Naslovna - Novosti - Društvo - DANILOVGRAD: Stručnjaci upozorili vinogradare Čokotima prijeti „zlatna žutica“
zlatna žutica

DANILOVGRAD: Stručnjaci upozorili vinogradare Čokotima prijeti „zlatna žutica“

Zarazna bolest vinove loze ,,zlatna žutica“ nije se pojavila u Crnoj Gori, ali jeste u zemljama okruženja.

Ali, upozoravaju stručnjaci, treba preuzeti mjere predostrožnosti kako bi se spriječilo njeno unošenje u vinograde. Na koji način se prepoznaje i liječi, te koje mjere treba preuzeti za sprečavanje širenja i iskorjenjivanje, navedeno je u naredbi koju je Ministarstvo poljoprivrede donijelo krajem aprila.

Predavanje na tu temu organizovali su Sekretarijat za finansije i razvoj u saradnji sa lokalnom službom za poljoprivredu i Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, za vinogradare sa područja Bjelopavlićke ravnice i Katunske nahije.

Pregledi

Načelnica odsjeka za zdavstvenu zaštitu bilja Tamara Popović informisala ih je o naredbi i hitnim mjerama za sprečavanje unošenja te bolesti. – Vinogradari treba da svakodnevno vrše vizuelne preglede stabljika i postave žute ljepljive ploče koje privlače insekte i obavezno sprovedu hemijsko tretiranje biljaka.

U slučaju da postoji sumnja da se bolest pojavila, odmah treba obavijestiti opštinsku službu za poljoprivredu – kazala je Popović ističući da su najosjetljivije sorte graševina, rizling, šardone i merlot. Ukoliko se ne reaguje na vrijeme, ta zarazna bolest koja se unosi preko sadnog materijala veoma brzo poprima razmjere epidemije i uzrokuje veliku ekonomsku štetu.

– Ako preduzete mjere ne daju rezultate, vinograd se mora iskrčiti, jer više ne postoji način da se spriječi širenje – rekla je Popović.

Simptomi

„Zlatna žutica“ pojavljuje se na lišću koje se savija naniže i mijenja boju – kod bijelih sorti u žutu, a kod crnih u crvenu od polovine jula. Larve su sitne, manje od pet milimetara, bjeličaste, a kasnije žućkaste boje sa dvije crne pjege na posljednjem trbušnom segmentu i nalaze se na naličju listova. Od polovine maja do kraja juna mogu da skaču.

Takođe pogledajte

Radionica u OŠ “Milosav Koljenšić, Slap: “Promocija pristupa pravdi za svu djecu u Crnoj Gori”

U organizaciji Ombudsmana i Centra za prava djeteta, a uz podršku UNICEF-a, školu na Slapu …

PLIVANJE, ODBOJKA I KARATE – NAJPREPORUČLJIVIJI SPORTOVI ZA RAZVOJ DJECE

Znaci lošeg tjelesnog držanja ili nepravilno formiran svod stopala, primjećeni su kod 2/3 djece u …

Оставите одговор

%d bloggers like this: