Connect with us

Društvo

Đukanoviću predložili da novi mandatar bude Abazović

Mandat za sastav Vlade treba da pripadne Dritanu Abazoviću. Stekli su se uslovi da predsjednik Crne Gore u najkraćem roku da mandat Abazoviću, saopštio je večeras poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar nakon konsultacija sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem o mandataru za sastav vlade. Konsultacijama je prisustvovala i poslanica GP URA Božena Jelušić.

“Davanjem mandata Abazović ovaj postupak da privedemo kraju. Mislim da su dosadašnji razgovori išli dobrom dinamikom i da postoji dobar stepen saglasnasti oko priproteta vlade. Nova evropska Vlada mora uraditi sve da Crna Gora bude prva sljedeća članica EU”, rekao je Konatar novinarima.

Prema njegovim riječima, prenijeli su stav da Crna Gora nema vremena da čeka i da je vrijeme za završnu fazu nove evropske vlade.

Konatar je naglasio da nas neočekivana situacija koja se dešava u Evropi, tjera nas da ubrzamo i ovaj proces sastavljanja nove vlade i očekuje, kako kaže, da sektor bezbjednosti dobije značaj koji je neophodan da bi sačuvali bezbjednost u Crnoj Gori, kao članici NATO i vrijednosti koje dijeli sa evrooskom partnerima.

“Buduća Vlada mora biti jasna kada je riječ o dešavanjima u Ukrajini. URA podržava suverenite i teritorijalni integritet Ukrajine. Osuđujemo sve što se dešava. Nikom normalnom ne može biti prihvatljivo da  se sukobi rješavaju ratom, da jedna zemlja ugrozi suverenitet druge”, kazao je on.

Ovo je, dodao je Konatar, opomena da Crna Gora mora unapređivati i izgrađivati naš odnos sa EU i NATO partnerima.

“Sad vidimo koliko evropska budućnost nema alternativu. Sada se vidi koliko je Sektor bezbjednosti važan za Crnu Goru”, zaključio je on.

“URA nikad nije i neće doprinositi polarizaciji Crne Gore. Interesi ove zemlje su od prvorazredne važnosti i na tim temeljima se moraju okupiti svi kojima je stalo do ove zemlje”, poručila je Jelušić.

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Akcija Željeznice Crne Gore: Sjutra predaja dokumentacije za besplatne godišnje karte

Novi red vožnje vozova

Crnogorski studenti dokumentaciju za besplatne godišnje karte, koje poklanja Željeznički prevoz (ŽPCG), mogu predati sjutra, od osam do 14 sati, saopšteno je iz te kompanije, prenosi portal RTCG.

Odbor direktora ŽPCG donio je odluku da pokloni 30 besplatnih godišnjih karata za crnogorske studente, povodom 13. novembra – Njegoševog dana.

Iz ŽPCG su rekli da će besplatne godišnje karte, koje se mogu koristiti za neograničen broj putovanja na svim relacijama u Crnoj Gori, važiti od 1. decembra ove do 1. decembra naredne godine.

“Kako bi iskoristili tu mogućnost, zanteresovani studenti treba da predaju važeće uvjerenje o studiranju i kopiju lične karte na arhivu ŽPCG, na adresi Trg Golootočkih žrtava br. 13 u Podgorici”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će besplatne godišnje karte biti dodijeljene za 30 studenata koji prvi predaju zahtjeve.

“Zadovoljstvo nam je da na taj način kao društveno odgovorna kompanija koja nudi usluge javnog prevoza, doprinesemo mobilnosti i edukaciji mladih ljudi i podstaknemo ih da koriste usluge naše kompanije”, kazali su iz ŽPCG.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Iković: Obezbijediti novčanu nadoknadu za predstavnike mjesnih zajednica

Nadoknada može da bude u visni odborničke isplate ili u visini polovine minimalne zarade u Crnoj Gori. U tom slučaju bi lice koje zastupa mjesnu zajednicu imalo primanja za svoj dnevni četvoročasovni rad. Sredstva za nadoknadu predstavnika mjesnih zajednica Opštine Danilovgrad bi na godišnjem nivou iznosila oko 50.000 eura što je manje od 10 % nadoknada koje Opština prihoduje od korišćenja prirodnih resursa. Ovo znači da je ovo više nego izvodljivo, naveo je Iković.

Iković je takođe inicirao da Opština uvede mjesečnu elektronsku karta koja će važiti kod svakog prevoznika na relaciji Danilovgrad – Podgorica kao i da posljednji polasci iz Podgorice za Danilovgrad i obrnuto budu u 24:00 sata. Ovo treba uraditi izmjenama Odluke o linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika.

Jedan od trenutno najvećih komunalnih problema u opštini Danilovgrad jesu atmosferski kanali za koje ne postoji urađena evidencija. Njihovo neodržavanje, nesavjesno zatvaranje i nestručno odobravanje gradnje uzrokuje sve veće poplave i štete i sve veći broj poziva građana ka komunalnoj inspekciji i komunalnim službama Opštine. Ovo je samo jedan od razloga zašto Odluka o komunalnom redu mora biti što prije izmijenjena kako bi rad komunalne inspekcije bio opravdan, a kvalitet života bolji.

Iković je ponovio da je potrebno osnovati sportsko-rekreativni kajak klub koji bi bio u vlasništvu Opštine, a za koji je Preoret već obezbijedio potrebnu kajak opremu. Danilovgrad ima izvrsne potenijale za ovakav klub i treba u tom pravcu promovisati i koristiti svoje vode. Kajak klub bi se koristio za organizovanje rekreativnih tura, izleta u prirodi, oporavak rijeke Zete, pecanje kao i sportska takmičenja na vodi.

Donošenjem novih i dopunom postojećih odluka će se unaprijediti rad Opštine Danilovgrad i kvalitet života njenih građana, zato je potrebno krenuti što prije u njihovu realizaciju, naveo je Iković..

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije