Naslovna - Novosti - Društvo - DANILOVGRAD: Stručnjaci upozorili vinogradare Čokotima prijeti „zlatna žutica“
zlatna žutica

DANILOVGRAD: Stručnjaci upozorili vinogradare Čokotima prijeti „zlatna žutica“

Zarazna bolest vinove loze ,,zlatna žutica“ nije se pojavila u Crnoj Gori, ali jeste u zemljama okruženja.

Ali, upozoravaju stručnjaci, treba preuzeti mjere predostrožnosti kako bi se spriječilo njeno unošenje u vinograde. Na koji način se prepoznaje i liječi, te koje mjere treba preuzeti za sprečavanje širenja i iskorjenjivanje, navedeno je u naredbi koju je Ministarstvo poljoprivrede donijelo krajem aprila.

Predavanje na tu temu organizovali su Sekretarijat za finansije i razvoj u saradnji sa lokalnom službom za poljoprivredu i Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, za vinogradare sa područja Bjelopavlićke ravnice i Katunske nahije.

Pregledi

Načelnica odsjeka za zdavstvenu zaštitu bilja Tamara Popović informisala ih je o naredbi i hitnim mjerama za sprečavanje unošenja te bolesti. – Vinogradari treba da svakodnevno vrše vizuelne preglede stabljika i postave žute ljepljive ploče koje privlače insekte i obavezno sprovedu hemijsko tretiranje biljaka.

U slučaju da postoji sumnja da se bolest pojavila, odmah treba obavijestiti opštinsku službu za poljoprivredu – kazala je Popović ističući da su najosjetljivije sorte graševina, rizling, šardone i merlot. Ukoliko se ne reaguje na vrijeme, ta zarazna bolest koja se unosi preko sadnog materijala veoma brzo poprima razmjere epidemije i uzrokuje veliku ekonomsku štetu.

– Ako preduzete mjere ne daju rezultate, vinograd se mora iskrčiti, jer više ne postoji način da se spriječi širenje – rekla je Popović.

Simptomi

„Zlatna žutica“ pojavljuje se na lišću koje se savija naniže i mijenja boju – kod bijelih sorti u žutu, a kod crnih u crvenu od polovine jula. Larve su sitne, manje od pet milimetara, bjeličaste, a kasnije žućkaste boje sa dvije crne pjege na posljednjem trbušnom segmentu i nalaze se na naličju listova. Od polovine maja do kraja juna mogu da skaču.

Takođe pogledajte

Na jugu sunčano, na sjeveru moguća kiša

Jutarnja temperatura vazduha 14 do 25, najviša dnevna 24 do 37 stepeni U južnim predjelima …

Kovačević: Privilegija je biti u društvu mladih i pametnih ljudi

Privilegija je biti u društvu mladih, pametnih, kreativnih i ambicioznih ljudi koji će koliko sjutra …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: