Danilovgrađani svjesni značaja šuma: Udomljeno preko 3000 žireva - Volim Danilovgrad
Connect with us

NVO Sektor

Danilovgrađani svjesni značaja šuma: Udomljeno preko 3000 žireva

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Crnogorsko društvo ekologa krajem oktobra započelo je realizaciju projekta  mapiranja skadarskog duba u Crnoj Gori. U prvoj fazi projekta sakupljali su se žirevi ovog hrasta i okupljala zajednica zainteresovanih građana koja bi u okviru svojih imanja kasnije podigla sadnice ove jedine zakonom zaštićene vrste hrasta.

Da su Danilovgrađani spremni pružiti doprinos unapređenju svog životnog prostora pokazali su i ovom prilikom pa je do sada udomljeno preko 3.000 žirova, koji će se ovoj “zelenoj zajednici” isporučiti nakon mrazeva – mjeseci februar i mart.

“To je još jedan zajednički korak ka dobijanju 10.000 sadnica hrasta lužnjaka. Ukoliko želite da posaditi svoj žir javite se i postanite dio akcije obnavljanja šuma skadarskog duba.”, naveli su iz CDE-a

Kako su naveli iz CDE-a, oni koji sada imaju uslove za čuvanje i sadnju mogu preuzeti svoje žirove, a ostali će ih uzeti kada prođu mrazevi (tokom februara i marta), kada našim pratiocima isto i savjetujemo.

Svi oni koju su sami sakupili žirove i žele ih sada zasaditi to mogu uraditi tako što će ih položiti u zemlju u vodoravnom položaju i prekriti slojem zemlje jedan centimetar debljine.

Najbolje je to uraditi u nekoj posudi koja treba biti duboka najmanje dvadeset centimetara. Zemlju treba prekriti suvim lišćem ili suvom travom koja će ih čuvati od hladnoće. Posude treba staviti u zavjetarno, osunčano mjesto, na terasi, u plasteniku, ili možete improvizovati mali plastenik / staklenik (kao na slici).

 

Druga opcija je da žirove zakopate duboko u pijesak, odložite ih u podrum ili frižider do marta mjeseca. Tada ih možete usaditi direktno u zemlju na vašem imanju ili u nekoj saksiji.

Ostavite komentar

Leave a Reply

NVO Sektor

BioBlitz 2021 u organizaciji CDE-a: Građani za slobodne rijeke

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Rijeka Zeta, Danilovgrad, 26. septembar u 12 časova biće vrijeme i mjesto ovogodišnjeg Home River Bioblitz događaja koji predstavlja globalni događaj u kom građani učestvuju u istraživanju biljnog i životinjskog svijeta riječnih tokova.

Kako su kazali iz Crnogorskog društva ekologa, koje je organizator River Bioblitz-a, cilje je ukazati na važnost slobodnih rijeka koje su dom brojnim ugroženim i ranjivim biljkama i životinjama. Ove rijeke su istovremeno izvor pitke vode, hrane, izvor građevinskog materijla i prostor za odmor i rekeraciju.

Ovaj događaj okuplja naučnike, studente, prirodnjake i entuzijaste svih uzrasta kako bi sproveli terensko proučavanje biodiverziteta u kratkom vremenskom periodu u okviru određenog područja i dokumentovali ga koristeći aplikaciju iNaturalist. Istraživanje je fokusirano na slatkovodne ekosisteme kao najugroženije u svijetu.

Detalj sa prošlogodišnjeg BioBlitz-a

Posmatranje lokalnih vrsta će, kako su kazali iz CDE-a, doprinijeti sveukupnom razumijevanju ekologije rijeka, životu lokalne zajednice, stvarajući dragocijena iskustva i podatke za nauku i očuvanje ovih područja.

Iz CDE-a su istakli da je ovo više od događaja zasnovanog na sakupljanju podataka, ovo je događaj koji vodi zajednica.

“Na ovaj način pričamo priču o našoj rijeci – što nam znači rijeka, zašto je štitimo i kako možemo da je proslavimo. Ove priče zajedno pokazuju kako nas rijeke ujedinjuju i koliko je njihovo mjesto važno u našem društvu.”

Događaj se organizuje u saradnji sa VisitDanilovgrad i Mali alpinistički klub

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

Novi rekord na ovogodišnjem prstenovanju ptica na Marezi

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Centar za zaštitu i proučavanje ptica je u periodu od 10– 20. septembra  organizovao sada već tradicionalnu aktivnost prstenovanja ptica na Edukativnoj stanici Mareza. Tom prilikom je ostvaren novi rekord u broju prstenovanih ptica na ovom području – ukupno 1239 jedinke! Kao i prethodnih godina, i ove godine je najviše prstenova sa crnogorskom oznakom ponijela crnoglava grmuša (Sylvia atricapilla), dok su prstenovane još i siva i mala grmuša, kos, seoska lasta, trstenjak, crvendać, siva muharica, svilorepi cvrčić, slavuj i mnoge druge – ukupno 36 različitih vrsta.

Osim toga, zabilježene su i jedinke koje su označene prstenovima tokom ranijih godina na ovom lokalitetu, što nam govori da je Mareza značajno područje za ptice na njihovom migratornom putu ka Africi, kojem se one rado vraćaju zbog raznovrsnosti staništa i dostupnosti hrane.

Pored obilježavanja ptica prstenom, prikupljeni su i podaci za svaku jedinku – pol, starost, težina, dužina krila, kondicija – što je od značaja za determinaciju vrsta i procjenu njene spremnosti za nastavak migracije.

Prstenovanju je prisustvovalo više od 200 ljubitelja prirode, među kojima su najbrojniji bili učenici, osnovnih i srednjih škola, kao i i roditelji sa djecom, gdje je svako dobio priliku da nauči više o metodi prstenovanja, njenom značaju i važnosti očuvanja staništa kao što je Mareza.

Prstenovanje ptica na Marezi organizovano je u sklopu projektaBioVal – biološka raznolikost kojeg  finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

 

NASTAVI SA ČITANJEM

Seljak.me i VD

Danilovgrad
17°
Ведро
06:3218:39 CEST
Осећај: 17°C
Ветар: 10km/h NE
Влажност: 45%
Притисак: 1019.98mbar
УВ индекс: 0
ПетСубНед
26/12°C
28/14°C
30/17°C

Facebook

Najčitanije