Sport ima ključnu ulogu u svakom društvu kroz doprinos socijalnoj koheziji, prevazilaženju predrasuda, povećanju pozitivnog uticaja na javno mnjenje i širenje etičkih i opštih principa koji se kroz njega prenose. Građani mogu učestovati u sportu kao pasivni posmatrači tj.gledaoci i ljubitelji sporta ili kao neposredni učesnici u sportskim aktivnostima, što jeste i najvažniji cilj razvoja sporta u svakom savremenom društvu kojem težimo i mi.

Razvoj sporta i sportskih klubova odnosno moderne fizičke kulture u Danilovgradu datira s početka 20. vijeka. Prve organizovane sportske aktivnosti u Danilovgradu početkom prošlog vijeka organizuju se u okviru Sokolskog društva, koje je bilo veoma aktivno. U okviru društva, akcenat je bio na tjelesno vježbanje i atletske discipline kao što su trčanje, bacanje kugli i koplja i skok u dalj.

O prvim počecima organizovanih sportskih aktivnosti u Danilovgradu pisao je Zdravko Gavrilović u knjizi ”Od Sloge do Iskre – 85.godina fudbala u Bjelopavlićima”. Od davne 1919. godine, kada je Stevan – Šćepo Zlatičanin najstariji sin uglednog danilovgradskog trgovca Neša Zlatičanina donio prvu fudbalsku loptu, nakog čega je i inicirano formiranje prvog radničko – sportskog fudbalskog kluba u Danilovgradu RSK ”Sloga”, protekao je gotovo jedan vijek. Sloga je bila nastariji i najomiljeniji klub u Danilovgradu i okolini. Nastupila je 1925. godine, na Cetinju, na prvoj Zetskoj olimpijadi.

Nakon završetka I svjetskog rata u Bjelopavlićima se javlja veliko interesovanje omladine za fudbalsku igru. Krpenjača počinje ubrzo da se kotrlja po okolnim livadama, gdje nastaju sve intenzivnija druženja sa ovim sportskim rekvizitom.

Da je fudbal u ovom kraju bio i ostao najpopularnij sport najbolje govore podaci o broju klubova izumeđu dva rata. U tom periodu na području tadašnjeg danilovgradskog sreza bilo ih je mnogo. Neki od njih su nastajali i ubrzo nestajali, neki su trajali duže, neki kraće ali svi oni su imali isti cilj, da okupe omladinu i zaljubljenike u ovu igru.

U samom gradu između dva rata bilo je šest klubova: Sloga (1919), Zmaj (1929), Njegoš (1931), Grom (1932), Napredak (1935) i Omladinac (1939). Hajduk je bio ekipa sirotinjskog doma sa Bralenovice. Fudbal se intenzivno igrao i po okolnim selima. Na Orjoj Luci je bio Beli orao, u Kosiću istoimeni klub, Kosovi Lug u istoimenom selu, Brđanin u Ćuriocu, Jugo-soko u Lalevićima, Ujedinjenje u Lalevićima i Pažićima, Jugosloven, Beli orao i Jedinstvo u
Martinićima, Srbobran, kasnije Zora, pa zatim Njegoš i Hajduk u Spužu.

Treba reći da je pored Sloge kao najstarijeg kluba Fudbalski klub Zmaj imao možda najveću popularnost u Gradu, a nastupio je u takmičenju Zetske sportske župe 1933. godine. Posebno treba istaći da su tada fudbalske utakmice bile veliki praznik i da ih je posmatrao za to vrijeme veliki broj gledalaca.

U jednom periodu, sredinom šezdesetih godina prošlog vijeka u Danilovgradu je postojao Opštinski fudbalski savez i opštinska liga. U tom periodu nastajali su klubovi: Orjen (1958) klub radnika ortopedskog preduzeća, Radijator (1961), Mladost, Zmaj, Radnik, Omladinac. Crvena zvijezda (Grlić) osnovana je početkom januara 1968. godine, a inicijativa je potekla od omladine iz sela Grlić.

U Danilovgradu se među prvima u Crnoj Gori 1926. godine osniva Aero klub ”Naša krila”. U Kosovom Lugu se 14.juna 1931 godine osniva Seoska streljačka družina ”Bijeli Pavle” , čiji je prvi predsjednik bio Marko Šaranović.

Prvih poratnih godina dolazi do sportske ekspanzije što je za posledicu imalo osnivanje velikog broja klubova. Tako je Lovačko društvo u Danilovgradu (osnovano 1926) obnovilo svoj rad 1946. godine. Tih prvih godina poslije oslobođenja dolazi do prave ekspanzije gimnastike i atletskih disciplina. U tom periodu osniva se Gradsko gimnastičko društvo ”Lola Vujošević”. Učenici škole u privredi 18.juna 1948. godine osnivaju Gimnastičko društvo ”Napredak”.

Gimnastičko društvo ”Vlajko Brajović” formirano je 1950.godine., pri Seljačkoj radnoj zadruzi ”Bako Jovović”.

Danilovgrad je imao Sreski streljački odbor koji je činilo 12 streljačkih družina koja su egzistirala na teritoriji tadašnjeg danilovgradskog sreza. Streljački sport je bio najmasovniji sve do početka osamdesetih godina. Naime, Opštinski streljački odbor imao je u svom sastavu 12 družina sa preko 900 takmičara. Tu se posebno isticao Streljački klub ”Danilovgrad” koji je u svojim redovima imao nekoliko izuzetnih strijelaca koji su činili streljačku elitu Crne Gore.

Malo je poznato da je 1952. godine u Danilovgradu bilo osnovano Pomorsko-brodarsko društvo ”Zeta”, koje je ugašeno krajem pedesetih godina. Planinarsko društvo ”Prekornica” osnovano je 13. novembra 1952. godine.

Šahovski klub ”Mladost” u Kosovom Lugu osnovan je 13. decembra 1953. godine. Bio je to prvi šahovski klub u srezu za čijeg je predsjednika tada izabran Jakša Brajović. Sredinom pedesetih godina u Danilovgradu je bio osnovan stonoteniski klub ”Iskra”, koji je nakon nekoliko godina prestao sa radom. Počeci rukometnog sporta u Danilovgradu datiraju krajem pedesetih godina. Naime, 1959. godine, u vrijeme kada su gotovo svi gradovi imali organizovan rad društava za tjelesno vaspitanje (DTV) formiran je Rukometni klub ”Partizan”, koji  je tada imao samo mušku ekipu. Prema dostupnim podacima ovaj klub je nakon kraćeg vremena prestao sa radom.

[ads1]

Početkom maja 1972. godine jedna grupa entuzijasta osniva Rukometni klub Danilovgrad koji je imao mušku i žensku ekipu.

Karate klub ”Mladost” u Danilovgradu osnovala je grupa entuzijasta i zaljubljenika u ovaj sport koji je bio u ekspanziji na čelu sa Vojkanom Bojovićem koji je bio i prvi trener kluba, 26. januara 1972. godine.

Košarkaška sekcija Gimnazije u Danilovgradu, osnovana u proljeće 1976., već naredne 1977. godine prerasta u Košarkaški klub ”Danilovgrad”

Šahovski klub ”Mihail Talj” u Spužu je 6. januara 1989. godine osnovala grupa entuzijasta. Osnivanje ovog šahovskog kluba tada je uveličao svojim dolaskog bivši svjetski prvak Mihail Talj koji je tada odigrao meč sa jedinim crnogorskim velemajstorom Božidarom Ivanoviće.

Izvor opstina Danilovgrad, Nacrt razvoja sport