Connect with us

Društvo

Formiran Izborni centar opštinskog odbora Demokrata: Prikupljeni potpisi za predsjedničkog kandidata

“Imajući u vidu sve okolnosti, kao i politički trenutak u kojem se nalazimo, kao odlučujući za ukupan razvoj odnosa u državi i društvu, i to u narednih nekoliko izbornih ciklusa, Opštinski odbor Demokratske Crne Gore Danilovgrad snažno podržava zaključke sa posljednje sjednice Predsjedništva Demokrata. U tom smislu, danilovgradski odbor nedvosmisleno predlaže Glavnom odboru da, u skladu sa svojim nadležnostima, donese odluku da Demokrate imaju svog predsjedničkog kandidata na izborima koji su zakazani za 19. mart ove godine.”

Objavljeno

on

Stoji u saopštenju Demokrata Danilovgrad u kojem se dalje ističe da su svi funkcioneri, članovi i simpatizeri Demokrata, dugi niz godina samo zbog te činjenice bili u nemilosti bivšeg režima, a koji su se u svakoj prilici, nerijetko i na ulici, borili za pravo i pravdu, ali i kad je trebalo sačuvati izbornu volju građana, zaslužuju da politički subjekt, koji su prije skoro 8 godina osnovali, ima svog kandidata za predsjednika Crne Gore. Kad se već, zarad budućnosti naše djece i stabilnosti odnosa u državi što bi doprinijelo napretku crnogorskog društva, nije imalo sluha za objedinjavanje građanskih snaga, Demokratska Crna Gora, kao partija koju čine ljudi neukaljanih životnih i profesionalnih biografija, a koja je snažno doprinijela demokratizaciji crnogorskog društva i smjeni bivše vlasti, kao i podizanju životnog standarda svih građana Crne Gore, daće predsjednika Crne Gore koji će, konačno, biti na ponos Crnoj Gori i svakom njenom građaninu, bez izuzetka, ističu iz OO Demokrata.

Opštinski odbor Demokrata Danilovgrad, sljedstveno navedenom, a saglasno odlukama partijskih organa, formirao je Izborni centar Opštinskog odbora, koji će sprovoditi aktivnosti u cilju postizanja najboljeg izbornog rezultata kandidata Demokrata za predsjednika Crne Gore. Osim toga, Odbor je primio k znanju da je podignuta partijska infrastruktura na lokalnom i mjesnom nivou na najviši nivo, a najbolja potvrda toga je da je već skoro pokupljen planiran broj potpisa za predsjedničkog kandidata Demokrata, zaključuju u saopštenju.

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Crna Gora slavi Dan državnosti

Objavljeno

on

By

Flag of Montenegro at Njegos Mausoleum, montenegro

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država i isti datum 1941. kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma.

To je bio uvod u Narodno-oslobodilačku borbu, u kojoj je, važnim političkim odlukama, počela obnova državnosti Crne Gore, ukinute 1918. njenim ujedinjenjem sa Srbijom, odnosno Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca koja je kasnije postala Jugoslavija.

Berlinski kongres, Slika Anton von Werner

Na Crnogorskoj antifašističkoj narodnoj skupštini, održanoj krajem 1944. u Kolašinu, donesena je odluka o statusu Crne Gore kao jedne od federalnih jedinica buduće federativne Jugoslavije.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da u vrijeme kada se savremeni svijet suočava s brojnim potresima, mi unutar Crne Gore treba da prevaziđemo sve što nas dijeli. On je na prijemu povodom 13. jula, Dana državnosti kazao da Crna Gora nije nikada uzmicala pred neprijateljem niti prezala od borbe.

Milatović je podsjetio na istorijski značaj 13. jula i kazao da su u tom datumu sabrani borba i sloboda.

“Držeći se slavne prošlosti Crna Gora nije nikada uzmicala pred neprijateljem niti prezala od borbe, ma kako ona bila surova ili nemoguća”, kazao je Milatović.

Antifašizam, kako je rekao, predstavlja jednu od najvažnijih vertikala crnogorskog društva, koje ga je živjelo mnogo prije nego kao što se pojam našao u istorijskim i sociološkim čitankama.

“Uz uvjerenje da je brat mio, ma koje vjere bio, i da je čojstvo braniti drugoga od sebe”, istakao je Milatović.

Povodom državnog praznika Dana Državnosti neradni dani su 13, 14. i 15. jul.

Nastavite čitanje

Društvo

Danas je Petrovdan

Objavljeno

on

By

Srpska pravoslavna crkva i vjernici, danas obilježavaju Petrovdan – praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu

Ovim danom završava se petrovski post i to svetim pričešćem.

Ko su bili Petar i Pavle?

Petar je rođen u mjestu Vitsaida, na obalama Galilejskog jezera, i bio je jedan od dvanaestorice apostola i nerazdvojni Hristov prijatelj i sledbenik.

– Ti si, Petre, stijena na kojoj ću sagraditi crkvu svoju i vrata paklena neće joj ništa moći, kaže Jevanđelje po Mateju.

Nakon Hristovog vaznesenja i silaska Svetog Duha na apostole, propovijedao je vjeru po Palestini, Siriji, Antiohiji, Maloj Aziji i Rimu, gdje je dva puta boravio. Kao episkop proveo je sedam godina u Antiohiji i tada je za sledbenike Hristovog učenja nastao pojam hrišćani. Za vrijeme vladavine imperatora Nerona u progonu hrišćana uhvaćen je i bačen u tamnicu.

Pavle, koji se pre krštenja zvao Savle, rođen je u Tarsu. Bio je veoma obrazovan i imao je status građanina Rima. Pavle nije spadao u grupu prve dvanaestorice apostola, već u sedamdeset drugih apostola.

U mladosti je bio revnosan progonitelj hrišćana, vjere koju su tadašnji Judejci smatrali za jeres. Kada je krenuo u Damask, na putu je sevnula munja i začuo se glas s neba: “Savle, Savle, zašto me progoniš”, nakon čega je oslijepeo. Savle je tri dana bio sijlep, ali mu se vid vratio posle krštenja.

Pavle je uhapšen u Rimu i bačen u tamnicu. Pogubljen je zajedno sa Petrom. Pavlu je odrubljena glava, a Petar je razapet na krst naopačke. Na ikonama ova dva sveca predstavljaju se zajedno – Petar drži ključeve u ruci, a Pavle mač.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije