Naslovna - Kultura - Kuliranje - Dentinska preosjetljivost
Dentinska preosjetljivost

Dentinska preosjetljivost

Dentinska preosjetljivost je gotovo svakodnevni problem s kojim se stomatolog susreće u praksi, a  istraživanja pokazuju da je taj fenomen zastupljen kod svake sedme odrasle osobe. Obično prevladava mišljenje da je ovo stanje često kod starijih osoba. Međutim,  preosjetljivost dentina dijagnostifikovana je kod osoba svih dobi, a najraširenija je u dvadesetim i tridesetim godinama.

Definiše se kao pretjerana osjetljivost eksponiranog dentina na različite podražaje. Bol se javlja u području eksponiranog dentina kao odgovor na hemijske, termičke, osmotske i taktilne podražaje. Ta vrsta boli nastaje brzo, oštra je po karakteru i kratko traje.

Sigurno je da u nastanku dentinske preosjetljivosti središnje mjesto zauzima eksponirani, odnosno ogoljeli dentin, koji zbog gubitka svog zaštitnog pokrivača postaje izložen štetnom djelovanju brojnih faktora. Između ostaloga i plak utiče na povećanu osjetljivost jer na ogoljelom dentinu može doći do stvaranja mliječne kiseline i otapanja zaštitnog sloja, čime se otvara put penetraciji bakterija i njihovih toksina. Kontrolom plaka i njegovim odstranjivanjem pacijenti mogu neposredno uticati na dentinsku preosjetljivost.

Postoje brojna sredstva za smanjenje dentinske preosjetljivosti, koja se koriste s više ili manje uspjeha. Mehanizam njihovog djelovanja temelji se na opturaciji dentinskih tubula, odnosno smanjenju njihove propusnosti za dentinsku tečnost i na blokiranju nervne aktivnosti.

Danas se sredstva za desenzibilizaciju dentina najčešće koriste u obliku zubnih pasta. Pastama se uz preparate za snižavanje nervne osjetljivosti dodaju i komponente za opturaciju dentinskih tubula te preparati fluora za prevenciju karijesa.

Stomatologija.me

Takođe pogledajte

Šta je ISTINA o ŽIVOM PIJESKU?!

Ova opasnost se prvi put pojavila u standardnom holivudskom scenariju: bespomoćna žrtva zakorači na tlo …

KONKURS: XX CRNOGORSKI FESTIVAL HUMORA, SATIRE I KARIKATURE

Оставите одговор

%d bloggers like this: