Connect with us

Društvo

Danilovgrad tek treba da odluči o besplatnim udžbenicima za osnovce

Danilovgrad tek treba da odluči o besplatnim udžbenicima za osnovce

Većina crnogorskih opština – ukupno 13, obezbijediće besplatne udžbenike za prvake u narednoj školskoj godini, a samo 4 za sve razrede osnovne škole i to – Berane, Budva, Plužine i Šavnik, dok će u Žabljaku plaćanja udžbenika biti oslobođeni roditelji učenika prva četiri razreda. Opština Danilovgrad tek treba da donese odluku. Da li će nova gradska uprava donijeti odluku u korist najmlađih stanovnika, ostaje nam da vidimo u narednim nedeljama.

Kako prenosi portal Roditelji, tri opštine, kako su saopštili njihovi predstavnici, neće imati podršku u udžbenicima za đake, a to su Rožaje, Plav i Andrijevica, dok Danilovgrad i Pljevlja tek treba da odluče. U Herceg Novom će besplatne udžbenike dobiti đaci prva tri razreda.

Plužine, će osim besplatnih kompleta udžbenika za sve osnovnoškolce, obezbijediti i đačke torbe za prvake.

Bar, Bijelo Polje, Cetinje, Gusinje, Kolašin, Kotor, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Podgorica, Tivat i Ulcinj su odlučili da opredijele novac za udžbeničke komplete prvacima. Žabljak je prvenstveno planirao da obraduje na ovaj način samo roditelje prvaka, ali su, kako su nam rekli, uspjeli da obezbiejde novac i za kupovinu udžbenika za đake prva četiri razreda.

Žabljačani najavljuju da će od naredne godine proširiti broj djece koje će sljedovati besplatni udžbenici i to do 4. razreda.

Školski pribor obezbjeđuje i opština Tivat, i to za djecu romske i egipćanske populacije, kao i novac za njihov prevoz do škole i vrtića.

(Roditelji.me)

PRODAJA UDŽBENIKA NAKON 20. AVGUSTA

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Komunalno preduzeće Danilovgrad poziva vlasnike grobnih mjesta radi upisa u evidenciju

U cilju uređivanja gradskog groblja „Sveta Tekla“ u Danilovgradu, Pogrebne usluge Komunalnog preduzeća Danilovgrad poziva  naslednike i srodnike preminulih predaka da se jave u kancelariju pogrebnih usluga DOO Komunalno, radi identifikacije grobnih mjesta svojih predaka i regulisanja pravnog statusa na grobnim mjestima.

Sve informacije mogu se dobiti na broj telefona 067/138-137 Pogrebne usluge DOO „Komunalno“ Danilovgrad.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Nezadovoljni radom Opštine, mještani Kruščice sami sanirali put

Mještani sela Kruščica u blizini Martinića su se organizivali da poprave svoj put jer, kako kažu, asfalt koji im je obećala Opština još nije stigao.

Sakupili smo novac, Igor je naručio mljeveni kamen koji je pomiješan sa glinom i organizivao akciju popravke puta, kazao je za portal Volim Danilovgrad mještanin Zoran Đuković.

Zoran Đuković, stanovnik Kruščice

Kako je istekao većina mještana donirala je novac, dok se njih dvadesetak okupilo kako bi rupe popunili  mljevenim kamenom, Danilo je dovezao kamen traktorom od kojeg smo napravili privremene ivičnjake, Bago je utabao mljeveni kamen vibro žabom, ističe nam Đuković radove i radnu atmosferu.

Pogledajte dio atmosfere u videu koji su mještani kreirali tokom radne akcije.

“Ovo je bila akcija koja nam je pokazala da ako Opština ne može ili neće, da mi moramo sami da se organizujemo i da uz druženje završimo posao. Na kraju dana smo dogovorili otvaranje atmosferskih kanala pored puta da bi put duže trajao.”, ističe Đuković.

Mještani, kako kaže Đuković, od Opštine očekuju da makar sanira rupe asfaltom na ovih 500 metara puta jer će rupe koje su zakrpljene mljevenim kamenom biti pretvorene u nove rupe nakon velikih kiša i teških kamiona koji tjeraju đubrivo iako ovaj put nema nosivost za tako velike kamione.

Očekujemo da Opština zamijeni uličnu rasvjetu u kojoj tek svaka treća sijalica radi. Ako građani mogu da plaćaju onda Opština može da održava rasvjetu ističe Đuković ukazujući da se sve može brzo zavrsiti ako se okupljeno oko zajedničkog cilja.

Đukovića zabrinjava što predsjednik mjesne zajednice ne informiše šta je dogovorio sa rukovodstvom Opštine. “Zato nam je teže da se samoorganizujemo jer ne znamo kada će naše selo i naš put doći na red”, zaključuje Đuković.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije