top pet mjesta u Crnoj Gori

Ivana Vojinović za Share Montenegro izabrala top pet mjesta u Crnoj Gori!

Ivana Vojinović, generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu turizma i održivog razvoja za Share Montenegro otkriva kojih pet mjesta u Crnoj Gori bi preporučila svakom turisti.

Vojinović smatra da unikatni prirodni resursi čine ponosnim građane Crne Gore, ali i dodatno obavezuju da ih čuvamo i njegujemo.

“Jako je teško da se opredijelim za neki region ili grad, ali čitav durmitorski masiv je nešto od čega zastaje dah, od Žabljaka do Plužina, sa fokusom na Nacionalni park Durmitor i Regionalni park Piva. Za zaljubljenike u prirodu, posjeta preostalim nacionalnim parkovima (Skadarsko jezero, Prokletije, Biogradska gora i Lovćen), je obavezna. Svaki naš nacionalni park je jedinstven i posjeduje posebne predione, biološke i pejzažne karakteristike. U južnom regionu, stari grad Ulcinj je neopisivo lijep i pravi dragulj naše države. I konačno, kroz posjetu prijestonici Cetinje i mauzoleju na Lovćenu posjetioci iz inostranstva mogu da se upoznaju sa dinamičnom i ponosnom istorijom naše Crne Gore”, navodi Vojinović.

A ovo je njenih top pet mjesta!

5. Rijeka Zeta

Rijeka Zeta je pojedinačno vodom najbogatija rijeka Crne Gore, poslije Bojane, ali sa velikim oscilacijama vodostaja.

U narodu nazvana „zelena Zeta“ kroz Bjelopavlićku ravnicu teče mirno i meandrira, pa se ispod ruševina Duklje uliva u Moraču kao njena glavna pritoku.

Dolina Zeta je dosta očuvane prirode, mozaičnih pejzaža, vrlo ugodne klime, odličnih uslova za poljoprivredu, i daje pečat najpitomijem i najljepše komponovanom kontinentalnom predjelu Crne Gore, bjelopavlićkoj ravnici.

4. Skadarsko jezero i Rijeka Crnojevića

Skadarsko jezero je najveće jezero na Balkanu, nevjerovatno promjenljive površine od 300 do 500 km2.

Obala Skadarskog jezera je živopisna i obiluje poluostrvima i zalivima močvarnog tipa, pa je jezero od 1995. upisano na Ramsar listu močvarnih područja od međunarodnog značaja. Rijedak kudravi pelikan je njegov zaštitni znak. Sa 281 vrsta, Skadarsko jezero je međunarodno značajno stanište mnogih ptica.

Pored toga što Skadarsko jezero skriva brojne endemične vrste biljnog i životinjskog svijeta, ono je i bogato i kulturno istorijskim spomenicima. Naslonjeno na Skadarsko jezero je živopisno mjesto Rijeka Crnojevića čiji se počeci vezuju za vladara Zete, Ivana Crnojevića.

Fotografija preuzeta: http://montenegro-for.me

Rijeka Crnojevića je tokom 19. i početkom 20. vijeka bila najveća crnogorska luka i vodeći trgovački centar. Posebno cijenjen proizvod ovog kraja je suva ukljeva.

Na ulazu u Rijeku Crnojevića je “Danilov most“ koji je podigao knjaz Danilo 1853.

3. Nacionalni park “Durmitor” i Crno jezero

Zbog svoje neopisive ljepote i nedirnute prirode, Durmitor je još 1952. godine proglašen nacionalnim parkom, a od 1980. nalazi se na UNESCO-ovoj listi svjetske prirodne baštine.

Očaravajući i impozantni vrhovi Durmitora sa gustim šumama koje prosto mame da se izgubite u njima, stanište su brojnim i različitim vrstama flore i faune, a neke od njih su endemske.

Ljepoti durmitorskog masiva draž daje 18 ledničkih jezera, nazvanih „gorske oči“, na visinama iznad 1500 m, od kojih je Crno jezero najpoznatije i najveće u Nacionalnom parku.

U parku se nalaze i Stećci, 12-16 bogato ukrašenih i isklesanih nadgrobnih spomenika i blokova.

2. Đalovića klisura

Đalovića klisura se nalazi u netaknutoj divljini, 40 km od Bijelog Polja, a može joj se prići sa nekoliko strana.

Ova klisura je čudo prirode stvarano milionima godina.

Za većinu ljubitelja prirode prolazak kroz Đalovića klisuru je put uzbuđenja, i svaki prelazak preko rijeke Bistrice i njene obale je nesvakidašnji dodir sa prirodom.

1. Kanjon rijeke Tare

Kanjon divlje i neobuzdane ljepotice, rijeke Tare poznatije kao “suza Evrope“, dugačak je 60 km i drugi je po veličini na svijetu, a prvi u Evropi. Kao izuzetna geomorfološka i ekološka cjelina i dom za mnoge endemske vrste biljaka i životinja, basen rijeke Tare je 1977. upisan u program UNESCO-a „Čovek i biosfera“.

Slapovi i pojedini mirni djelovi rijeke Tare ostavljaju utisak bajkovitih predjela, a posebno se izdvajaju šume crnog bora čija su stabla stara i do 400 godina, tako da posebnu turističku atrakciju predstavlja splavarenje Tarom.

Izvor Share Montenegro

Takođe pogledajte

Starinci, Dukađinci i noviji doseljenici

Sveti Vasilije Ostroški i Knez Raič

Za vrijeme života Vasilija Ostroškog na Ostrogu bilo je mnogo problema sa unijaćenjem pravoslavnog stanovništva. …

Bjekstvo od kazne

U Bjelopavlićima je poštovana zadata riječ, a ukoliko bi se desilo da se ne poštuje …

Оставите одговор

%d bloggers like this: