Naslovna - Novosti - Elon Musk otkrio na koji način će se pristupati Internetu putem Starlink satelita
starlink

Elon Musk otkrio na koji način će se pristupati Internetu putem Starlink satelita

Ove sedmice SpaceX-ova raketa Falcon 9 u orbitu je lansirala još jednu “pošiljku” od 60 komunikacionih satelita koji imaju upotpuniti konstelaciju Starlink. S ovim lansiranjem u orbiti kruži ukupno 240 satelita (od kojih je 60 testnih) čiji će zadatak biti stvoriti mrežu i donijeti brzu i dostupnu internet vezu u bilo koji dio svijeta. Ovaj plan trebao bi se provesti u djelo do 2024. godine, kada bi oko Zemlje moglo kružiti i do 12 hiljada satelita.

Povodom najnovijeg uspješnog lansiranja šef SpaceX-a Elon Musk na Twitteru je odgovorio na neka pitanja zainteresiranih. Prvi puta je tako otkrio kako će izgledati antena za hvatanje njihovog signala kod kuće. Prema njegovim riječima bit će to “NLO na štapu”, vrlo jednostavnog dizajna i lak za korištenje.

Nakon što ga korisnik uključi u struju i okrene prema nebu, terminal će automatski prilagođavati svoju poziciju prema dostupnim satelitima.

Kako bi počeli s pružanjem usluga pristupa Internetu u Sjevernoj Americi, SpaceX mora lansirati još najmanje četiri serije po 60 satelita, napisao je Musk. Na kraju bi Starlink trebao postati “megakonstelacija” s oko 42 hiljade satelita koji kruže oko cijelog planeta i u svaki njegov kutak donose brzi pristup Internetu.

Astronomska zajednica već sada kritikuje ovaj potez jer bi tako velika količina objekata koji orbitiraju u gustoj mreži oko Zemlje mogla vrlo negativno utjecati na mogućnost posmatranja i snimanja nebeskih objekata. Ali SpaceX se na to ne obazire već najavljuje sve češća lansiranja, pa bi se u narednim mjesecima ona mogla događati svake dvije sedmice, nadopunjujući svakim lansiranjem konstelaciju s dodatnih 60 satelita.

SpaceX je već sada najaktivnija svemirska kompanija po broju lansiranja te vlasnik najvećeg broja aktivnih satelita u orbiti.

@elonmusk

Looks like a thin, flat, round UFO on a stick. Starlink Terminal has motors to self-adjust optimal angle to view sky. Instructions are simply:
– Plug in socket
– Point at sky
These instructions work in either order. No training required.

Takođe pogledajte

Pojavile se prve fotografije Samsung Galaxy S20 telefona

Samsung će 11. februara predstaviti svoju Galaxy S20 liniju telefona, a sada nam XDA-Developers omogućava uvid u izgled Galaxy …

Pravo na socijalno stanovanje

Opštine korisnici Egalizacionog fonda; Danilovgrad na 7. mjestu po razvijenosti

Ministarstvo ekonomije uradilo novu listu stepena razvijenosti crnogorskih opština prema kojoj se dijeli novac iz …

Оставите одговор

%d bloggers like this: