Connect with us

NVO Sektor

Kengur bez granica, međunarodno matematičko takmičenje, 20. marta prvi put i u Crnoj Gori

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Međunarodno matematičko takmičenje Kengur bez granica, ove godine će se prvi put održati u Crnoj Gori.

Prve godine je za Crnu Goru predviđena realizacija pilot takmičenja u tri opštine centralne regije: Podgorica, Danilovgrad i Tuzi, i to u dvije kategorije takmičenja: Ecolier (5. i 6. razred) i Cadet (9. i 1. razred srednje škole). Planirani datum održavanja takmičenja je subota, 20. mart 2021, u 10h. Generalni sponzor takmičenja je Crnogorski Telekom, a partneri su Univerzitet Donja Gorica, Udruženje Roditelji, Arhimed d.o.o. i Zzi d.o.o., a uz saglasnost Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Takmičenje Kengur bez granica se održava zadnjih 30 godina u preko 80 država svijeta, uključujući i sve zemlje u našem regionu. Oko  6 miliona učenika osnovnih i srednjih škola širom svijeta, u isto  vrijeme razmišlja o istim problemima i rješava iste zadatke.  Učenici osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore od ove godine imati istu priliku.

Testiranje će se odvijati na tri jezika, CSBH, albanskom i engleskom. Prijavljivanje se vrši putem zvanične internet stranice takmičenja: www.kengur.me. Rok za prijavu je je  14. mart 2021. godine u 15h.

  1. godine takmičenje će se odvijati na tri lokacije, u Podgorici na Univerzitetu Donja Gorica, amfiteatar, u Danilovgradu i Tuzima.

Osnovni cilj takmičenja je popularizacija matematike, te je takmičenje namijenjeno svima koji bi da se na takmičenju oprobaju u rješavanju problema čije odgonetanje zahtjeva maštu, osovne vještine računanja, logičko razmišljanje i druge strategije  za rješavanje problema, bez obzira na to koju ocjenu imaju iz matematike.

Svake godine, matematičari iz cijelog svijeta pripremaju i vrše izbor zadataka za ovo takmičenje. Testovi se sastoje od pitanja sa više ponuđenih odgovora, a akcenat je na duhovitim pitanjima u kojima se više traži brzo i logičko razmišljanje.

Kao rezultat aktivnosti u procesu uspostavljanja aktivnog članstva u Međunarodnoj asocijaciji Kengur bez granica (Kangourou sans Frontières, aksf.org ), kojoj je jedna od primarnih aktivnosti organizovanje istoimenog međunarodnog takmičenja,  NVU Tinker je, od strane ove asocijacije, sertifikovan da u 2021. godini, po prvi put, organizuje pilot takmičenje „Kengur bez granica“ u Crnoj Gori.

Delegirani predstavnik NVU Tinker u Međunarodnoj asocijaciji Kengur bez granica je Doc. dr Nela Milošević, profesorica na Univerzitetu Donja Gorica, a saradnici su Jelena Milojković i Dejana Ponoš, osnivačice NVU Tinker.

Kontakt za dodatne informacije:

Dejana Ponoš

+38267269145

[email protected]

O Tinkeru:

NVU Tinker je osnovan 2018. godine. Član je međunarodna organizacije Devoxx4Kids (Devoxx4Kids.org). Glavni cilj udruženja je podsticanje interesovanja, razvijanje  i primjena znanja iz oblasti nauke i moderne tehnologije (STEM, ICT) kod djece i mladih, poboljšanje položaja djece i mladih kroz edukaciju, motivisanje djevojčica i djevojaka  da se bave naukom, informisanje, kao i podizanje svijesti društva o pitanjima i problemima koja se tiču djece i mladih u svijetu naučnih i tehnoloških izazova.

Kroz besplatne radionice u okviru projekata, od kojih su neki:

  • Igramiranje – programiranja kroz igru za djecu nižih razreda osnovne škole
  • Programiranje u Pajtonu za više razrede osnovne škole
  • Online ljetnja škola programiranja „Pajton za sve!“ za polumaturante i srednjoškolce
  • Tinker Mozgalice – matematičke radionice za niže razrede osnovne škole, pripreme za Kengur takmičenje
  • Tinker Kadeti – matematičke radionice više razrede osnovne škole, pripreme za Kengur takmičenje

Kroz besplatne radionice je NVU Tinker, u saradnji sa partenrima, uključio više stotina djece i mladih direktno, a više hiljada indirektno. Polaznici su razvijali sposobnost logičkog zaključivanja i rješavanja problema, dok su pritom podsticni socijalizacija, drugarstvo, intelektualna radoznalost, pamćenje, inventivnost, maštovitost.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

NVO Sektor

Priručnik „Školska bašta kao integralna učionica”

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U okviru dječije nedjelje, NVO Expeditio predstavlja Priručnik Školska bašta kao integralna učionica nastao kao završna aktivnost projekta ClimCity koji zajednički sprovode NVO Expeditio i Eco Logic. Autori priručnika su Kristina Žugić i Aleksandar Novović, a knjiga je nastala kao logičan nastavak njihovih dugogodišnjih aktivnosti, zaključno sa radionicama u školskim baštama tri podgoričke škole, u okviru ClimCity projekta. Više o priručniku pročitajte u nastavku.


Priručnik “Školska bašta kao integralna učionica

Priručnik „Školska bašta kao integralna učionica”, autora Kristine Žugić i Aleksandra Novovića, rezultat je višegodišnjeg kreiranja i prilagođavanja istoimenog edukativnog programa oprobanog u praksi. Ovaj program su aktivisti NVO Eco Logic realizovali u radu sa djecom, u želji da im na razumljiv i zanimljiv način, kroz aktivnosti u školskim dvorištima, približe ekološke prakse i izazove.

Priručnik je prvenstveno namijenjen nastavnom kadru osnovnih škola, ali i edukatorima zainteresovanim za koncept neformalnog obrazovanja, cjeloživotnog učenja, ekologiju i njenu praktičnu primjenu.

Priručnik bi trebalo koristiti kao neku vrstu vodiča i prilagoditi okolnostima u kojima rade nestavnici/e i edukatori/e. Želja autora je da knjiga posluži kao smjernica za dalje razvijanje koncepta korišćenja školskih bašti, ali i polazna tačka za sakupljanje nove građe iz ove oblasti.

Da pristupite online verziji publkacije kliknite OVDJE

NVO Eco Logic je aktivnosti školske bašte realizovao i u opštini Danilovgrad, Osnovnoj školi “Vuko Jovović”, a intervju, koji smo ranije imali sa Aleksandrom Novovićem možete pročitati u nastavku.


Intervju, Aleksandar Novović: Bog nam je dao lijepu, zdravu i bogatu zemlju. Na nama je da se posvetimo toj zemlji i ljudima na njoj.

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

Značaj ruralnog turizma, za razvoj seoskih područja u Donjem Zagaraču

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U četvrtak, 13. oktobra2022. godine, u prostorijama Mjesnog doma u Donjem Zagaraču, u 19.00 h, organizovaće se predavanje na temu „Značaj ruralnog turizma, za razvoj seoskih područja“, koje mještani Zagarača organizuju u saradnji sa NVO Molekul i Opštinom Danilovgrad, dok će se u ulozi predavača naći Ratko Bataković, predjsednik Mreže za ruralni razvoj Crne Gore i menadžer Poljoprivrednog klastera Crne Gore, istaknuti stručnjak u ovoj oblasti.

Obavještavamo građane, da je predavanje, kao i prethodna, otvoreno za javnost, pa samim tim, pozivaju se svi zainteresovani da prisustvuju navedenom događaju. Međutim, s obzirom na ograničenost mjesta i u cilju kvalitetnije organizacije događaja, potrebno je da se zainteresovani prijave putem Instagram stranice ili na mejl [email protected], na način što će nasloviti mejl sa “Prijava za predavanje “„Značaj ruralnog turizma za razvoj seoskih područja“” i u tekstu mejla upisati svoje ime i prezime, kontakt telefon, mejl adresu i zanimanje (ukoliko se kroz jedan mejl prijavljuje više osoba, potrebno je za svaku osobu naznačiti prethodno navedene podatke).

 

NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
27°
Ведро
06:4718:15 CEST
Осећај: 27°C
Ветар: 11km/h S
Влажност: 29%
Притисак: 1022.35mbar
УВ индекс: 3
СубНедПон
26/13°C
26/14°C
25/16°C

Facebook

Najčitanije

[wcepe_products recent=true order='desc' number='4' columns='4' hide='rating,onsale' button='Vidi artikal']