DANILOVGRAĐANE UPOZNALI SA POVOLJNOSTIMA PRILIKOM ČIPOVANJA PASA

Predstavnici nevladine organizacije „Prijatelji životinja Podgorica“ su u okviru kampanje „Biti odgovoran prema životinjama je naša obaveza“ koju finansira Uprava za bezbijednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, u subotu posjetili Danilovgrad.

U razgovoru sa građanima saznali smo da je veoma mali broj njih upoznat sa obavezom čipovanja svojih pasa, kao i o izuzetno povoljnoj cijeni čipovanja. Svi oni su sa radošću prihvatili informaciju da je u veterinarskim ambulantama cijena čipa, vakcine i pasoša svega 2,5 Eura. – stoji u saopštenju NVO “Prijatelji životinja Podgorica”

Stanovnici Danilovgrada su nam ukazali na sve one probleme iz oblasti dobrobiti i zaštite životinja, sa kojima se svakodnevno susreću. Kao najveće probleme istakli su veliki broj pasa lutalica u samom gradu, ali i u prigradskim naseljima i okolnim selima. Često se dešava da psi lutalice, koje neko konstantno dovozi i ostavlja, pričinjavaju štetu domaćinima, napadajući živinu i sitnu stoku. Kažu da u rješavanju ovog problema ne nailaze na saradnju lokalne samouprave. – saopštio je Izvršni direktor, Dragoje Vlahović.

Predstavnici naše organizacije će u narednom periodu zakazati sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave, gdje ćemo tražiti da u plan budžeta Opštine Danilovgrad, za naredne dvije godine uđe izgradnja skloništa za napuštene životinje, u kome će se sprovoditi program „Uhvati, steriliši i pusti“, te se na taj način postepeno smanjivati broj populacije napuštenih pasa. Takođe, zahtijevaćemo da opštinske službe, u saradnji sa lokalnim veterinarskim ambulantama odmah krenu u proces čipovanja, sterilisanja i obilježavanja uličnih pasa. – stoji dalje u saopštenju.

U okviru posjete Danilovgradu, promoteri naše organizacije su stanovnicima ove opštine dijelili propagandni materijal, te govorili o odgovornom vlasništvu nad životinjama. – zaključuju iz NVO “Prijatelji životinja Podgorica”