Connect with us

Društvo

GG “Stop kolektoru u Centar Danilovgrada” pisala Krivokapiću: Dok nije kasno treba revidirati postojeće stanje

Grupa građana “Stop kolektoru u Centar Danilovgrada” pisala je predsjedniku Vlade gospodinu Zdravku Krivokapiću i njegovoj savjetinici za urbanizam gospođi Ani Samaradžić. Pismo premosimo integralno u nastavku

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Grupa građana „Stop kolektoru u Centar Danilovgrad“

PREDMET: Zahtjev za izjašnjenje

Poštovani gospodine Krivokapiću, uvažena gospođo Samardžić,

Pišemo ispred Grupe građana “Stop kolektoru u Centar Danilovgrada” koja se poslednjih 5 godina bori za izmjenu lokacije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda čija je izgradnja planirana na meandru Landža. Ova grupa je krajem septembra pokrenula i online peticiju na sajtu epeticije.gov.me http://epeticije.gov.me/peticija/show/208

Prije svega želimo zahvaliti na vremenu koje ste izdvojili za prisustvo prezentaciji PPOV-a koji je Opština Danilovgrad organizovala kako bi predstavila prethodno pomenuti projekat.

Vaši razumni stavovi, koji oslikavaju i stavove Vlade koju predstavljate, naveli su nas da Vam i ovim putem ukažemo na određene stvari i stavove koje građani Danilovgrada pokušavaju sprovesti u cilju zaštite prostora koji predstavlja idealnu lokaciju i potencijal za održivi razvoj naše Opštine: od rekreativnih i sportskih sadržaja pa do turističkih i biznis zona.

Niko se nije profesionalno bavio lokacijom u smislu planiranja grada, niko nije valorizovao lokaciju u smislu njene pogodnosti za drugačiji , prikladniji sadržaj. Činjenica je da plan razvoja grada nije urađen stručno i savjesno i da dok nije kasno treba revidirati postojeće stanje.

Elaborat procjene uticaja projekta na životnu sredinu je, nakon postavljenih pitanja od strane građane na koja nisu dobijeni odgovori, trebao biti vraćen na doradu ali to se nije uradilo već je nedelju dana nakon završene javne rasprave izdata ekološka saglasnost.

Molimo vas da formirate stručni tim prostornih planera, arhitekata, ekologa, saobraćajnih i drugih inženjera, koji bi dao mišljenje o smjernicama razvoja grada u pravcu kao da uopšte ne postoji ideja da se gradi PPOV, da se izabrani tim vodi stanjem trenutne prirodne, ekonomske i društvene situacije u kojoj je Danilovgrad kao i principima održivog razvoja. Zamolili bismo da se grad zonira po mjeri građana, da se prioriteti zdravog života stave na prvo mjesto, da se iskoristi ono što je priroda dala na najplemenitiji način a to je da se očuva zdrava lokacija.

Molimo Vas da se ne napravi nepopravljiva šteta time što će se degradirati netaknuta priroda u centru grada. To je apsurd. Ovde je sve rađeno naopako, ustrojen je razvoj grada prema PPOV -u. Vjerujemo da Vi znate da je osnovna smjernica za razvoj grada – kvalitetan život građana. Sve je u službi toga. Za PPOV treba naći lokaciju koja je već degradirana ili nema značajniji potencijal.

Građani se za promjenu lokacije bune, kako rekosmo i ranije a mogli ste čuti i na prezentaciji, više godina bezuspješno dok nam se spočitava da smo protiv PPOV-a. Svjesni smo potrebe postojanja postrojenja ali ne na lokaciji Landža.

Lokalitet Landža je shodno prostorno-planskoj dokumentaciji Opštine Danilčovgrad predviđen kao prostor i za treman komunalnih voda i sportsko-rekreativnu zonu. Da li se ovdje radi o konfliktu interesa ili je moguće da ove dvije djelatnosti funkcionišu paralelno na istoj lokalciji?

Da li je po vama lokalitet Landža čije cu centralne geografske koordinate 42.554685, 19.109508 optimalan za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda?

Da li po standardima prostorog planiranja i urbanizacije prostora je prihvatljivo na ovakvoj lokaciji smjestiti postrojenje koje će služiti za tretman otpadnih voda?

Da li je realno očekivati da ako Danilovgrad tokom poslednjih 50 godina ima gotovo nepromijenjen broj stanovnika, da se prečistač baš na ovoj lokaciji projektuje za 12.000 stanovnika a trenutno predmetni prostor broji oko 6.000 stanovnika.

Do sada smo uspjeli identifikovati da je kompanija koja je izrađivala PUP Danilovgrad izradila i Izvještaj o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu PUPa opštine Danilovgrad. Kako je izrađen od strane iste kompanije ovo predstavlja KRŠENJE Zakona o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu, konkretno Član 16 stav 6 Zakona o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu (“Sl. list RCG”, br. 80/05 i “Sl. list Crne Gore”, br. 73/10, 40/11, 59/11) koji kaže: Pravno lice ili preduzetnik koji učestvuje u izradi plana i programa ne može učestvovati u izradi izvještaja o strateškoj procjeni. Do sada niko od nadležnih nije preduzeo ništa po ovom pitanju iako je cjelokupna javnost putem medija upoznata. https://volimdanilovgrad.me/pup-danilovgrad-kako-se-nerade-prostorni-planovi-konflikt-interesa/

Ovu kompaniju smo zvanično i nezvanično kontaktirali više od 10 puta, uvijek bez odgovora https://volimdanilovgrad.me/kolektor-u-landzi-preko-20-mjeseci-bez-odgovora-od-planera/

Koliko vremena je potrebno da se izvrši izmjena PUP-a i DUP-a u cilju očuvanja Landže i definisanja novog lokaliteta za tretman otpadnih voda?

Da li nadležno ministarstvo za komunalne otpadne vode može ponuditi rješenje i koliko treba čekati rješenje za otpadne vode gradskih naselja Danilovgrad i Spuž?

Što će kabinet premjera uraditi po ovom pitanju i kada će preduzeti konkretne korake?

EBRD, kao davaoc kredita, do sredine 2020. godine nije bila informisana o revoltu građana. Vjerujemo da su kontakt osobe iz lokalne samouprave i/ili tada nadležnih ministarstava trebali upoznati zajmodavca. Takođe vjerujemo da ovo nije bilo u nadležnosti građana iako se sada pokazuje da smo upravo to mi trebali uraditi. Mi kao Grupa građana možemo pisati i Bankwatch organizaciji, centrali EBRD-a u Londonu ali smo svjesni da to može dovesti do nepopravljive štete kako ka EBRD-u tako i prema državi prema Crnoj Gori. Mi ovu zemlju volimo i sve korake koje preduzimamo ni u jednom trenu nisu sa namjerom ugrožavanja njenih interesa a vjerujte da ćemo tako nastaviti i dalje.

Tako smo u saznanju da država Crna Gora već trpi kod relevantnih finansijskih institucija zbog lošeg rada i odnosa naše lokalne samouprave.

Kao i Vi i građani su svjesni da će se pretrpjeti finansijska šteta i spremni su da se putem javnog dijaloga, javnih rasprava i inkluzivnih aktivnosti uključe u rješavanje problema.

Takođe, želimo Vas upoznati da određene instance iz političkih krugova iz opštine Danilovgrad vrše pritisak na građane da ne podrže peticiju za promjenu lokacije postrojenja. Iako nas ovo neće pokolebati vjerujemo da je dobro da sa istim budete upoznati.

Svako dobro,

Ispred i u ime Grupe građana „Stop kolektoru u centar Danilovgrada“

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

Zaključeni ugovori između Opštine Danilovgrad i predstavnika sportskih organizacija

Za sufinansiranje programa rada sportskih organizacija, Budžetom Opštine Danilovgrad, opredijeljena su sredstva u visini 200.000,00 eura.

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Odlukom o raspodjeli sredstava sportskim organizacijama za 2022. godinu, od 18.05.2022. godine, predviđeno je da se putem Javnog konkursa rasporedi 50%, odnosno 100.000,00 od ukupnog iznosa sredstava opredijeljenih Budžetom. Navedenom Odlukom, sredstva za sufinansiranje programa rada sportskih organizacija, raspoređena su na sljedeći način:

FK „Iskra“ – 32.698,83 eura

KK „Danilovgrad“ – 10.077,77 eura

MRK „Danilovgrad“ – 11.341,54 eura

OFK „Spuž“ – 6.642.90 eura

FK „Danilovgrad“ – 11.276,73 eura

KK „Iskra“ – 15.197.67 eura

SPK „Matrix“ – 8.198,31 eura

SK „Vojnik“ – 4.666,23 eura

Predsjednik Opštine Branko Bošković, upriličio je prijem za predstavnike sportskih organizacija, dobitnike sredstava, tokom kojeg su zaključeni ugovori.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

„Zazimljavanje pčela“ u prostorijama Mjesnog doma u Donjem Zagaraču

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U četvrtak, 18. avgusta 2022. godine, u prostorijama Mjesnog doma u Donjem Zagaraču, u 19.00 h, organizovaće se predavanje na temu „Zazimljavanje pčela“, koje mještani Zagarača organizuju u saradnji sa NVO Molekul i opštinom Danilovgrad , dok će se u ulozi predavača naći Vladimir Radulović, tehnički sekretar Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore.

Organizatori su saopštili da je predavanje otvoreno za javnost, pa samim tim, pozivaju sve zainteresovane da prisustvuju navedenom događaju.

S obzirom na ograničenost mjesta i u cilju kvalitetnije organizacije događaja, potrebno je da se zainteresovani prijave putem Instagram i Facebook stranice ili na mejl [email protected], na način što će nasloviti mejl sa “Prijava za predavanje “„Zazimljavanje pčela“” i u tekstu mejla upisati svoje ime i prezime, kontakt telefon, mejl adresu i zanimanje (ukoliko se kroz jedan mejl prijavljuje više osoba, potrebno je za svaku osobu naznačiti prethodno navedene podatke).

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije