Gradi se 68 stanova za zaposlene u Vojsci CG
Predsjednik Vlade Duško Marković položio je danas u Danilovgradu kamen-temeljac stambene zgrade za potrebe Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore, otvorio obnovljeni most „Radovan Pavićević“ i saopštio je na kraju radne posjete toj opštini da Danilovgrad ima ozbiljnu razvojnu i sveukupnu perspektivu jer ima motivisan menadžment lokalne samouprave i Vladu spremnu da podrži njene napore.

„Imao sam veoma dobre i sadržajne razgovore sa predsjednicom Opštine gospođicom Kovačević i njenim timom. Veoma je važno da smo se složili oko prioriteta koje ćemo zajednički tretirati kada su u pitanju Opština i Vlada.

Konstatovali smo sa zadovoljstvom da će iduća godina biti sanaciona godina za lokalne javne finansije. Čestitao sam menadžementu Opštine Danilovgrad na tom opredjeljenju, jer se to poklapa i sa politikama Vlade kada je u pitanju standardizacija javnih finansija, generalno, ali istovremeno ne stajemo sa razvojem i kapitalnim projektima.

Pomenuću samo nekoliko: već početkom iduće godine raspisaćemo tender za gradnju novog bulevara od Podgorice do Danilovgrada vrijednog 25 milona eura i vjerujem da ćemo na jesen početi radove na tom bulevaru. Već je završen tender i izabran izvođač na rekonstrukciji puta od Malog Brda odnosno Rogamske raskrsnice do Spuža vrijednog 3,5 miliona eura i to će Danilovgrad dodatno otvoriti ne samo za nove investicije, nego i za novi kvalitet i komfor građana Danilovgrada. Ono što me posebno raduje je potpisani ugovor o projektu za izgradnju kolektora za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže. To je važno pitanje, to nije samo komunalni, infrastrukturni objekat, nego je to i razvojno pitanje i posebno u kontekstu otvorenog Poglavlja 27 životna sredina koje se juče desilo u Briselu.

Ovaj projekat dobija na novom zanačaju i Vlada će dati sve od sebe da kvalitetnoj i brzoj realizaciji ovog projekta dâ dodatni impuls i ne samo kada je u pitanju grad i njegova bliža okolina, nego i zaštita rijeke Zete u cjelini“  – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je rekao novinarima da je prethodno položio kamen-temeljac zgrade sa 68 stanova za pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore i podsjetio na dobre rezultate u poljoprivredi.

„Investicija je vrijedna pet miliona eura, tako da nastavljamo da realizujemo ozbiljne projekte sa značajnim finansijskim sredstvima. Danilovgrad ima ozbiljnu razvojnu i sveukupnu perspektivu.

U sektoru poljoprivrede već imamo dobre rezultate, imamo nova sredstva i nove projekte, a istovremeno i najavu ozbiljnih privatnih domaćih kompanija i kozorcijuma koji će već početkom naredne godine započeti realizaciju njihovih projekata ovdje i očekujemo između 100 i 150 novih radnih mjesta.

Dakle, imamo motivisan menadžment lokalne samouprave, imamo Vladu spremnu da podrži njene napore, a tim naporima će značajan impuls, sa tim završavam, dati novi zakon o finansiranju lokalne samouprave koje smo utvrdili i predložili i nalaze se u proceduri u Parlamentu gdje lokalne samouprave dobijaju nova sredstva koja će im omogućiti da kvalitetnije funkcionišu na lokalnom nivоu i obezbjeđuju više novca za izmirivanje svojih obaveza, ali naravno i za razvoj“ – rekao je premijer.