Gimnazija i OŠ "Vuko Jovović" usvojile model "Svi u školu" - Volim Danilovgrad
Connect with us

Društvo

Gimnazija i OŠ “Vuko Jovović” usvojile model “Svi u školu”

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Nastava u drugom polugođu odvijaće se po modelu za koji su se škole same odlučile. Njima je, u zavisnosti od prostornih kapaciteta i mogućnosti, Ministarstvo prosvjete predložilo dva modela. Direktorica gimnazije „Petar I Petrović Njegoš” Nataša Latković istakla je da će, nakon prve sedmice koja je predviđena da bude onlajn, svi đaci krenuti u školu raspoređeni u dvije smjene s identičnim rasporedom časova.

– Odjeljenja će se dijeliti u dvije grupe pa će prva grupa svih odjeljenja sva četiri razreda nastavu pratiti u prvoj smjeni, a druga grupa u drugoj. Čas traje pola sata, a smjena će trajati četiri časa što znači da će svi učenici redovno imati 20 časova sedmično u školi, i 11 odnosno maturanti 10 časova onlajn. Ovaj model, s manjim varijacijama, osmislila je radna grupa formirana na nivou gimnazije još u septembru – istakla je Latković.

Direktorica OŠ „Vuko Jovović” Nataša Vuletić navela je da se i njihova škola odlučila da u drugom polugođu svi učenici idu u školu, te da će zbog fonda časova, neki časovi morati da budu održani onlajn.

–Škola broji 1.094 đaka i imamo prostorne i kadrovske kapacitete da na ovaj način realizujemo nastavu, tako da smo spremni da primimo sve učenike. S obzirom na to da učenici mogu da imaju najviše četiri časa, neki predmeti će ipak morati da se održavaju onlajn, a najvjerovatnije će na taj način izučavati vještine i izbornu nastavu. U nekim razredima će i poneki čas matematike, maternjeg i engleskog jezika, takođe pratiti onlajn. Nastava će se odvijati u dvije smjene, u prvu će ići učenici do šestog razreda, a u drugu od šestog do devetog razreda. Svi razredi će dalje biti podijeljeni u dvije grupe – kazala je Vuletić.

(Dan)

Društvo

Na Policijskoj akademiji postavljena skulptura “Čvor” akademskog vajara Ištvana Balinda

Foto: Umjetnička kolonija Danilovgrad

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Posredstvom saradnje između dvije institucije kulture i prosvjete, iz Danilovgrada, Umjetničke kolonije i Policijske akademije , u dvorišnom ambijentu Akademije postavljena je skulptura “Čvor”akademskog vajara Ištvana Balinda.

Autor je skulpturu u mermeru “Maljat”, dimenzija 200 x 80x 80cm, realizovao 2009. godine u oviru Internacionalnog simpozijuma skulpture u Umjetničkoj koloniji Danilovgrad. Tokom boravka i umjetničkog rada od mjesec dana u Umjetničkoj kolonoji Balind je ovako opisao svoje utiske: “Prostor gdje radimo je veoma blizu Zete, tako da imamo jedan stari most, planine oko nas i to je jedna krajnje specifična atmosfera za rad. Nijesam još vidio ovako nešto i baš sam bio pozitivno iznenađen u svakom smislu.Idila u sprezi sa gostoljubivim mještanima dovoljna je da natjera i kamen da progovori.”

Smatram da će ovakav vid saradnje još više doprinijeti prezentovanju umjetničkih djela realizovanih u našoj instituciji i produbiti saradnju ove dvije institucije, navela je Vesna Jovović, poslovni direktor JU Umjetnička kolonija Danilovgrad.

“Veoma nas raduje što je skulptura postavljena u dvorištu Policijske akademije. Na ovaj način promovišemo i podržavamo kulturno stvaralaštvo, što je i uloga Akademije kao javne ustanove koja se bavi obrazovanjem” izjavio je v.d. direktora Policijske akademije Svetomir Knežević.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

42 godine od najrazornijeg zemljotresa koji je pogodio Crnu Goru

Crna Gora danas obilježava 42. godina od najrazornijeg zemljotresa, koji je na današnji dan 1979. pogodio našu zemlju.

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

7 sati, 19 minuta i 50 sekundi, Crnu Goru je pogodio katastrofalan zemljotres, jačine 7,2 stepena Rihterove skale u epicentru.

Potres je izazvao ogromna razaranja na cijelom Crnogorskom primorju, na dužini od preko 100 kilometara.

Epicentar zemljotresa bio je u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti od 15 kilometara od obale. U tom zemljotresu stradala je 101 osoba u Crnoj Gori i 35 u Albaniji.

Oko 100 hiljada ljudi ostalo je bez krova nad glavom.

Najviše su stradali gradovi Ulcinj, Bar, Petrovac, Budva, Tivat, Kotor, Risan i Herceg Novi, uništen je veliki broj modernih hotelskih kapaciteta, oštećena 53 zdravstvena objekta, 570 objekata socijalne i dječije zaštite i 240 škola.

Posebno su stradali kulturno-istorijski spomenici, a oštećeno je oko 350 kilometara magistralnih i 200 kilometara regionalnih puteva.

Šteta je procijenjena na više od 4,5 milijarde dolara. Ali zemljotres 1979. će se pamtiti, prema riječima svjedoka, pamtiti po požrtvovanosti i solidarnosti.

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
14°
Углавном облачно
06:0119:25 CEST
Осећај: 14°C
Ветар: 8km/h S
Влажност: 33%
Притисак: 1018.96mbar
УВ индекс: 4
ПетСубНед
18/8°C
14/8°C
14/7°C

Facebook

Instagram

Najčitanije