Connect with us

Društvo

Zajednička akcija čišćenja rijeke Zete: Poboljšanje prohodnosti i smanjenje rizika od poplava

Rijeka Zeta, dragocjeni prirodni resurs koji igra ključnu ulogu u očuvanju okoliša i ekosistema regiona, danas je bila fokus zajedničke akcije koju su sproveli DOO “Za uzgoj, zaštitu i lov divljači i riba” Danilovgrad,  Služba zaštite i spasavanja Danilovgrad i Komunalno preduzeće Danilovgrad. Uz podršku građana, ljubitelja rijeke, ova inicijativa ima za cilj poboljšanje stanja Zete i smanjenje rizika od poplava.

Rijeka Zeta je često suočena sa izazovima palih stabala koja mogu ometati slobodan protok vode i stvarati prepreke za plovidbu. Da bi se odgovorilo na ovu prijetnju, lokalni akteri su brzo prepoznali problem i preduzeli hitne korake. Kao rezultat toga, današnja akcija čišćenja korita rijeke odvijala se duž trase od mosta u Danilovgradu do mosta u Spužu.

Ova inicijativa nije ostala neprimijećena. Brojni građani Danilovgrada, uključujući Sava Milonjića, Zeca Kolenovića, Petra Kneževića, Vasilija Marunovića, Petra Bobičića i Balšu Škrkića, pridružili su se akciji, doprinoseći sigurnosti rijeke Zete i njenog okruženja. Njihova posvećenost pokazuje koliko je važno angažovanje lokalne zajednice u očuvanju prirodnih resursa.

Uklanjanje palih stabala iz korita rijeke Zete donosi brojne koristi. Prije svega, ova akcija znatno poboljšava prohodnost rijeke, omogućavajući sigurnu i nesmetanu plovidbu. Ovo je posebno važno za lokalno stanovništvo koje želi da iskoristi prednosti koje pruža rijeka Zeta. Turizam takođe ima koristi od ovog napora, budući da će lakši pristup rijeci privući više posjetilaca ka atraktivnim destinacijama duž obale.

Još jedan važan aspekt akcije je smanjenje rizika od poplava i drugih nepredviđenih događaja koji bi mogli uticati na lokalno stanovništvo i njihovu imovinu. Čišćenjem korita i oslobađanjem rijeke od prepreka, povećava se kapacitet za prirodni protok vode i smanjuje se potencijal za poplave, čime se doprinosi bezbijednosti i stabilnosti lokalne zajednice.

Ova inicijativa je primjer kako zajednički napor i saradnja lokalnih institucija, preduzeća i građana mogu imati pozitivan uticaj na očuvanje prirodnih resursa i unapređenje kvaliteta života u lokalnim zajednicama. Kroz svoj trud i angažman, Danilovgrađani i Spužani su dali dragocjen doprinos očuvanju rijeke Zete kao životnog vira i prirodne ljepote na kojoj će se uživati ne samo danas, već i u budućnosti.  Ova inicijativa takođe podstiče druge lokalne aktere da se pridruže naporima za očuvanje životne sredine, stvarajući bolje i bezbednije uslove za sve.

Društvo

Saniran ponor na putu u selu Beriši

Uz podršku Opštine Danilovgrad i Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj tokom prethodne sedmice saniran je ponor na makadamskom putu u selu Beriši.

Naime, lokalno stanovništvo obratilo se Savjetu mjesne zajednice Vražegrmci i ukazao na problem ponora, koji se uslijed kretanja atmosferskih voda otvorio na makadamskom putu u selu Beriši. Ponor je predstavljao rizik za sve koji koriste ovu saobraćajnicu.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Savjet MZ Vražegrmci sazvao prvi Zbor građana, razgovaraće o rezultatima i daljim planovima

Savjet mjesne zajednice Vražegrmci sazvao je Prvi Zbor građana mjesne zajednice Vražegrmci. Zbor se, kako stoji na sajtu ove mjesne zajednice, saziva za 16. decembar sa početkom u 14 časova.

Zbor će se održati u prostorijama mjesne zajednice u Domu na Potočilu.

Na Zboru, koji će imati tri tačke dnevnog reda, će se predstaviti rezultati rada Savjeta mjesne zajednice Vražegrmci za 2023. godinu tačnije za period od izbora novog Savjeta, od maja tekuće godine zaključno sa decembrom. Na Zboru će građani takođe  imati priliku da porazgovaraju sa predstavnicima Savjeta mjesne zajednice, iznesu probleme sa kojima se susreću ali i predlože aktivnosti koje se mogu uvrstiti u rad Savjeta mjesne zajednice za 2024. godinu.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Društvo17 минута ranije

Saniran ponor na putu u selu Beriši

Uz podršku Opštine Danilovgrad i Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj tokom prethodne sedmice saniran je ponor na makadamskom putu...

Društvo24 минута ranije

Savjet MZ Vražegrmci sazvao prvi Zbor građana, razgovaraće o rezultatima i daljim planovima

Savjet mjesne zajednice Vražegrmci sazvao je Prvi Zbor građana mjesne zajednice Vražegrmci. Zbor se, kako stoji na sajtu ove mjesne...

Društvo2 сата ranije

Potreban projekat za Filendar: Bez informacija kada će se problemi plavljenja riješiti

Imanja oko 40 domaćinstava u Filendaru poplave sa prvim većim padavinama. Za rješavanje problema potrebna izrada projekta. Bez naznaka kada...

Društvo2 сата ranije

U subotu protest zbog puta preko Martinića: Vapaj za rješavanjem našeg glavnog problema u koji nas je uvela stara vlast

Mještani Martinića i okolnih sela sa područja Danilovgrada organizuju protest da bi njihov glavni i jedini put bio završen kako...

Hronika3 сата ranije

U Danilovgradu uhapšen osumnjičeni za proganjanje

Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad su u saradnji sa službenicima Odsjeka za suzbijanje visoko tehnološkog kriminala, podnijeli krivičnu prijavu protiv...

Servisne informacije4 сата ranije

Isključenja struje u Danilovgradu za 07.12.

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 7. decembra, bez napajanja električnom energijom će ostati: Danilovgrad       -u terminu od 8:00 do...

Najčitanije