Connect with us

Društvo

Iković: Sud zvanično privremeno zabranio izgradnju poslovne zgrade uz gradski Trg

Osnovni Sud je naložio Upravi za katastar da izvrši upis zabrane otuđenja i opterećenja za date parcele koje su prvobitno prodate, a nakon toga urbanizovane od strane tadašnjeg rukovodstva Opštine Danilovgrad

U okviru izjave, Vuk Iković, član lokalnog parlamenta iz Pokreta Preokret, istakao je ključne korake koje je Osnovni Sud u Podgorici preduzeo povodom kontroverznog slučaja gradskog Trga u Danilovgradu. Sud je odobrio privremene mjere koje uključuju zabranu izvođenja građevinskih radova na Trgu, kao i zabranu raspolaganja parcelama na kojima je započeta izgradnja poslovne zgrade. Ova mjera donesena je nakon što je pokrenuta tužba protiv Opštine Danilovgrad i investitora zbog sumnje u nezakonitu prodaju Trga.

Iković je dodatno naglasio da je Osnovni Sud naložio Upravi za katastar da provede upis zabrane otuđenja i opterećenja za parcele koje su prethodno prodane, a naknadno su urbanizovane od strane prethodnog rukovodstva Opštine Danilovgrad. Ovaj korak dodatno ističe važnost osiguravanja prava i transparentnosti u ovom slučaju.

Član Pokreta Preokret je takođe istakao inicijativu za formiranje komisije unutar Skupštine Opštine, kako bi se istražilo ko je i iz kojih razloga prodao Trg. Cilj ove inicijative je omogućiti građanima da saznaju više o situaciji i razviti strategiju za rješavanje problema koji su se pojavili. Iković vjeruje da bi ovakav pristup mogao poslužiti kao model za gradnju transparentnog i odgovornog sistema, gdje svako snosi posljedice svojih postupaka.

U svojoj izjavi, Iković je izrazio zabrinutost zbog novog pristupa gradske uprave. Kritikovao je odluku o zamjeranju građanima umjesto investitoru, što, prema njemu, ukazuje na liniju manjeg otpora. Takođe, istakao je da predstavnici parlamentarne većine nisu pokazali volju da se dublje angažuju u slučaju.

On je podsjetio na ključnu ulogu kontrolne funkcije parlamenta, kako na lokalnom tako i na državnom nivou, naglašavajući da iako parlamenti nemaju ovlaštenja za istražne aktivnosti, imaju ulogu u ublažavanju štetnih posljedica prethodnih vlasti.

Zaključujući svoju izjavu, Iković je istakao važnost slučaja gradskog Trga kao primjera za prekid loših praksi i pozvao je da funkcioneri snose odgovornost za posljedice svojih postupaka. Naveo je da će udruženo djelovanje građana u cilju opšteg dobra nastaviti donositi pozitivne rezultate, a Pokret Preokret će ostati predan ovom cilju.

Društvo

Akcija Željeznice Crne Gore: Sjutra predaja dokumentacije za besplatne godišnje karte

Novi red vožnje vozova

Crnogorski studenti dokumentaciju za besplatne godišnje karte, koje poklanja Željeznički prevoz (ŽPCG), mogu predati sjutra, od osam do 14 sati, saopšteno je iz te kompanije, prenosi portal RTCG.

Odbor direktora ŽPCG donio je odluku da pokloni 30 besplatnih godišnjih karata za crnogorske studente, povodom 13. novembra – Njegoševog dana.

Iz ŽPCG su rekli da će besplatne godišnje karte, koje se mogu koristiti za neograničen broj putovanja na svim relacijama u Crnoj Gori, važiti od 1. decembra ove do 1. decembra naredne godine.

“Kako bi iskoristili tu mogućnost, zanteresovani studenti treba da predaju važeće uvjerenje o studiranju i kopiju lične karte na arhivu ŽPCG, na adresi Trg Golootočkih žrtava br. 13 u Podgorici”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će besplatne godišnje karte biti dodijeljene za 30 studenata koji prvi predaju zahtjeve.

“Zadovoljstvo nam je da na taj način kao društveno odgovorna kompanija koja nudi usluge javnog prevoza, doprinesemo mobilnosti i edukaciji mladih ljudi i podstaknemo ih da koriste usluge naše kompanije”, kazali su iz ŽPCG.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Iković: Obezbijediti novčanu nadoknadu za predstavnike mjesnih zajednica

Nadoknada može da bude u visni odborničke isplate ili u visini polovine minimalne zarade u Crnoj Gori. U tom slučaju bi lice koje zastupa mjesnu zajednicu imalo primanja za svoj dnevni četvoročasovni rad. Sredstva za nadoknadu predstavnika mjesnih zajednica Opštine Danilovgrad bi na godišnjem nivou iznosila oko 50.000 eura što je manje od 10 % nadoknada koje Opština prihoduje od korišćenja prirodnih resursa. Ovo znači da je ovo više nego izvodljivo, naveo je Iković.

Iković je takođe inicirao da Opština uvede mjesečnu elektronsku karta koja će važiti kod svakog prevoznika na relaciji Danilovgrad – Podgorica kao i da posljednji polasci iz Podgorice za Danilovgrad i obrnuto budu u 24:00 sata. Ovo treba uraditi izmjenama Odluke o linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika.

Jedan od trenutno najvećih komunalnih problema u opštini Danilovgrad jesu atmosferski kanali za koje ne postoji urađena evidencija. Njihovo neodržavanje, nesavjesno zatvaranje i nestručno odobravanje gradnje uzrokuje sve veće poplave i štete i sve veći broj poziva građana ka komunalnoj inspekciji i komunalnim službama Opštine. Ovo je samo jedan od razloga zašto Odluka o komunalnom redu mora biti što prije izmijenjena kako bi rad komunalne inspekcije bio opravdan, a kvalitet života bolji.

Iković je ponovio da je potrebno osnovati sportsko-rekreativni kajak klub koji bi bio u vlasništvu Opštine, a za koji je Preoret već obezbijedio potrebnu kajak opremu. Danilovgrad ima izvrsne potenijale za ovakav klub i treba u tom pravcu promovisati i koristiti svoje vode. Kajak klub bi se koristio za organizovanje rekreativnih tura, izleta u prirodi, oporavak rijeke Zete, pecanje kao i sportska takmičenja na vodi.

Donošenjem novih i dopunom postojećih odluka će se unaprijediti rad Opštine Danilovgrad i kvalitet života njenih građana, zato je potrebno krenuti što prije u njihovu realizaciju, naveo je Iković..

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije