Connect with us

Društvo

Darko Zarubica iz Pokreta Preokret: “Tematske školske ekskurzije kao put ka razvoju i motivaciji učenika”

Darko Zarubica, član danilovgradskog Pokreta Preokret, ističe važnost tematskih školskih ekskurzija kao sredstva za podsticanje razvoja i motivacije učenika. Zarubica naglašava da su ekskurzije, koje su nekad bile edukativne i inspirativne avanture, izgubile svoj fokus i postale rutinski izleti bez dubljeg značaja.

Prema riječima Zarubice, osnovni cilj školskih ekskurzija treba da bude pružanje mogućnosti učenicima da istraže i upoznaju različite oblasti, kako bi bolje razumjeli kulturne, ekonomske, prirodne i druge vrijednosti različitih mijesta. On tvrdi da bi tematske ekskurzije trebalo da služe kao osnova za usvajanje novih znanja i perspektiva koje će učenicima omogućiti da se razvijaju na intelektualnom i ličnom planu.

Zarubica smatra da je ključno da škole pažljivo planiraju ekskurzije, prilagođavajući ih afinitetima i interesovanjima učenika. Na taj način, svaka škola bi trebalo da osmisli putovanja koja će pružiti učenicima priliku da se upoznaju s oblastima koje su im najbliže i koje su relevantne za njihove buduće karijere.

Poseban naglasak stavljen je na podršku stručnim školama, kao što su medicinske, građevinske, elektro i poljoprivredne škole. Zarubica sugeriše da bi ove škole trebalo da posjete gradove i države s naglaskom na oblasti koje su njima karakteristične. Na primjer, medicinske škole bi mogle da posete vodeće medicinske centre, dok bi elektro škole mogli da istraže mesta sa naprednom energetskom infrastrukturom.

Zarubica takođe podvlači važnost svestranosti kod osnovnih škola. Prema njegovom mišljenju, osnovne škole bi trebalo da kreiraju ekskurzije koje obuhvataju različite oblasti kao što su kultura, ekonomija, turizam i priroda. Ovakve raznovrsne ekskurzije bi pomogle učenicima da razviju širu perspektivu i donesu informisane odluke o budućem usmjerenju.

Na pitanje o pristupačnosti ekskurzija, Zarubica ističe da se suočavamo s izazovom troškova, ali smatra da bi država trebalo da prepozna ovu potrebu i pruži podršku kako bi svim učenicima omogućila da učestvuju. On sugeriše da bi model u kojem učenici sami doprinose troškovima putovanja mogao da ima dodatne benefite, u smislu razvijanja radnih navika i odgovornosti.

U zaključku, Darko Zarubica iz Pokreta Preokret naglašava da tematske školske ekskurzije imaju potencijal da motivišu, edukuju i inspirišu učenike na njihovom putu razvoja. Njegova vizija je da se vrati suština ekskurzija i omogući svim učenicima da dožive obogaćujuća iskustva koja će ih podstaći na dalji napredak.

Društvo

Otvoren tender za Martinićki put

Nakon radova na asfaltiranju saobraćajnice i ispred Osnovne škole “Vuko Jovović” danas je Opština Danilovgrad otvorila tender za izbor izvođača radova za rekonstrukciju puta Pažići – Spuž -Stologlav.

“Priča o Martinićkom putu na zadovoljstvo najviše mještana tog kraja ulazi u završnu fazu.”, saopštio je na zvaničnoj Facebook stranici predsjednik Opštine Danilovgrad, Aleksandar grgurović.

Obezbeđivanje sredstava za eksproprijaciju bez dodatnog zaduživanja u iznosu od 240.000 eura, izrada novog projekta, revizija, raskid ugovora sa Gradnjom promet, obezbjeđivanje 5.9 miliona za radove iz Kapitalnog budžeta države, danas su zaokruženi otvaranjem tendera za izvodjaca radova na putu, naveo je predsjednik Opštine na Facebook-u.

Novim projektom, duzine 8.6km, predviđen je trotoar sa jedne strane, u dijelu puta GUR Spuž, trotoar će biti sa obje strane puta. Takođe su predviđena autobuska stajališta.

Podloga će u određenim djelovima puta u potpunosti morati biti izmijenjena zbog močvarnih karakteristika zemljišta, navodi se dalje u objavi i podjseća da će vrijednost radova prema revidovanom Glavnom projektu iznosi 5.741.400 € i obuhvata: saobraćaj, hidrotehniku, konstrukciju, signalizaciju i uz to elaborat zaštite od požara.

Novčana sredstva potrebna za realizaciju projekta u vrijednosti od 5,9 miliona eura za izvođenje radova i licencirani nadzor su obezbijeđeni amandmanom na tehnički rebalans budžeta koji je pisao naš poslanik i sugrađanin Darko Dragović. Amandman je usvojen od strane parlamentarne većine.

Na ovaj način smo uspjeli da zajedničkim djelovanjem obezbijedimo poslednji i najvazniji uslov neophodan za otvaranje tendera za izbor izvođača, naveo je Grgurović na Facebook-u i istakao da upućuje zahvalnost porodici Kalezić i firmi Gradnja promet na sporazumnom raskidu ugovora sa Upravom javnih radova. U slučaju da ugovor nije bio raskinut, došlo bi do dugih sudskih sporova koji bi neminovno prolongirali otvaranje tendera za izvodjača radova.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

U petak dobrovoljna akcija davanja krvi

Giving blood

Klub Dobrovoljnih davalaca krvi Danilovgrad u saradnji sa Crvenim krstom Danilovgrad, povodom Dana Opštine Danilovgrad, Nedelje Crvenog krsta i povodom 15 godina od osnivanja kluba, organizuje tradicionalnu akciju davanja krvi koja će se održati u petak, 8. decembra 2023. godine (petak), u prostorijama Centra za kulturu Danilovgrad.

Prijem gostiju i davanje krvi od 08 – 14h nakon čega će u Hotelu Zeta biti organizovao svečani ručak i dodjela zahvalnica.

 

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije