Connect with us

Spuž

Đuričković: Čisti populizam, obratite pažnju na potrebe mještana!

Problem mještana Spuža sa neprijatnim mirisima koji dolaze sa farme svinja i klanice i dalje ne jenjava dok očekivana podrška lokalnom stanovništvu od strane Vlade i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  izostaje.

Danas se u medijima mogao vidjeti izvještaj sa sastanka MPŠV i farmera o uvećanim sredstvima u Agrobudžetu a koja su namijenjena sektoru svinjarstva u pravcu unapređenja te stočarske proizvodnje. Kako je navedeno razmatrane su inicijative za podršku u nabavci kvalitetnog genetskog podmlatka, bolji nadzor granice, bolju kreditnu liniju kod Investiciono-razvojni fond Crne Gore za obrtna sredstva, kao i obuka odgajivača u savremenim edukativnim centrima.

Mještani revoltirani: “Ne postojimo?”

“Poziv od vlade i nadležnih Ministarstava nismo dobili iako smo imali obećanje koje je upućeno posredstvom Opštine Danilovgrad. Od našeg poslednjeg skupa ništa se nije promijenilo ništa na planu smanjenja zagađenja kako vazduha tako i rijeke Zete.”, kazao nam je predstavnik grupe građana Goran Đuričković.

 

Primjetno je samo pojačano sređivanje kruga farme a pod pretpostavkom da dolazi neka komisija koja će da im odobri još koji kredit u nizu. Što znači da i ova vlada nastavlja kontinuitet pomaganja propalim produzećima a na uštrb života i zdravlja građana revoltiran je Đuričković nastavljajući da uključenje političkih partija vide kao čist populizam.

“Uključenje političkih partija vidimo kao populizam. Da je iskreno izašli bi na ulice sa građanima i dali podršku u protestima kojih je bilo više. Što se tiče konkretno jedne partije koja je javno izašla sa nekim predlozima i podrškom oni su to uradili i 2019. godine ali smatramo da je nedovoljno urađeno jer i oni i svi drugi su imali dovoljno vremena od tada da izađu i na sjednicama Skupštine predstave naše probleme. Iz tog razloga smo skeptični i smatramo da se radi samo o ličnim interesima i promociji političkih partija a sa čim nismo saglasni jer ovdje je problem velikog broja građana koji su ugroženi, građana koji su različitih vjera nacija i kojima je zdravlje i život svoje djece ispred politike i političkih partija.”

Ova grupa se poslednje dvije godine putem protesta i zvaničnih inicijativa obraćala lokalnim i državnim vlastima dok sa te strane nikad nisu dobili konkretna rješenja.

U više navrata smo i ranije prije dvije godine poručivali da ne želimo da se politika miješa u ove probleme jer smo mi ovdje zbog životnog problema a ne zbog politike.

Možemo da poručimo i resornom Ministarstvu i Vladi da njihov stav sa kojim smo upoznati danas putem medija da žele da pomognu farmu svinja, da popune njene kapacitete da će to morati da urade preko života nas gradjana i naših porodica jer mi ćemo čvrsto da održimo obećanje za 17. oktobar koji je i zadnji rok da se sjedne i riješi nas dugogodišnji problem. Takodje želimo da se zahvalimo Vladi što je pokazala da su im svinje preče od života građana i života naše djece. Propagiraju otvorenost i slobodu građana a ne žele i neće da čuju glas građana. Baš evropski moderno, zaključio je Đuričković.

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Spuž

Proslavljena slava crkve Svetog Petra Cetinjskog u Spužu

Danas je u crkvi Svetog Petra Cetinjskog u Spužu, povodom hramovne slave, služena Liturgija.

-Nakon svetog sabranja, sveštenstvo i vjerni narod u parohijskom domu ugostili su domaćin ovogodišnje slave g. Novak Radulović sa porodicom, kao i članovi bratstva Sv. Petra Cetinjskog, a tom prilikom je i priređen kulturno-umjetnički program u kom su učestvovali polaznici škole vjeronauke “Sveti Petar Cetinjski” predvođeni vjeroučiteljicom popadijom Sofijom Tatić, stoji u objavi Crkvene opštine Danilovgrad.

NASTAVI SA ČITANJEM

Ekonomija

U mjestu Grbe gradiće se solarna elektrana snage 1,8 MW

solar plant

U Grbama, Spužu, planirana je gradnja solarne elektrane snage 1,8 MW.

Agencija za zaštitu životne sredine obavjestila je javnost da je investitor Boban Šaranović iz Danilovgrada podnio zahtjev za odlučivanje o potrebi izrade elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu ovog projekta.

Kako se vidi iz dokumenta koji je izradio Institut Sigurnost iz Podgorice, planira gradnju solarne elektrane na površini od 23.989m², a površina koju će zauzeti objekat je 9396.8m².

Fotonaponski on-grid sistem uključuje fotonaponske panele (module), montažnu podkonstrukciju za potrebe postavljanja fotonaponskih panela, invertore, kablovske razvode za povezivanje i rad fotonaponskog sistema, zaštitnu
opremu i sistem nadzora/monitoringa nad fotonaponskim sistemom.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije