Connect with us

Društvo

EnvPro sproveo terenska istraživanja unutar Parka prirode rijeka Zeta

U okviru projekta Vode Balkana: biomonitoring za Park prirode rijeka Zeta, NVO EnvPro organizovala je u toku prethodna tri mjeseca  terenska istraživanja na lokalitetima u okviru Parka prirode rijeka Zeta.

Sitnica, Kraljičino oko, Kosić, Dobro polje, Spuž su samo neki od lokaliteta koje su naučnici sa lokalnim stanovništvom obišli.

Kako su naveli iz EnvPro-a, na Sitnici i Kraljičinom oku su istraživali vilin konjica (Cordulegaster bidentata), koji živi na mjestima gdje je voda bogata kiseonikom, dno mozaično sa organskim muljem i riparijskom vegetacijom, kao i slatkovodne školjke: Unio i Anodonta, koje ukazuju na kvalitet vode i sredine.

Odabrali smo nekoliko vrsta vilinih konjica, rakova i školjki koji su važni biološki pokazatelji kvaliteta vode i u procesu su, kako su naveli iz EnvPro, određivanja najvažnijih lokacija za njihovo praćenje.

 

Projekat koji EnvPro sprovodi sa međunarodnom organizacijom The Nature Conservancy (TNC) ima za cilj kreiranje bioindikatora za park prirode rijeka Zeta kao pokazni-pilot postupak koji treba da se replicira u susjednim zemljama na Balkanu.

Aktivnosti se izvode uključujući lokalnu zajednicu, opštinu Danilovgrad i druge važne zainteresovane strane, u cilju podizanja svijesti i izgradnje kapaciteta za dalje samostalno praćenje stanja životne sredine.

 

Indikatorske vrste u Parku prirode rijeka Zeta, Dvozubi potočar

Društvo

Potencijalno dostupna inovativna rješenja: Nove prilike za unapređenje danilovgradskog Vodovoda

Krajem prethodne nedjelje u Tivtu je održana prezentacija inovativnih rješenja u oblasti automatizacije, energetske održivosti, tretmana i upravljanja postrojenjima za pitku vodu i komunalne otpadne vode, kompanija „Greenacle“, „Beo Expert“ i „Kolektor“.

U ime Opštine Danilovgrad, prezentaciji su prisustvovali potpredsjednica Opštine, Marija Radonjić, i predsjednik Odbora direktora d.o.o. „Vodovod i kanalizacija“, Lazar Bojat.

Tom prilikom, razmatrane su mogućnosti unapređenja funkcionisanja danilovgradskog Vodovoda, primarno kroz implementaciju geografskog informacionog sistema (GIS) i satelitskog monitoringa gubitaka na mreži, kao i drugih značajnih projekata koji bi mogli biti realizovani iz sredstava EU fondova.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Đoković prisustvovao Danu opštine Gračanica

Predsjednik Skupštine opštine Danilovgrad Velimir Đoković prisustvovao je Danu opštine Gračanica.

Liturgijom , litijama i rezanjem slavskog kolača u Gračanici obilježen je praznik Mala Gospojina ili Rođenje Presvete Bogorodice, nakon čega je održana i Svečana akademija u Domu kulture.

 

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije