Connect with us

Društvo

Iković: Utvrditi odgovornost za počinjenu štetu i pokreneti neophodne mjere popravke spomenika

Odbornik Preokreta u Skupštini Opštine Danilovgrad, Vuk Iković, urgirao je ka Opštini Danilovgrad zbog skrnavljenja spomen obilježja na Trgu Golootočkih žrtava.

Spomen obilježje na Trgu Golootočkih žrtava je oskrnavljeno tokom početnih građevinskih radova na nekadašnjem glavnom trgu u Danilovgradu, kazao je našem portalu Vuk Iković podsjećajući na to da je Opština 2001. godine prodala dio gradskog trga, a nakon toga dozvolila da se na toj parceli gradi poslovni objekat, a prilikom gradnje ovo spomen obilježje je nepropisno izmješteno i tom prilikom polomljeno, ukazuje Iković.

-Zato smo ponovo urgirali ka Opštini Danilovgrad da utvrdi odgovornost za počinjenu štetu i pokrene sve neophodne mjere u cilju popravke i zaštite ovog spomen obilježja. Da podsjetimo, ovim spomen obilježjem je trajno data počast žrtvama Golog otoka, kojih je samo iz Danilovgrada bilo preko 300. Zato je očuvanje spomen obilježja javni interes i rukovodstvo Opštine treba da spriječi dalje oštećenje i da procesuira odgovorne za nastalu štetu – saopštije je Iković.

Ovo je samo jedan od pokazatelja da planirani poslovni objekat nije objekat od javnog interesa i da se ne smije dozvoliti dalja uzurpacija Trga. Zato smo i od građevinske inspekije tražili da provjeri usklađenost prijave gradnje sa prostornim planom, kazao je dalje Iković.

Iković je istakao da nastavljaju koristiti sva pravna sredstva kako bi sačuvali trg kao javno dobro i, kako kaže, ovim primjerom pokazali su kako se treba oslobađati loših praksi. Ne protivrječimo dokumentaciji već funkcionerima koji su doveli do toga da se borimo za ono što je uvijek bilo naše, zaključuje Iković.

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Komunalno preduzeće Danilovgrad poziva vlasnike grobnih mjesta radi upisa u evidenciju

U cilju uređivanja gradskog groblja „Sveta Tekla“ u Danilovgradu, Pogrebne usluge Komunalnog preduzeća Danilovgrad poziva  naslednike i srodnike preminulih predaka da se jave u kancelariju pogrebnih usluga DOO Komunalno, radi identifikacije grobnih mjesta svojih predaka i regulisanja pravnog statusa na grobnim mjestima.

Sve informacije mogu se dobiti na broj telefona 067/138-137 Pogrebne usluge DOO „Komunalno“ Danilovgrad.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Nezadovoljni radom Opštine, mještani Kruščice sami sanirali put

Mještani sela Kruščica u blizini Martinića su se organizivali da poprave svoj put jer, kako kažu, asfalt koji im je obećala Opština još nije stigao.

Sakupili smo novac, Igor je naručio mljeveni kamen koji je pomiješan sa glinom i organizivao akciju popravke puta, kazao je za portal Volim Danilovgrad mještanin Zoran Đuković.

Zoran Đuković, stanovnik Kruščice

Kako je istekao većina mještana donirala je novac, dok se njih dvadesetak okupilo kako bi rupe popunili  mljevenim kamenom, Danilo je dovezao kamen traktorom od kojeg smo napravili privremene ivičnjake, Bago je utabao mljeveni kamen vibro žabom, ističe nam Đuković radove i radnu atmosferu.

Pogledajte dio atmosfere u videu koji su mještani kreirali tokom radne akcije.

“Ovo je bila akcija koja nam je pokazala da ako Opština ne može ili neće, da mi moramo sami da se organizujemo i da uz druženje završimo posao. Na kraju dana smo dogovorili otvaranje atmosferskih kanala pored puta da bi put duže trajao.”, ističe Đuković.

Mještani, kako kaže Đuković, od Opštine očekuju da makar sanira rupe asfaltom na ovih 500 metara puta jer će rupe koje su zakrpljene mljevenim kamenom biti pretvorene u nove rupe nakon velikih kiša i teških kamiona koji tjeraju đubrivo iako ovaj put nema nosivost za tako velike kamione.

Očekujemo da Opština zamijeni uličnu rasvjetu u kojoj tek svaka treća sijalica radi. Ako građani mogu da plaćaju onda Opština može da održava rasvjetu ističe Đuković ukazujući da se sve može brzo zavrsiti ako se okupljeno oko zajedničkog cilja.

Đukovića zabrinjava što predsjednik mjesne zajednice ne informiše šta je dogovorio sa rukovodstvom Opštine. “Zato nam je teže da se samoorganizujemo jer ne znamo kada će naše selo i naš put doći na red”, zaključuje Đuković.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije