Državu za sada tužilo pet investitora - Volim Danilovgrad
Connect with us

Ekonomija

Državu za sada tužilo pet investitora

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

U Ministarstvu kapitalnih investicija tvrde da je raskinuto sedam ugovora o koncesijama za izgradnju malih hidroelektrana (mHE), jer koncesionari nijesu poštovali ugovorene obaveze. S tom ocjenom koncesionari očito nijesu saglasni, jer su za sada četiri investitora podnijeli tužbe za naknadu štete, a jedan tužbu za poništenje sporazumnog raskida ugovora koji je bio zaključen krajem 2019. godine. U ministarstvu u ovom trenutku ne znaju koliko bi državu moglo da košta raskidanje ovih ugovora.

Tužbe
– Svih sedam ugovora je jednostrano raskinuto usljed nepoštovanja ugovornih obaveza od strane koncesionara. Naglašavamo da se ova Vlada nije obavezala nikome da nadoknadi bilo kakve troškove na osnovu predmetnih raskida, ali to u konačnom ne mora da znači da sve ovo neće doći na naplatu u zavisnosti od odluke suda – kazali su Pobjedi iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Podsjetili su da je Vlada svih sedam ugovora raskinula jednostrano na sjednici od 29. decembra prošle godine. Za četiri ugovora (na vodotocima Raštak-dva ugovora, Reževića Rijeka i Ljeviška) postupak raskida započet je donošenjem zaključka Vlade od 15. oktobra prošle godine, kojim su utvrđeni primjereni rokovi za izvršenje ugovornih obaveza.

– Kako do datog roka nijesu bile otklonjene nepravilnosti i izvršene ugovorne obaveze predmetni ugovori su raskinuti – rekli su iz ministarstva.

Nije došlo ni do jednog sporazumnog raskida ugovora sa investitorima niti je dogovorena odšteta. U ministarstvu u ovom trenutku ne znaju koliko bi državu moglo da košta raskidanje ovih ugovora, jer odštetni zahtjevi nijesu precizirani.

– Istina je da koncesionari koriste pravo da u sudskom postupku dokazuju i krivicu i štetu što potvrđuju podnijete tužbe radi naknade štete, kako u pogledu uloženih sredstava tako i u pogledu izgubljene dobiti. Nezahvalno je govoriti u ovom trenutku o iznosu štete koja će se tek utvrditi u sudskom postupku koji je pred nama – naveli su iz ministarstva.

Ugovori
Vlada je raskinula sedam ugovora kojima je bila predviđena izgradnja mHe na vodotocima: Đurička rijeka u Plavu (koncesionar konzorcijum Plava Hydro Power, čiji članovi su preduzeća Triangle GC ING iz Peći, Gradnja i Plava Hydro Power), Bistrici u Bijelom Polju (koncesionar konzorcijum Bistrica Clean Energy, koga čine BP Hydropower, Normal Company i Kronor), Bukovici u Šavniku (koncesionar konzorcijum Hydra MNE, koga čine Hydra, IMP i Igma Energy), Reževića rijeci u Budvi (koncesionar MEII), Ljeviškoj u Kolašinu (koncesionar Dekar) i Raštaku u Kolašinu. Na vodotoku Raštak je bila predviđena izgradnja dvije mHE na osnovu dva ugovora o koncesiji (koncesionar Kol Energy).

Iz Ministarstva su naveli da su konzorcijumi Plava Hydro Power, Bistrica Clean Energy), Hydra i Dekar podnijeli tužbe. Dekar – Hidro je podnio i tužbu za vodotok Trepačka radi poništenja sporazumnog raskida ugovora. U tom resoru ne isključuju mogućnost novih raskida ugovora o koncesiji za mHE.

– Trenutno se sagledavaju preostali ugovori i ukoliko se stvore uslovi za raskid nekog od njih nećemo pobjeći od donošenja takvih odluka – istakli su iz Ministarstva i istakli da neće davati nove koncesije za mHE.

Završeno 28 mHE, 12 u izgradnji
Predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija su saopštili da je na osnovu 17 ugovora i jedne energetske dozvole završena izgradnja 28 mHE koje imaju upotrebnu dozvolu.

– Za tri koncesiona ugovora kojima je predviđena izgradnja četiri mHE pokrenute su aktivnosti za raskid, 12 mHE je u fazi izgradnje, na osnovu osam ugovora i jedne energetske dozvole, dok su četiri mHE u fazi projektovanja na osnovu četiri ugovora– precizirali su iz ministarstva.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Ekonomija

Svaki peti građanin bez posla

U četvrtom kvartalu, odnosno krajem prošle godine došlo je do pada broja zaposlenih za 16,4 odsto u odnosu na isti period u prethodnoj godini, pokazuju najnoviji podaci Uprave za statistiku (Monstat), piše Dan.

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Kako navode u Monstatu, u četvrtom kvartalu 2020. godine u Crnoj Gori, aktivnog stanovništva bilo je 252,6 hiljada od kojih je 199,1 hiljada ili 78,8 odsto zaposlenih i 53,5 hiljada ili 21,2 odsto nezaposlenih lica. To znači da je oko 30.000 zaposlenih manje bilo na kraju 2020. u odnosu na godinu ranije.

Podaci Monstata pokazuju da je nezaposlen svaki peti radno sposobni građanin.

Broj zaposlenih u odnosu na prethodni kvartal je smanjen za 7,6 odsto, i u odnosu na isti kvartal prethodne godine bilježi pad od 16,4 odsto.

Broj nezaposlenih u odnosu na prethodni kvartal je povećan za 5,7 odsto, i u odnosu na isti kvartal prethodne godine bilježi rast od 18,9 odsto.

Neaktivno stanovništvo čini 248,4 hiljada lica. Broj neaktivnog stanovništva u odnosu na prethodni kvartal je povećan za 5,7 odsto, i u odnosu na isti kvartal prethodne godine bilježi rast od 14,7 odsto.

Stopa aktivnosti za četvrti kvartal 2020. godine je 50,4 odsto, stopa zaposlenosti je 39,7 odsto, stopa nezaposlenosti je 21,2 odsto i stopa neaktivnosti je 49,6 odsto navode u Monstatu.

Monstatu pojašnjavaju da su u pitanju podaci dobijeni putem Ankete o radnoj snazi, koja je sprovedena u četvrtom kvartalu 2020. godine, u periodu od oktobra do decembra.

Anketirana su 2.041 domaćinstva na teritoriji Crne Gore. Prikupljeni su podaci o demografskim obilježjima za sve članove domaćinstava (5.559 lica), a za lica stara 15 i više godina i podaci o njihovoj radnoj aktivnosti (4.907 lica).

Predsjednik Udruženog sindikata državnih institucija Veselin Vujanović ocjenjuje za Dan da je lako zaključiti gdje je došlo do smanjenja broja zaposlenih, a to su turizam, ugostiteljstvo, taksi i autobuski prevoz.

Ističe da je jedini način da se oporavimo i koliko-toliko vratimo na staro da se vakcinišemo, kako bi bili zdravstveno bezbjedniji.

“Projekcije su da se u ovoj godini očekuje oko 50 do 60 odsto prihoda od turizma od onoga što smo imali 2019. godine. Da bi to postigli moramo biti prije svega zdravstveno bezbjedna destinacija, stoga je vakcinacija nužnost da se zaštiti zdravlje, ali i ekonomija i sa njom radna mjesta”, smatra Vujanović.

Generalni sekretar Saveza sindikata Duško Zarubica kaže da ni državi ni poslodavcima ne može korona biti izgovor za sve.

“Država i poslodavci moraju učiniti sve da sačuvaju radnike i radna mjesta, jer kad korona prođe, bojim se da će se suočiti sa problemom da obezbijede radnu snagu. Mi već imamo problem da radna snaga odlazi iz Crne Gore što zbog loših zarada, što zbog nesigurnosti radnih mjesta. Ova država ne smije doći ni u situaciju da zaposleni ostaju bez posla i onda postaju socijalni slučajevi pa se onda mora brinuti i o njima”, upozorava u izjavi za Dan Zarubica.

Najviše zaposlenih od 25 do 49 godina

Najveći broj aktivnog stanovništva čine lica u starosnoj grupi od 25 do 49 godina i to 161,1 hiljada.

Starosna grupa u kojoj je najveći broj neaktivnih lica je grupa od 65 i više godina, što čini 74,8 hiljada neaktivnih lica.

Najveći broj zaposlenih čine lica u starosnoj fupi od 25 do 49 godina i to 127,7 hiljada zaposlenih lica.

Takođe, najveći broj nezaposlenih čine lica u istoj starosnoj grupi, odnosno 33,4 hiljade nezaposlenih lica.

Od ukupnog broja aktivnog stanovništva 142,3 hiljade ili 56,3 odsto čine muškarci, a 110,4 hiljada ili 43,7 odsto čine žene, dok ukupan broj neaktivnih čine žene 146,0 hiljada ili 58,8 odsto, a muškarci 102,3 hiljade ili 41,2 odsto.

Od ukupnog broja zaposlenih 113,1 hiljada ili 56,8 odsto čine muškarci, a 86,0 hiljada ili 43,2 odsto čine žene, a od ukupnog broja nezaposlenih 29,2 hiljada ili 54,6 odsto čine muškarci, a 24,3 hiljade ili 45,4 odsto čine žene.

NASTAVI SA ČITANJEM

Ekonomija

Opština objavila Javnu licitaciju, prodaju dvorište i zgradu

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Opština Danilovgrad objavila je javnu licitaciju za prodaju dvorišta površine 17.405 kvadrata i poslovne zgrade u privredi od 217 kvadrata. Te dvije nepokretnosti nude se za 573.260 eura.

– Ugovor o kupoprodaji se zaključuje sa najpovoljnijim ponuđačem u roku od 30 dana od dana održavanja licitacije, a cjelokupni iznos ponuđač će uplatiti najkasnije 15 dana od dana zaključenja ugovora. U suprotnom, gubi pravo na uloženu kauciju i kupovinu – piše u dokumentu. Licitacija je zakazana za 23. april.

Ovo je treća po redu javna licitacija za predmetne nepokretnosti. Prethodne dvije su bile bezuspješne.

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
14°
Углавном облачно
06:0119:25 CEST
Осећај: 14°C
Ветар: 8km/h S
Влажност: 33%
Притисак: 1018.96mbar
УВ индекс: 4
ПетСубНед
18/8°C
14/8°C
14/7°C

Facebook

Instagram

Najčitanije