GI "Stop kolektoru" na sastanku sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma - Volim Danilovgrad
Connect with us

Društvo

GI “Stop kolektoru” na sastanku sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Građanska inicijativa “Stop kolektoru u Centar Danilovgrad”, nakon više od 12 mjeseci borbe za promjenu lokacije gradnje planiranog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, prisustvala je danas na sastanku i to u novom Ministarstvu  ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (nekadašnji MORT).

Kako su nam naveli iz ove građanske inicijative sastanak je protekao u punom razumijevanju situacije i potreba građana Danilovgrada.

Dio grupe građana “Stop kolektoru u Centar Danilovgrada”

Ministarstvo je svjesno sveukupne kompleksnosti projekta i koraka koje je potrebno preduzeti kako bi se problem adekvatno riješio. Ono što nas posebno raduje je da se Ministar odlučio sastati prvo sa nama kao predstavnicima građana a da će potom organizovati sastanak sa Opštinom Danilovgrad. Očekujemo da će se sve uraditi na način da se pretrpi najmanja moguća šteta, saopštili su iz GI “Stop kolektoru u Centar Danilovgrada”.

Potrebno je izmijeniti prostorne planove i na taj način izbrisati Landžu kao lokaciju za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. IZ GI “Stop kolektoru” su svjesni da je potrebna i saglasnost SO Danilovgrad kako bi uopšte moglo da se pristupi izmjeni prostornih planova. Ono što je sigurno, ni u jednom slučaju nećemo dozvoliti da se postojenje gradi u Landži. Ovaj prostor mora biti rekreativna, edukativna i turistička zona.

Naš tim je spreman da pomogne u pronalaženju propusta koji su činjeni u toku projekta koji traje gotovo deset godina i na taj način doprinese rješavanju problema koji muči gotovo 6 000 stanovnika Danilovgrada. Ovo neće biti toliko teško. 

Iz ove građanske inicijative su naveli da Opština još uvijek nije predala ni glavni projekat za izgradnju PPOV pa otud i nema sve potrebne saglasnosti za početak radova.

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma su našem portalu dostavili kratak odgovor navodeći da je problem izgradnje postrojenja za prečišćenje otpadnih voda i kolektora na meandru rijeke Zete, Landža – Danilovgrad jedan od prioriteta na kojem će Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma raditi u narednom periodu.

Tim Ministarstva je trenutno u fazi provjere stanja i relevantne dokumentacije u vezi sa ovim slučajem, saopštili su našem portalu iz Ministasrtva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Društvo

Borovinić Bojović: Epidemiološka situacija bolja, masovna vakcinacija krajem ovog mjeseca

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

U ovom trenutku epidemiološka situacija je značajno bolja od one koju smo imali u posljednjem periodu. Broj novooboljelih je u značajnom padu,ali to ne znači da treba da se opustimo i zanemarimo poštovanje restriktvnih mjera – kazala je u “Bojama jutra” Televizije Vijesti ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Poštovanja mjera, prema njenim riječima, predstavlja preduslov za poboljšanje epidemiološke situacije.

– Nadamo se da će se ako se nastavi ovakav trend pada, uz masovnu vakcinaciju koju očekujemo, zajedničkim snagama dati još bolje rezultate – rekla je Borovinić Bojović.

I stanje u zdravstvenim ustanovama je, kako je istakla, bolje nego što je bilo.

– Važno je da sada dobre rezultate održimo. Za sad smo zadovoljni – kazala je Borovinić Bojović.

Ministarka zdravlja najavila je da se kineske vakcine Sinofarm očekuju u posljednjoj sedmici aprila, a AstraZeneka vakcine se očekuje u prvoj sedmici maja, za revakcinaciju. Očekuje se i kontigent Fajzer vakcina, a za ruske vakcine Sputnjik V datum tačan još nema, ali biće obaviješteni tokom ove sedmice kada će stići sljedeći kontigent i koje količine.

– Sada za nas najvažnije je započinjanje masovne vakcinacije koju očekujemo krajem mjeseca. Ne volim da govorim precizan datum do dana unaprijed, zato što je to komplikovan proces i može da se desi da se pomjeri – rekla je Borovinić Bojović.

Kada bude masovna vakcinacija, dodaje, potrudiće se da maksimalno brzo teče vakcinacija svih prijavljenih i novoprijavljenih.

– Napravili smo 138 punktova, tako da svako ko želi da poželi da bude vakcinisan može biti u toku jednog dana – navela je Borovinić Bojović.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

U posljednjih pet godina u Crnoj Gori registrovano je sedam krivičnih djela obljuba djeteta i 23 krivična djela nedozvoljene polne radnje

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

(MINA) – U posljednjih pet godina u Crnoj Gori registrovano je sedam krivičnih djela obljuba djeteta i 23 krivična djela nedozvoljene polne radnje gdje je žrtva dijete do 14 godina, piše Pobjeda.

Najmlađa žrtva krivičnog djela obljuba djeteta i nedozvoljene polne radnje bilo je šestogodišnje dijete, a najstariji počinilac imao je oko 80 godina.

Prema statistici Uprave policije, najmlađi osumnjičeni za ova krivična djela imao je 14 godina.

Iz policije su Pobjedi saopštili da je od 1. januara 2016. do 1. januara 2021. godine u Crnoj Gori registrovano sedam krivičnih djela obljuba djeteta, dok je u istom periodu registrovano 23 krivična djela nedozvoljene polne radnje gdje je žrtva dijete. Podaci se odnose na žrtve do 14 godina.

Za šest godina Višem sudu u Podgorici predato je pet optužnica protiv pet punoljetnih osoba zbog krivičnog djela obljuba nad djetetom iz člana 206 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Njih četvoro pravosnažno je osuđeno. Najmanja kazna bila je godinu, a najveća izrečena sedam godina, dok za krivično djelo nedozvoljene polne radnje gdje je žrtva dijete nijesmo dobili odgovore iz Osnovnog suda u Podgorici.

Kada su u pitanju krivična djela nedozvoljene polne radnje u vezi sa krivičnim djelom obljuba nad djetetom, u periodu od 1. januara 2016. do 1. januara 2021. godine najviše ih je registrovano na području nadležnosti Centra bezbjednosti Podgorica.

“Kada su u pitanju izvršioci, najstariji je imao oko 80 godina, dok je najmlađi imao 14 godina. Najmlađa žrtva imala je šest godina”, kazali su iz policije.

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
12°
Слаба киша
05:5519:29 CEST
Осећај: 12°C
Ветар: 3km/h SSE
Влажност: 79%
Притисак: 1013.21mbar
УВ индекс: 1
УтоСреЧет
13/7°C
14/6°C
17/10°C

Facebook

Instagram

Najčitanije