Connect with us

Društvo

Još jedan problem na bulevaru: Zatrpavaju ponor, potapaju imanja

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Od početka gradnje, tačnije rekonstrukcije, bulevara Podgorica – Danilovgrad imali smo priliku biti svjedoci brzim radovima, pozitivnim primjerima zaštite stabala i prilagođavanja saobraćajnice ali i brojnim nelogičnostima i nedostacima. Mali broj priključnih saobraćajnica, sječa stabala, degradacija močvarnog područja su samo neki od njih. S obzirom da je put i dalje u fazi rekonstrukcije za očekivati je bilo da će se pojaviti i novi problemi. Ovog puta oni dolaze iz i dešavaju se u naselju Filandar.

Naime, zbog nepoštovanja postojećeg projekta rekonstrukcije odnosno, kako saznajemo, naprasne promjene istog,  preko 40 kuća iz naselja Filandar, sa kišom bivaće redovno ugrožene. Upojni bunar koji je ranije amortizovao atmosferske vode ovog puta je zagrađen, a najavljeno novo rješenje, prema mišljenjima mještana će napraviti nove probleme.

Građani okupljeni na protestu: Niko nas nije udostojio odgovora

“Prvenstveno će bit ugrožena kuća u kojoj živim i imanje, a imajući u vidu da u tom dijelu nema ni kanalizacije, samim tim tu će bit sa otvorenim kanalima užasni uslovi za život jer su skoro sve prelivne cijevi sprovedene u kanale. Niko od nadležnih se nije udostojio ni da nas primi, ni da nas obavijesti o bilo čemu. Ako se ne pristupi rješavanju problema mi ćemo bit prinuđeni da naša prava branimo na sve moguće načine.”, kazao nam je Srđa Dukić.

This slideshow requires JavaScript.

Bivši odbornik u lokalnom parlamentu, Dragan Dragojević navodi da ova situacija ne utiče samo na njega već i na više od 40 kuća i da je prekidanjem starog odvoda, odnosno upojnog bunara, ugrožen normalan život cijelom naselju.

“Tražimo sveobuhvatno rješenje. Vjerujem da je rješenje da se zadrži postojeći odvod dok je potrebno da se drugi preusmjeri prema kružnom toku. O postojećim kanalima se nije vodilo računa decenijama. Zatrpavao ih je kako je ko želio.. Kao nekadašnji odbornik sam sugerisao da se regulišu kanali za odvod vode, međutim nije bilo sluha. Sada prilika da se ovaj problem riješi, poslednji trenutak – kasnije će biti mnogo veći troškovi.”, kazao nam je Dragojević ističući da je najgora situacija prebacanje nadležnosti i odgovornosti između lokalnih i državnih institucija.

This slideshow requires JavaScript.

Milan Pavićević nam je kazao “da je traženo od nadležnih da voda “ide” kao što je sprovođenja poslednjih godina u upojni bunar,  kako ne bi plavila imanja. Predsjednica je obećavala da će voda ići po projektu koji je ranije izrađen od strane Uprave za saobraćaj, međutim došlo do naprasne promjene plana, prije desetak dana, bez ikakve najave. Mi na našim imanjima imamo problem od kada se napravio kružni tok i bulevar, već pet godina.

Pavićevići, kao i većina ostalih, imaju problema sa atmosferskim i otpadnim vodama koje ulaze u stambene objekte

“Voda uđe u donji sprat kuće 30 centimetara, pa su vatrogasci pomagali da premještamo stvari. Do sada smo se obraćali nadležnim institucijama Upravi za saobraćaj, Direkecija za saobraćaj, Optšini Danilovgrad, tadašnjem Predsjedniku Skupštine Crne Gore  ali uvijek bez odgovora. Nikada nam niko nije izašao u susret, ni saslušao nas. Ovog puta smo se nadali, da će po projektu rekonstrukcije a koji je izradila Uprava za saobraćaj, naš problem biti riješen. Ipak, iako smo se radovali da će sve biti u redu, projekat je preko noći naprasno promijenjen pa je tako formirana komisija donijela rješenje koje zagrađuje upojni bunar, vode biti uzbrdo transportovane Sušici odnosno ka Oraškoj jami pa će i javno zdravlje biti ugroženo.  Mišjenja smo da voda ne može ići uzvodno i da će se u punom kapacitetu vraćati u naša imanja zajedno sa otpadnim vodama. Sedam dana smo čekali prijem u opštinu Danilovgrad i nisu nas primili, već su nas prebacali na druge adrese i sekretarijate sa obećanjima da će nas neko pozvati, što se na kraju nije desilo.”, kazao nam je Pavićević.

 

Po svim dosadašnjim pokazateljima biće ugrožen i stambeni prostor i pomoćni objekti. U prijašnjim situacijama kada je voda dolazila do praga prizemlja naše komšije su zaustavljale protok vode ka ponoru i kad smo to što su oni postavljali odklanjali voda se povlacila za pola sata, kazao nam je Miki Golubović navodeći da su pisali gradonačelnici i taj sam odgovor poslao i vama (isti u nastavku) i zadnju sedmicu su komšije probale da kontaktiraju dotičnu i ona se nije udostojila da ih primi.

Golubović nam je kazao i da “u zavisnosti od situacije i njihovog rješenja problema, a da sad ne prejudiciramo (možda ne dođe do poplave) imam namjeru pokrenuti tužbu protiv Opštine i komšija koji su ovo napravili ali ne na sudu u Crnoj Gori nego u Strazburu.”

Iz opštine Danilovgrad su ranije obavijestili građane su po prijavi problema postupili i dobili informaciju od nadležnih instuticija – službi da je u toku izrada novog idejnog rješenja te da će se navedeni problem riješiti na zadovoljstvo svih građana. Iz Opštine su tada podsjetili da je investitor rekonstruktrukcije bulevara Uprava za saobraćaj Crne Gore i EBRD.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

TELEKOM Montenegro business run – najveći team building dogadjaj u crnoj gori

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Dogadjaj koji je namijenjen društveno – odgovornim kompanija sa ciljem promovisanja takmičarskog i timskog duha, brige o zdravlju zaposlenih, te jačanju kontakta sa poslovim saradnicima u jednom neformalnom okruženju

U okviru vinogradarskog kompeksa na Šipčaniku “Multisport Akademija Mayer” i “Business Support centar” organizuju 16.juna 2022.godine “III Telekom Montenegro Business Run“, najveći tim bilding događaj u Crnoj Gori.

Osnovni cilj ovog sportsko-poslovnog dogadjaja je usmjeren na društvenu aktivnost zaposlenih, te bolju interpersonalnu komunikaciju, kako zaposlenih unutar kompanije, tako i medju kompanijama. Namjera organizatora je da kroz osnovne prednosti sporta, kao što su takmičarski i timski duh podstaknu komunikaciju i umrežavanje sa kolegama iz drugih kompanija, ali i doprinese zdravlju zaposlenih.

Partner trke je kompanija Telekom, koja je prepoznala značaj trke i ono šta ona nudi svim Kompanijama. Domaćin trke su „Plantaže“ a.d., a pozvani su da učestvuju svi zaposleni u javnom i privatnom sektoru. Centalni dogadjaj predstavlja trka na 5 km, dok je nakon trke planiran koncert. Ako ste kompanija koja brine o zdravlju svojih zaposlenih, ne smijete propustiti najveći tim bilding dogadjaj u Crnoj Gori. „Telekom Montenegro business run“ nije samo trka posle posla, već priča koja se prenosi i nakon trke i želje da se učestvuje i sledeće godine.

This slideshow requires JavaScript.

Trend trčanja polako je stigao i u našu zemlju. Trčati mogu svi, a ko ne može, dovoljno je da prošeta i time da doprinos svojoj ekipi. Iz tog razloga „Telekom Montenegro Business run“ okuplja poprilično široko broj učesnika – stare i mlade, žene i muškarce, one takmičarski nastrojene ili one koji se po prvi put rekreiraju.

5 RAZLOGA DA SE PRIJAVITE

  1. Ojačajte timski duh.
  2. Motivacija za uspjeh i pobjedu.
  3. Novi poslovni i privatni kontakti.
  4. Briga o zdravlju zaposlenih.
  5. Svaki učesnik dobija startni paket.

Učestvovanje na dogadjaju kao što je “Telekom Montenegro Business Run” predstavlja oblik društveno odgovornog poslovanja. Svaka kompanija prijavljuje jedan tim koji se sastoji od minimum 3 zaposlena, a ograničenja u broju prijava ne postoje. Pobjednik na trci je ona kompanija koja ima najmanje zbirno vrijeme od najbrža 3 zaposlena. Naravno, smisao trke je prije svega dobro druženje i zabava.

Statistika je pokazala da CEO koji završi MARATON IMA 8% veće PRIHODE u svojoj kompaniji (u prosjeku).

Mark Cukerberg je prepoznao značaj trčanja i to sa zaposlenima i pokrenuo je kampanju “A year of running“, koja promoviše 365 pretrčanih milja za godinu dana!

Započnite i vi svoju “5K” strategiju na Telekom Montenegro Business Run 2022. Sa kolegama je lakše i zanimljivije. Neka najbolji tim pobijedi.

Svaki učesnik dobija bogat startni paket koji uključuje medalju, majicu, bon za večeru i startni broj sa čipom. Nakon trke ga očekuje večera, piće i žurka. Dobra zabava, muzika i kvalitetno piće su zaštitini znak “After run” žurki, jer pobjedu treba nazdraviti uz nagrade, ples i druženje sa kolegama. Više infomacija o ovom izuzetnom dogadjaju možete pronaći na sajtu https://www.montenegrobusiness.run/ ili na kontakt telefon 067 51 80 80.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Zodijakov opus slika izložen u Centru za kulturu Danilovgrad njegova je najintimnija biografija

Published

on

By

Izvor opština Danilovgrad

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Opus slika Božidara Pavićevića Zodijaka, koji je predstavljen na izložbi u Centru za kulturu Danilovgrad, njegova je najintimnija biografija i ne postoje riječi koje bolje mogu od tog izbora, izraziti likovnost, njegovu senzaciju, beskrajnu svestranost i energiju.

To je saopšteno na otvaranju izložbe slika Božidara Pavićevića Zodijaka, koja je upriličena u holu Centra za kulturu Danilovgrad, u okviru programa povodom proslave Dana nezavisnosti Crne Gore.

Predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević, kazala je da je Božidar rođen u Danilovgradu gdje je živio i stvarao.

„Uvijek je govorio da je Danilovgrad njegov zavičaj, specifičan po različitostima malim i velikim, po dobrim i britkim ljudskim osobinama. Grad Danilovgrad, koji je imao ogroman zamajac od davnina, grad koji je znao samo da priča, ako ima dovoljno sluha za sve te njihove priče, govorio je Zodijak. Rijeka Zeta i njegovi mostovi su tragovi jači od svih nas. Zato neka grad Danilovgrad nikad ne zaboravi našeg Boža, neponovljivu ličnost koja je imala snage da nas inspiriše, povede i kreativno sugeriše onaj stav koji mu život nameće“, rekla je Kovačević.

Podsjetila je da je Božidar dobitnik više nagrada, ali da izdvaja onu koja mu je, kako je kazala najdraža, a to je Nagrada 9. decembar, svog rodnog grada.

„Kada sam pitala Boža jednom prilikom da li bi svoj atelje preselio u neki drugi grad, Božo mi je rekao „ne, moja je radost tu, tu je moj korak djetinji, a rekao sam sve je blizu ako čovjek hoće“, rekla je Kovačević.

Ćerka Zodijaka Milica Pavićević kazala je da ne može da govori o stvaralaštvu njenog oca bez snažnih emocija.

„Posebno kad u drugačijem okruženju posmatram život moje porodice, jer ove slike jesu to. Zodijakov opus izložen u Centru za kulturu Danilovgrad, njegova je najintimnija biografija. Ne postoje riječi koje bolje mogu, od ovog suptilnog izbora, izraziti likovnost i njegovu senzaciju, beskrajnu svestranost i energiju. Opisivao je događaje, trag, um, rođenje i stradanje, ljubav, misao iznad svega i birao mjesto u našem domu u kojem će različiti izrazi živjeti sa nama“, rekla je Pavićević.

Sve je, kako je dodala, dobilo smisao.

„Za nas i konačni i beskonačni i neraskidivi. Za vas, draga publiko, jedno drugačije, možda najljepše druženje sa Zodijakom“, navela je Pavićević.

Predstavnica Centra za kulturu Danilovgrad, Božidarka Beba Popović, citirala je Zodijaka rečenicom koju je napisao „slikar ne treba da radi ono što vidi, već ono što će biti viđeno“.

„Centru za kulturu Danilovgrad čini čast i zadovoljstvo što smo sa porodicom Božidara Pavićevića Zodijaka sa posebnim uvažavanjem i sjetom upriličili ovu izložbu i tim gestom se makar odužili, podsjetili javnost na ovog značajnog crnogorskog umjetnika koji je nesumljivo ostavio veliki trag u likovnoj umjetnosti u Crnoj Gori“, navela je Popović.

Poručila je da izložba dokazuje to da djela velikog umjetnika uvijek žive i poslije njega.

Božidar Pavićević Zodijak rođen je 1948. godine u Danilovgradu. Srednju umjetničku školu je završio u Herceg Novom, a studirao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beogradu. Bio je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Bio je svestran. Kreativnost i imaginaciju je, pored slika, crteža, scenografije i karikature ispoljavao u grafičkom dizajnu. Njegova djela su izlagana u Italiji, Kubi, a posebno je bio zastupljen na prostorima bivše Jugoslavije, a najviše u Beogradu. Izlagao je i u svim gradovima Crne Gore, a najviše u svom rodnom Danilovgradu. Dobitnik je mnogobrojnih međunarodnih i domaćih nagrada. Preminuo je 2015. godine.

U muzičkom dijelu programa nastupile su Mila Nikić, vokalna solistkinja i Iva Uskoković violončelistkinja, a publika može posjetiti izložbu radnim danima od 10 do 14 sati i od 18 do 20 sati do 17. juna.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije