Naslovna - Novosti - Ekonomija - HIDROELEKTANA “SLAP ZETE” PONOVO U POGONU

HIDROELEKTANA “SLAP ZETE” PONOVO U POGONU

Elektroprivreda Crne Gore i norveška kompanija NTE, nakon uspješne rekonstrukcije i modernizacije, 10.12. su ponovo pustili u pogon malu hidroelektranu “Slap Zete”.

U završnoj su fazi i radovi u mHE “Glava Zete” za koju se očekuje da bude u funkciji do kraja godine.

Projekat, vrijedan blizu 7 miliona eura, predvidio je potpunu automatizaciju pogona, a posao u planiranim rokovima završava poljska kompanija ZRE iz Gdanjska, sa kojom je potpisan ugovor kao prvorangiranim ponuđačem na tenderu sprovedenom 2017.godine.


Rekonstrukcija i modernizacija dvije male hidroelektrane još jedna je potvrda kvalitetne i obostrano korisne saradnje crnogorske nacionalne elektroenergetske kompanije i norveške kompanije NTE, a obuhvatila je izradu, isporuku, testiranje i montažu elektro-mašinske i hidro-mehaničke opreme, kao i izradu prateće dokumentacije, odnosno glavnog-izvođačkog i projekta izvedenog stanja.


MHE „Slap Zete“ izgrađena je 1952. godine sa instalisanom snagom od 1,2 MW. Tri godine kasnije u pogon je puštena i „Glava Zete“ sa snagom od 4,5 MW, koja je jedina pod zemljom. Oba objekta, od 2010.godine, posluju u sastavu zajedničke firme EPCG I norveške NTE čiji je većinski vlasnik naša kompanija.

Takođe pogledajte

Pravo na socijalno stanovanje

Opštine korisnici Egalizacionog fonda; Danilovgrad na 7. mjestu po razvijenosti

Ministarstvo ekonomije uradilo novu listu stepena razvijenosti crnogorskih opština prema kojoj se dijeli novac iz …

BOG SE JAVI, VAISTINU SE JAVI: Pravoslavni vjernici danas SLAVE Bogojavljenje!

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih vjerskih praznika. Prema vjerovanju …

Оставите одговор

%d bloggers like this: