Connect with us

Spuž

Đuričković: Čisti populizam, obratite pažnju na potrebe mještana!

Objavljeno

on

Problem mještana Spuža sa neprijatnim mirisima koji dolaze sa farme svinja i klanice i dalje ne jenjava dok očekivana podrška lokalnom stanovništvu od strane Vlade i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  izostaje.

Danas se u medijima mogao vidjeti izvještaj sa sastanka MPŠV i farmera o uvećanim sredstvima u Agrobudžetu a koja su namijenjena sektoru svinjarstva u pravcu unapređenja te stočarske proizvodnje. Kako je navedeno razmatrane su inicijative za podršku u nabavci kvalitetnog genetskog podmlatka, bolji nadzor granice, bolju kreditnu liniju kod Investiciono-razvojni fond Crne Gore za obrtna sredstva, kao i obuka odgajivača u savremenim edukativnim centrima.

Mještani revoltirani: “Ne postojimo?”

“Poziv od vlade i nadležnih Ministarstava nismo dobili iako smo imali obećanje koje je upućeno posredstvom Opštine Danilovgrad. Od našeg poslednjeg skupa ništa se nije promijenilo ništa na planu smanjenja zagađenja kako vazduha tako i rijeke Zete.”, kazao nam je predstavnik grupe građana Goran Đuričković.

 

Primjetno je samo pojačano sređivanje kruga farme a pod pretpostavkom da dolazi neka komisija koja će da im odobri još koji kredit u nizu. Što znači da i ova vlada nastavlja kontinuitet pomaganja propalim produzećima a na uštrb života i zdravlja građana revoltiran je Đuričković nastavljajući da uključenje političkih partija vide kao čist populizam.

“Uključenje političkih partija vidimo kao populizam. Da je iskreno izašli bi na ulice sa građanima i dali podršku u protestima kojih je bilo više. Što se tiče konkretno jedne partije koja je javno izašla sa nekim predlozima i podrškom oni su to uradili i 2019. godine ali smatramo da je nedovoljno urađeno jer i oni i svi drugi su imali dovoljno vremena od tada da izađu i na sjednicama Skupštine predstave naše probleme. Iz tog razloga smo skeptični i smatramo da se radi samo o ličnim interesima i promociji političkih partija a sa čim nismo saglasni jer ovdje je problem velikog broja građana koji su ugroženi, građana koji su različitih vjera nacija i kojima je zdravlje i život svoje djece ispred politike i političkih partija.”

Ova grupa se poslednje dvije godine putem protesta i zvaničnih inicijativa obraćala lokalnim i državnim vlastima dok sa te strane nikad nisu dobili konkretna rješenja.

U više navrata smo i ranije prije dvije godine poručivali da ne želimo da se politika miješa u ove probleme jer smo mi ovdje zbog životnog problema a ne zbog politike.

Možemo da poručimo i resornom Ministarstvu i Vladi da njihov stav sa kojim smo upoznati danas putem medija da žele da pomognu farmu svinja, da popune njene kapacitete da će to morati da urade preko života nas gradjana i naših porodica jer mi ćemo čvrsto da održimo obećanje za 17. oktobar koji je i zadnji rok da se sjedne i riješi nas dugogodišnji problem. Takodje želimo da se zahvalimo Vladi što je pokazala da su im svinje preče od života građana i života naše djece. Propagiraju otvorenost i slobodu građana a ne žele i neće da čuju glas građana. Baš evropski moderno, zaključio je Đuričković.

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

CEGAS podkast, gost Petar Knežević, mjesna zajednica Spuž

Ukidanjem Savjeta MZ smanjuje se reprezentativnost građana

Objavljeno

on

By

Šta nam novo donosi Nacrt Zakona o lokalnoj samoupravi i kako će to uticati na funkcionisanje i razvoj mjesnih zajednica u Crnoj Gori – jedno je od ključnih pitanja kojim su se bavili u novoj epizodi CEGAS podkasta, u kojoj je gost bio Petar Knežević, predsjednik Savjeta MZ Spuž.

“Petar nam je ukazao na to kako izgleda rad u mjesnoj zajednici iz njegove pozicije, sa kojim se sve situacijama suočava, te koja je uloga lokalne samouprave u tim procesima.

Osvrnuli smo se i na to kako birokratija i nedovoljno jasna komunikacija projekata i ciljeva institucija utiče na učešće građana.

Rodna zastupljenost u okviru učešća građana je tema koja se rijetko pokreće, ali Petar smatra da je ženska perspektiva važna činjenicom da je Savjet mjesne zajednice predstavničko tijelo i da moramo imati potpunu perspektivu građana i građanki.

Značajan Petrov angažman je i u okviru Građanskog pokreta solidarnosti sa Palestinom, gdje je učestvovao u organizovanju skupova podrške narodu Palestine i držao upečatljive govore. Petar je objasnio koje su trenutne veze Crne Gore sa Izraelom i Palestinom, i koje nacionalne mehanizme Crna Gora treba da iskoristi u znak podrške Palestini.”, stoji u najavi nove epizode podkasta Centra za građanske slobode.

Nastavite čitanje

Spuž

U Spužu održan završni čas glume za školsku 2023/2024

Objavljeno

on

By

Centar za kulturu Danilovgrad u saradnji sa  Dramskim studijom ,,Prazan prostor“  je organizovao  besplatne radionice glume za djecu svih uzrasta iz Spuža.  Radionice su se održavale  u prostorijama MZ Spuž.

,,Tokom ove školske godine djeca su imala priliku, pored formalnog obrazovanja, da pohađaju dramske radionice u MZ Spuž. Na časovima smo kroz kombinaciju različitih savremenih dramskih metoda težili istinskom upoznavanju grupe i pojedinca. Djeci su najzanimljiviji dio časa dramske improvizacije, gdje na određenu temu sami smišljaju scene, te tako kroz igru, upotrebljavajući maštu i svoje vještine, progovaraju o ličnim radostima, ali i problemima i tegobama. Po ko zna koji put se pokazalo koliko djeca uživaju da rastu i razvijaju se kroz ovakav način rada i putem kreativnosti koje dramske vježbe i radionice omogućavaju“- kazala je Marija Marković koja vodila radionice u Spužu u ime dramskom studija ,, Prazan prostor“.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije