Javna rasprava: Držanje kućnih ljubimaca, način postupanja sa napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima... - Volim Danilovgrad
Connect with us

Društvo

Javna rasprava: Držanje kućnih ljubimaca, način postupanja sa napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima…

Vlasnik, odnosno držalac kućnog ljubimca mora da drži kućnog ljubimca na način da ne ugrozi imovinu i
integritet drugih ljudi i životinja i životnu sredinu.

Published

on

Problem pasa lutalica u Danilovgradu

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Povodom Nacrta Odluke uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca, načinu postupanja sa napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima, načinu zbrinjavanja i kontrole razmnožavanja kućnih ljubimaca organizuje se javna rasprava koja će trajati 15 dana, počev od 14.09. 2021. godine, zaključno sa 29.09.2021. godine.

Ovom odlukom se propisuju uslovi i način držanja kućnih ljubimaca, način postupanja sa napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima, način zbrinjavanja i upravljanja i održavanja skloništa za njihovo zbrinjavanje i kontrole njihovog razmnožavanja, na teritoriji opštine Danilovgrad.

U Odluci se između ostalog navodi da Vlasnik, odnosno držalac kućnog ljubimca dužan je da se o njemu brine i stvori uslove da životinja zadovolji svoje osnovne životne potrebe, kao i da izvršava zakonima propisane obaveze, i to najmanje da:

− obezbijedi redovnu ishranu, koja je po vrsti, kvalitetu i količini u skladu sa vrstom, starošću i fiziološkom potrebom kućnog ljubimca;
− obezbijedi pristup dovoljnim količinama svježe vode za piće odgovarajućeg kvaliteta u skladu sa potrebama kućnog ljubimca;
− obezbijedi odgovarajući prostor za smještaj i boravak sa odgovarajućim higijenskim uslovima života u skladu sa potrebama kućnog ljubimca;
− obezbijedi identifikaciju i registraciju kućnog ljubimca u registar kućnih ljubimaca koji vodi Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, a koji je sastavni dio centralnog registra životinja i koja se obavlja u veterinarskoj organizaciji (ambulanta, služba, klinika i dr.), ako je to određeno posebnim propisima;
− posjeduje identifikacioni dokument za nekomercijalno kretanje (u daljem tekstu: pasoš);
− obezbijedi redovnu vakcinaciju pasa i mačaka vakcinom protiv bjesnila;
− obezbijedi preduzimanje i sprovođenje preventivnih, dijagnostičkih, higijenskih, terapeutskih i drugih mjera radi očuvanja zdravstvenog stanja životinje, sprečavanja nastanka povreda, bolesti različitih uzroka, bola, patnje, straha, stresa i smrti, radi očuvanja fizičkog i psihičkog stanja kućnog ljubimca.

POSTUPANJE SA NAPUŠTENIM I IZGUBLJENIM KUĆNIM LJUBIMCIMA

Član 17

Zbrinjavanje napuštenih i izgubljenih kućnih ljubimaca i održavanje skloništa za njihovo zbrinjavanje vrši privredno društvo kojem su posebnom odlukom Skupštine opštine povjereni ovi poslovi (u daljem tekstu: privredno društvo), drugo pravno lice ili preduzetnik u skladu sa zakonom.

Sakupljanje i prevoz napuštenih i izgubljenih kućnih ljubimaca do skloništa u koje se smještaju obavlja se posebnom opremom i vozilom u skladu sa propisima o zaštiti dobrobiti životinja i veterinarstvu.

Vlasnik, odnosno držalac izgubljenog psa dužan je da nestanak psa, sa podacima o vremenu i mjestu nestanka psa, rasi, fizičkom opisu, imenu nestalog psa, kao i o podacima o identifikaciji, prijavi privrednom društvu, drugom pravnom licu ili preduzetniku, u što kraćem roku, a najkasnije u roku od tri dana, u cilju pronalaženja i zbrinjavanja istog.
Ako vlasnik, odnosno držalac ne prijavi gubitak psa, smatraće se da je napustio psa.

Nalazač izgubljenog ili napuštenog psa dužan je da obavijesti privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnika o pronalasku psa u što kraćem roku, a najkasnije u roku od tri dana.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

DOO za Uzgoj, zaštitu i lov divljači i riba Danilovgrad podnio krivičnu prijavu zbog krivolova na rijeci Zeti

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


DOO za Uzgoj, zaštitu i lov divljači i riba Danilovgrad,  je podnijela krivičnu prijavu protiv NN lica koja je u toku prethodne nedelje strujnim agregatom lovila ribu u rijeci Zeti.

U nastavku prenosimo prijavu, koju nam je dostavio Kabinet predsjednika opštine Danilovgrad:

“U saznanju smo da je dana 20.09.2021 godine na portalu  Volim Danilovgrad objavljen snimak NN lica koje u čamcu zelene boje navodno vrši nedozvoljen izlov ribe na rijeci Zeti, opština Danilovgrad, dok se iz snimka ne može zaključiti tačna lokacija kretanja čamca, lokacija, kao nio identitet lica.

Zbog osnovane sumnje da se radi o nedozvoljenom izlovu ribe, nedozvoljenim sredstvima, podnosimo krivičnu prijavu protiv NN lica u cilju preduzimanja mjera i radnji iz Vaše nadležnosti, a u cilju utvrdivania tačnog činjeničnog stanja.

Napominjemo da naši službenici preduzimaju sve mjere i radnje u cilju identifikacije i utvrdivanja činjeničnog stanja vezano za navedeni dogadaj i u potpunosti Vam stoje na raspolaganju i u cilju postupanja po navedenom događaju.”

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Konkurs za stipendije najboljim studentima i postdiplomcima

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Sekretarijat za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti opštine Danilovgrad raspisao je konkurs za dodjelu stipendija za studijsku 2021/2022. godinu talentovanim studentima osnovnih i postdiplomskih studija (magistarskih i master studija).

Pravo na stipendiju imaju studenti koji su položili ispite iz prethodne godine studija i postigli prosječnu ocjenu najmanje 9 (devet), da su crnogorski državljani, imaju prebivalište u opštini Danilovgrad najmanje godinu dana, prvi put su upisali semestar studijske godine, nijesu gubili nijednu godinu tokom studija i nijesu u radnom odnosu.
Stipendija se dodjeljuje za jednu studijsku godinu i isplaćivaće se mjesečno, za deset mjeseci studijske godine.

Kandidati koji konkurišu prilažu: prijavu na Konkurs, izvod iz matične knjige rođenih, kopiju lične karte i dokumenta kojima dokazuju ispunjenost uslova za dodjelu stipendije.

Uz uvjerenja o studiranju koja su izdata na stranom jeziku potrebno je dostaviti prevod ovlašćenog sudskog tumača.
Dokumenta koja se dostavljaju kao dokaz o ispunjenosti uslova moraju biti original ili ovjerene kopije.

Rok za prijavu na Konkurs je 30 dana, počev od 22.09.2021. godine, zaključno sa 22.10.2021. godine.

Nepotpune i neblagovremene prijave neće se razmatrati. Dostavljena dokumenta se ne vraćaju.

Prijava na Konkurs može se preuzeti na pisarnici ili sa sajta opštine Danilovgrad. Tražena dokumenta potrebno je, u zatvorenoj koverti, sa naznakom “KONKURS ZA STIPENDIJE”, predati neposredno na pisarnici Opštine Danilovgrad ili poslati poštom na adresu: Opština Danilovgrad, Sekretarijat za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti, Trg 9. decembar, 81410 Danilovgrad.

Sva bliža obavještenja i informacije u vezi sa Konkursom mogu se dobiti u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti na broj telefona 020/812-008.

NASTAVI SA ČITANJEM

Seljak.me i VD

Danilovgrad
19°
Сунчано
06:3218:39 CEST
Осећај: 19°C
Ветар: 11km/h ENE
Влажност: 39%
Притисак: 1019.3mbar
УВ индекс: 0
ПетСубНед
26/11°C
28/14°C
30/17°C

Facebook

Najčitanije