Monografiju kolonije pripremaju za jubilej 

Umjetnička kolonija Danilovgrad, koja će za manje od dvije godine proslaviti jubilej – 50 godina postojanja, početkom novembra postala je punopravna članica Internacionalne asocijacije vajarskih simpozijuma (International Sculpture Symposium Alliance – ISSA). Jer, ova institucija kulture, koja je osnovana 1972. godine, organizator je i jednog od najistaknutijih likovnih događaja u Crnoj Gori – Internacionalnog vajarskog simpozijuma, nadaleko čuvenog i van naših granica. Naime, još od 1974. godine gosti Umjetničke kolonije u Danilovgradu su i inostrani likovni umjetnici vajari. – prenosi dnevni list DAN

Na čelu Umjetničke kolonije je Vesna Jovović, koja ističe da je za njih prijem u ISSA veoma značajan, jer je riječ o organizaciji koja promoviše vajarske simpozijume i kulturu, pruža podršku u kulturnoj razmjeni u raznim zemljama gdje se održavaju vajarski simpozijumi.

– Alijansa trenutno ima 85 članica u 43 zemlje na pet kontinenata. Članstvom se omogućava učešće naše Kolonije na konferencijama i skupovima koje organizuje sama alijansa u Kini i po svijetu – kaže direktorka UK, dodajući da to govori i o značaju koji ISSA ima u svijetu.

Kako se navodi u pristupnom pismu koje je ISSA uputila Umjetničkoj koloniji povodom primanja u članstvo, odluku su donijeli „na osnovu dosadašnjih dostignuća i uticaja u internacionalnoj vajarskoj zajednici (sceni)”.

– Iskreno vjerujemo da će Vaše članstvo doprinijeti našim naporima u pridruživanju svijetu stvaranjem skulptura – potpisuje generalni sekretar ISSA.

Jovovićeva podsjeća i da je koncept i kvalitet rada prepoznalo i Ministarstvo kulture Crne Gore s kojim je potpisan Sporazum o statusu manifestacije Internacionalni simpozijum skulpture kao manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore.

– Kako bi unaprijedili uslove rada u toku je rekonstrukcija poslovne zgrade, a sa njom ćemo dobiti moderan prostor transponovanog savremenog duha, čuvajući kulturno naslijeđe istorijata same zgrade – kaže Jovovićeva.

U Umjetničkoj koloniji su već počele pripreme za obilježavanje predstojećeg jubileja.

– Pripremamo se za predstojeći jubilej, iako se čini da je još rano govoriti o njima. U svakom slučaju prioritet ćemo dati monografiji naše institucije kako bi i na taj način dali pečat obilježavanju jubileja 50 godina postojanja i rada naše institucije – kaže Jovovićeva, direktorka danilovgradske Umjetničke kolonije.
Ž.J.


Iz istorijata kolonije

Umjetnička kolonija Danilovgrad osnovana je 1972. godine, pri Centru za kulturu Danilovgrad. Posredstvom Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, 1974. godine je posjećuju prvi inostrani umjetnici. Od 1999. godine počinje sa radom kao samostalna institucija. Svake godine Umjetnička kolonija održava Vajarski simpozijum gdje se okuplja internacionalana ekipa vajara i rade skulpture u poznatom danilovgradskom bijelom kamenu. Umjetnička kolonija Danilovgrad začetnik je njegovanja, ostvarivanja i izvođenja skulptura za slobodan prostor, pa je kao takva jedinstvena i veoma značajna za razvoj likovne kulture na ovim prostorima. Danilovgrad je trenutno jedan od rijetkih gradova na prostoru bivše Jugoslavije, a jedini u Crnoj Gori, sa galerijom u slobodnom prostoru, sa više od sto skulptura galerijskog i prostornog formata.