljini od 500 metara.

Pregled i mjerenje oružja i prijava takmičenja počinje u 8 časova, sat prije početka.

Organizator je obezbijedio i novčane nagrade za najbolje takmičare u svim disciplinama, kao i medalje i diplome za pojedinačna tri mjesta u svim disciplinama.

Organizatori „Eisberg kupa“ obezbijedili su i pehare i medalje za ekipni plasman u svim disciplinama.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Postavljeni kontejneri za kabasti otpad, pokrivene najkritične lokacije

Lokalna samouprava određuje lokaciju za odlaganje kabastog otpada, na čemu ista radi, a do tada ovo Društvo kabasti otpad odvozi na Deponiju Livade – Konik.

„Komunalno“ doo je prije dvije godine definisalo lokacije i termine za odlaganje kabastog otpada ali je praksa pokazala da građani nijesu poštovali navedene lokacije i termine.

U cilju rješavanja navedenog problema ovo Društvo je upravo postavilo na kritičnim lokacijama velike kontejnere zapremine 5 kubika i to: Željeznička stanica Spuž, Stologlav – raskrsnica za Grbe, Podanje i Klikovače.

„Komunalno“ doo trenutno ne pruža usluge odvoza kabastog otpada fizičkim licima, ali je u planu u narednom periodu da pružimo i tu uslugu građanima za adekvatnu nadoknadu. Što se tiče pravnih lica, Društvo svakodnevno po pozivu vrši uslugu odvoza kabastog otpada.

Usvajanjem Sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza između Opštine i DOO „Komunalno“ riješio se dugogodišnji problem potraživanja između ova dva pravna lica koji datira još od 2013.,2014.,2015.godine,….. kada je Komunalno izvodilo građevinske radove za potrebe Opštine i lokalne samouprave. S druge strane Opština je Sporazumom sa Upravom prihoda preuzela dugovanja Komunalnog prema Upravi prihoda i carina a pri čemu Društvo nije uplaćivalo Opštini one iznose rata koje je Opština uplatila po sporazumu. Ovim će se u 13 godišnjih rata, kompenzacijom na kraju svake kalendarske godine izmiriti međusobne obaveze, čime će Društvo izmiriti dugoročne obaveze prema Opštini.

Društvo je u prethodnom periodu procesuiralo sva fizička i pravna lica koja imaju dugovanja prema DOO „Komunalno“. Na današnji dan dugovanja pravnih lica prema DOO „Komunalno“ iznose 170.000,00 eura, dok fizička lica duguju 103.000,00 eura.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije