Naslovna - Novosti - Društvo - DIREKTORKA UMJETNIČKE KOLONIJE DANILOVGRAD VESNA JOVOVIĆ NAJAVLJUJE

DIREKTORKA UMJETNIČKE KOLONIJE DANILOVGRAD VESNA JOVOVIĆ NAJAVLJUJE

Monografiju kolonije pripremaju za jubilej 

Umjetnička kolonija Danilovgrad, koja će za manje od dvije godine proslaviti jubilej – 50 godina postojanja, početkom novembra postala je punopravna članica Internacionalne asocijacije vajarskih simpozijuma (International Sculpture Symposium Alliance – ISSA). Jer, ova institucija kulture, koja je osnovana 1972. godine, organizator je i jednog od najistaknutijih likovnih događaja u Crnoj Gori – Internacionalnog vajarskog simpozijuma, nadaleko čuvenog i van naših granica. Naime, još od 1974. godine gosti Umjetničke kolonije u Danilovgradu su i inostrani likovni umjetnici vajari. – prenosi dnevni list DAN

Na čelu Umjetničke kolonije je Vesna Jovović, koja ističe da je za njih prijem u ISSA veoma značajan, jer je riječ o organizaciji koja promoviše vajarske simpozijume i kulturu, pruža podršku u kulturnoj razmjeni u raznim zemljama gdje se održavaju vajarski simpozijumi.

– Alijansa trenutno ima 85 članica u 43 zemlje na pet kontinenata. Članstvom se omogućava učešće naše Kolonije na konferencijama i skupovima koje organizuje sama alijansa u Kini i po svijetu – kaže direktorka UK, dodajući da to govori i o značaju koji ISSA ima u svijetu.

Kako se navodi u pristupnom pismu koje je ISSA uputila Umjetničkoj koloniji povodom primanja u članstvo, odluku su donijeli „na osnovu dosadašnjih dostignuća i uticaja u internacionalnoj vajarskoj zajednici (sceni)”.

– Iskreno vjerujemo da će Vaše članstvo doprinijeti našim naporima u pridruživanju svijetu stvaranjem skulptura – potpisuje generalni sekretar ISSA.

Jovovićeva podsjeća i da je koncept i kvalitet rada prepoznalo i Ministarstvo kulture Crne Gore s kojim je potpisan Sporazum o statusu manifestacije Internacionalni simpozijum skulpture kao manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore.

– Kako bi unaprijedili uslove rada u toku je rekonstrukcija poslovne zgrade, a sa njom ćemo dobiti moderan prostor transponovanog savremenog duha, čuvajući kulturno naslijeđe istorijata same zgrade – kaže Jovovićeva.

U Umjetničkoj koloniji su već počele pripreme za obilježavanje predstojećeg jubileja.

– Pripremamo se za predstojeći jubilej, iako se čini da je još rano govoriti o njima. U svakom slučaju prioritet ćemo dati monografiji naše institucije kako bi i na taj način dali pečat obilježavanju jubileja 50 godina postojanja i rada naše institucije – kaže Jovovićeva, direktorka danilovgradske Umjetničke kolonije.
Ž.J.


Iz istorijata kolonije

Umjetnička kolonija Danilovgrad osnovana je 1972. godine, pri Centru za kulturu Danilovgrad. Posredstvom Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, 1974. godine je posjećuju prvi inostrani umjetnici. Od 1999. godine počinje sa radom kao samostalna institucija. Svake godine Umjetnička kolonija održava Vajarski simpozijum gdje se okuplja internacionalana ekipa vajara i rade skulpture u poznatom danilovgradskom bijelom kamenu. Umjetnička kolonija Danilovgrad začetnik je njegovanja, ostvarivanja i izvođenja skulptura za slobodan prostor, pa je kao takva jedinstvena i veoma značajna za razvoj likovne kulture na ovim prostorima. Danilovgrad je trenutno jedan od rijetkih gradova na prostoru bivše Jugoslavije, a jedini u Crnoj Gori, sa galerijom u slobodnom prostoru, sa više od sto skulptura galerijskog i prostornog formata.

Takođe pogledajte

Sjutra uglavnom suvo

U subotu će u Crnoj Gori biti promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, u jutarnjim satima …

Dom na Rsojevici: Izložba arhitekte Svetislava G. Popovića

U okviru proslave Dana opštine i Dana oslobođenja Danilovgrada 9.decembar, danas je predsjednik Skupštine opštine …

Оставите одговор

%d bloggers like this: