ofk spuž

O značaju fudbala i sportskih aktivnosti za zdravlje i razvoj djece, danas je suvišno govoriti. Benefiti bavljenja sportom, fudbalom pogotovo, su višestruki a jedan od značajnih je svakako pozitivno i struktuirano provedeno slobodno vrijeme djece i mladih. Sprečavaju se neželjeni obrasci ponašanja, dok se indvidue veoma često razvijaju u jako odgovorne članove društva. 

Nekada su djeca sa područja Spuža, Danilovgrada ali i Podgorice imala priliku trenirati i igrati u Fudblaskom klubu “Zora”. Tragičan završetak “Zore” je nagovještavao loš razvoj fudbala u Spužu i zasnivao se na livadskim derbijima.

Ipak, fudbalskim nadama Spuža i okoline, svoja vrata otvara OFK “Spuž”.

Redakcija našeg portala je imala priliku razgovarati sa predsjednikom kluba, Dejanom Rolovićem.

Prije svega hvala što ste odvojili vremena za naš portal. Sve čestitke za posao koji radite u Spužu i što djeca imaju priliku razvijati svoje talente i kvalitetnije provoditi vrijeme između porodičnih i školskih obaveza. Recite nam za početak, kada je klub osnovan, zašto baš u Spužu i da li su dobrodošla i djeca iz drugih krajeva opštine Danilovgrad?

Klub je osnovan 2007. godine i tada je nosio naziv “SanSiro“, po terenu, takozvanom balonu pored željezničke stanice Spuž, na kojem se i održavaju treninzi. Od ove sezone, naziv smo promijenili u OFK “Spuž”.

 

Svi su dobrodošli djeca svih uzrasta i oba pola. 

 

Odlučili smo se za Spuž, jer FK “Zora”,  dok je postojala, nije davala akcenat na mlađe selekcije, već se fokusirala na seniore, to je i jedan od razloga što nisu opstali. Nije pravljena baza.
ofk spuž

Koliko članova ima trenutno u OFK “Spuž”, koje su to lige i kategorije takmičenja u kojima učestvujete?

U našem klubu trenutno igra preko 50 dječaka i djevojčica, uzrasta od 6 – 12 godina i nastupamo sa dvije selekcije u Đetić ligi. Od sledeće sezone planiramo nastupati sa 4 selekcije a ukoliko se stvore uslovi, oformimo i seniorsku selekciju.

 

Znamo da je sa gašenjem FK “ZORA” nestao seniorski fudbal u Spužu. Da li možda postoje planovi za formiraje seniorske ekipe? Šta je potrebno za taj korak?

Da, potpuno ste u pravu. Kao što sam već naveo, ukoliko se stvore uslovi planira se formiranje i seniorske selekcije OFK “Spuž”. Za to će svakako biti potrebna finansijska sredstva, pa se nadamo da ćemo u uspjeti pronaći i sponzore.

Da li, možda, postoji podrška lokalnih privrednika ili pak lokalne uprave?

Nažalost, ne postoji podrška ni lokalnih privrednika ni lokalne uprave, što je tužno. Pronalaze se sredstva za mnogo nebitnih i trivijalnih stvari, dok se u razvoj sporta na lokalnom nivou ne ulaže previše. Pozdravljamo radove i unapređenje stadiona “Braće Velašević” ali smatramo da je potrebno ulagati i u male fudbalske klubove, a posebno u one koje rade sa djecom. Ona su ta koja će igrati fudbal i treba im omogućiti što bolje uslove za to.

 

Igrate u odličnim uslovima. Koliko je to teško postići bez finansijske podrške?

Da, imamo tu privilegiju da igramo na jakom dobrom terenu balona u Spužu i da sa našim članovi rade vrhunski treneri, koji su licencirani od strane UEFA, što dovoljno govori o njihovoj stručnosti.

Kada postoji ljubav i entuzijazam, finansije se uvijek nadomjeste. Svakako da bi sve bilo znato lakše da su finansije stabilnije ali ipak djeca su zadovoljna, igra se dobar fudbal. Volio bih pomenuti da su i dvije djevojčice pozvane za reprezentaciju U15, Anja Jovanović i Kristina Bošković.

Red je da predstavimo ko je sve u klubu. Recite nam malo više o trenerima koji rade sa djecom.

Sa djecom rade dva trenera sa UEFA licencama, Dejan Rolović predsjednik kluba, UEFA trener i diplomirani fudbalski trener univerzitet UNION Beograd kao  i Petar Kadić UEFA trener.

U intervjuima uvijek ostavimo prostora za poruku našim pratiocima. Šta biste poručili našim sugrađanima, čitaocima portala Volim Danilovgrad? 

Cilj nam je da fudbal u Spužu vratimo na staze stare slave, da sa mlađim selekcijama i seniorima ako bude pomoći, budemo pravi reprezent Spuža i okoline i da igramo značajnu ulogu na crnogorskoj fudbalskoj sceni.

Očekujemo pomoć i podršku od opštine i privrednika iz Spuža,  jer bez njih ne možemo ostvariti zacrtano.

Sportski pozdrav.