“Branićemo od devastacije i rijeku Zetu i Sinjajevinu ali i podržaćemo svaki vid protesta građana protiv devastacije. Tu ne treba zaboraviti hrabre i odgovorne građane Spuža koje bezrezervno podržavamo i koji su u javnosti otvorili temu o alarmantnoj zagađenosti Zete”, poručili su iz danilovgradske URE a prenose Vijesti

Odluka Opštine Danilovgrad da se Rijeka Zeta proglasi parkom prirode je dobra stvar, ali poprilično zakašnjela, jer je trebao da se desi ekocid i ovom prirodnom blagu naše opštine ali i cijele Crne Gore, pa da se uprava sjeti ovavkvog poteza, kazali su danas iz danilovgradske URE.

“Mi iz Građanskog pokreta URA u potpunosti podržavamo ideju da se Rijeka Zeta proglasi parkom prirode. No, kao što se javnost može uvjeriti iz niza ekoloških ekscesa rijeka Zeta je gotovo pa uništena što se tiče njenog biljnog i životinjskog svijeta. Riba pastramka iz Zete je desetkovana, i ta koja i dalje živi u koritu rijeke nije bezbjedna za ishranu ljudi i to možda najbolje govori o stepenu zagađenosti Zete”, kazali su oni.

Pitali su i rukovodstvo opštine na osnovu čega smatraju da će bolje raditi novo preduzeće sa pet zaposlenih lovočuvara nego dosadašnje, koje je takođe imalo isti broj zaposlenih.

“Pošto se radi o parku prirode na teritoriji dvije opštine Vlada će finansirati preduzeće koje će se baviti očuvanjem rijeke Zete. Međutim, rezultate tih radova možemo pretpostaviti imajući u vidu ekološke skandale koje se dešavaju u sred nacionalnih parkova širom Crne Gore a gdje je pažnja inspekcijskog nadzora i službi najveća”, ukazuju iz odbora URE u Danilovgradu.