Connect with us

Društvo

Zajednička akcija čišćenja rijeke Zete: Poboljšanje prohodnosti i smanjenje rizika od poplava

Objavljeno

on

Rijeka Zeta, dragocjeni prirodni resurs koji igra ključnu ulogu u očuvanju okoliša i ekosistema regiona, danas je bila fokus zajedničke akcije koju su sproveli DOO “Za uzgoj, zaštitu i lov divljači i riba” Danilovgrad,  Služba zaštite i spasavanja Danilovgrad i Komunalno preduzeće Danilovgrad. Uz podršku građana, ljubitelja rijeke, ova inicijativa ima za cilj poboljšanje stanja Zete i smanjenje rizika od poplava.

Rijeka Zeta je često suočena sa izazovima palih stabala koja mogu ometati slobodan protok vode i stvarati prepreke za plovidbu. Da bi se odgovorilo na ovu prijetnju, lokalni akteri su brzo prepoznali problem i preduzeli hitne korake. Kao rezultat toga, današnja akcija čišćenja korita rijeke odvijala se duž trase od mosta u Danilovgradu do mosta u Spužu.

Ova inicijativa nije ostala neprimijećena. Brojni građani Danilovgrada, uključujući Sava Milonjića, Zeca Kolenovića, Petra Kneževića, Vasilija Marunovića, Petra Bobičića i Balšu Škrkića, pridružili su se akciji, doprinoseći sigurnosti rijeke Zete i njenog okruženja. Njihova posvećenost pokazuje koliko je važno angažovanje lokalne zajednice u očuvanju prirodnih resursa.

Uklanjanje palih stabala iz korita rijeke Zete donosi brojne koristi. Prije svega, ova akcija znatno poboljšava prohodnost rijeke, omogućavajući sigurnu i nesmetanu plovidbu. Ovo je posebno važno za lokalno stanovništvo koje želi da iskoristi prednosti koje pruža rijeka Zeta. Turizam takođe ima koristi od ovog napora, budući da će lakši pristup rijeci privući više posjetilaca ka atraktivnim destinacijama duž obale.

Još jedan važan aspekt akcije je smanjenje rizika od poplava i drugih nepredviđenih događaja koji bi mogli uticati na lokalno stanovništvo i njihovu imovinu. Čišćenjem korita i oslobađanjem rijeke od prepreka, povećava se kapacitet za prirodni protok vode i smanjuje se potencijal za poplave, čime se doprinosi bezbijednosti i stabilnosti lokalne zajednice.

Ova inicijativa je primjer kako zajednički napor i saradnja lokalnih institucija, preduzeća i građana mogu imati pozitivan uticaj na očuvanje prirodnih resursa i unapređenje kvaliteta života u lokalnim zajednicama. Kroz svoj trud i angažman, Danilovgrađani i Spužani su dali dragocjen doprinos očuvanju rijeke Zete kao životnog vira i prirodne ljepote na kojoj će se uživati ne samo danas, već i u budućnosti.  Ova inicijativa takođe podstiče druge lokalne aktere da se pridruže naporima za očuvanje životne sredine, stvarajući bolje i bezbednije uslove za sve.

Društvo

Danas je Petrovdan

Objavljeno

on

By

Srpska pravoslavna crkva i vjernici, danas obilježavaju Petrovdan – praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu

Ovim danom završava se petrovski post i to svetim pričešćem.

Ko su bili Petar i Pavle?

Petar je rođen u mjestu Vitsaida, na obalama Galilejskog jezera, i bio je jedan od dvanaestorice apostola i nerazdvojni Hristov prijatelj i sledbenik.

– Ti si, Petre, stijena na kojoj ću sagraditi crkvu svoju i vrata paklena neće joj ništa moći, kaže Jevanđelje po Mateju.

Nakon Hristovog vaznesenja i silaska Svetog Duha na apostole, propovijedao je vjeru po Palestini, Siriji, Antiohiji, Maloj Aziji i Rimu, gdje je dva puta boravio. Kao episkop proveo je sedam godina u Antiohiji i tada je za sledbenike Hristovog učenja nastao pojam hrišćani. Za vrijeme vladavine imperatora Nerona u progonu hrišćana uhvaćen je i bačen u tamnicu.

Pavle, koji se pre krštenja zvao Savle, rođen je u Tarsu. Bio je veoma obrazovan i imao je status građanina Rima. Pavle nije spadao u grupu prve dvanaestorice apostola, već u sedamdeset drugih apostola.

U mladosti je bio revnosan progonitelj hrišćana, vjere koju su tadašnji Judejci smatrali za jeres. Kada je krenuo u Damask, na putu je sevnula munja i začuo se glas s neba: “Savle, Savle, zašto me progoniš”, nakon čega je oslijepeo. Savle je tri dana bio sijlep, ali mu se vid vratio posle krštenja.

Pavle je uhapšen u Rimu i bačen u tamnicu. Pogubljen je zajedno sa Petrom. Pavlu je odrubljena glava, a Petar je razapet na krst naopačke. Na ikonama ova dva sveca predstavljaju se zajedno – Petar drži ključeve u ruci, a Pavle mač.

Nastavite čitanje

Društvo

Komunalno saniralo udarne rupe na pravcu Novo Selo – škola Donji Zagarač

Objavljeno

on

By

Komunalno preduzeće Danilovgrad danas je intenzivno radilo na sanaciji udarnih rupa na dionici puta Novo Selo – Donji Zagarač. Radovi su obavljeni u okviru redovnog održavanja putne infrastrukture, što uključuje popravku i održavanje saobraćajnica širom opštine.

Današnje aktivnosti bile su fokusirane na kritični putni pravac Novo Selo – Donji Zagarač. Ekipa komunalnog preduzeća je primijenila vrući asfalt za sanaciju udarnih rupa, čime se osigurava dugotrajnija i kvalitetnija popravka puta. Ovaj metod omogućava da se oštećenja na kolovozu efikasno otklone, što doprinosi sigurnijem saobraćaju.

U ovoj godini, komunalno preduzeće Danilovgrad je obavilo sanaciju puteva vrućim asfaltom na skoro čitavoj teritoriji opštine. Neki od značajnijih putnih pravaca koji su obnovljeni uključuju:

  • Orja Luka – Pješivci
  • Glavica – Velja Paprat
  • Od firme Megran – Pitoma Loza do izlaska na bulevar
  • Burum – Sabov krug
  • Novo Selo – škola Donji Zagarač

Pored ovih, sanirane su udarne rupe i kroz sledeća naselja:

  • Glavica
  • Grlić 1
  • Lazine
  • Velja Paprat
  • Ćurilac

U užem gradskom jezgru, komunalno preduzeće je koristilo hladni asfalt za sanaciju udarnih rupa. Ovaj pristup je posebno koristan za brzo popravljanje oštećenja na manjim površinama, što je važno za održavanje prohodnosti i sigurnosti u urbanim zonama. Takođe, više puta se intervenisalo na sanaciji udarnih rupa na Martinićkom putu, što svjedoči o kontinuiranom naporu Komunalnog preduzeća da obezbedi sigurnu putnu infrastrukturu.

Komunalno preduzeće Danilovgrad nastavlja sa intenzivnim radovima na održavanju i unapređenju putne mreže u opštini. Sanacija udarnih rupa na dionici puta Novo Selo – Donji Zagarač je samo jedna od mnogih aktivnosti koje se sprovode kako bi se osigurao bezbedan i komforan saobraćaj za sve građane. Očekuje se da će se ovakvi radovi nastaviti i u narednom periodu, čime će se dodatno poboljšati infrastruktura i kvalitet života u opštini Danilovgrad.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije