5 NVO-a podržalo mr Mitra Radonjića za člana Komisije za raspodjelu sredstava NVO - Volim Danilovgrad
Connect with us

NVO Sektor

5 NVO-a podržalo mr Mitra Radonjića za člana Komisije za raspodjelu sredstava NVO

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Pet nevladinih organizacija iz Danilovgrada NVO Rural Urban, NVO Crnogorci Danilovgrad, NVO Želim ti proljeće, NVO Savjet za implementaciju omladinske politike i NVO Institut za socijalnu i obrazovnu politiku kandidovalo je mr Mitra Radonjića za člana Komisije jer, po njihovom mišljenju, on ispunjava sve potrebne uslove i ima potrebno relevantno iskustvo u predmetnoj oblasti.

,,Prihvatio sam kandidaturu ispred ovih 5 NVO između kojih je i Institut za socijalnu i obrazovnu politiku čiji sam izvršni direktor jer sam čvrsto uvjeren da bih svojim znanjem, dosadašnjim iskustvom i ekspertizom u oblasti civilnog aktivizma sa posebnim fokusom na pisanje, rukovođenje i evaluaciju projekata mogao umnogome doprinijeti boljem kvalitetu rada ali i transparentnosti opštinske Komisije za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama”, naveo je Radonjić za portal VD.

“Moje iskustvo iz Savjeta za saradnju organa državne uprave i nevladinih organizacija Vlade Crne Gore je vrlo važno jer je to ključno savjetodavno tijelo kada je u pitanju saradnja organa državne uprave i nevladinih organizacija što dovoljno govori koliko bi moje participiranje u radu ove Komisije doprinijelo kvalitetu rada u cijelom procesu koji ova Komisija ima za zadatak da sprovede, ukoliko budem izabran.

NVO sektor u Danilovgradu mora biti mnogo vidljiviji, transparentniji i spremniji na međusobnu saradnju ali i na međusektorsku saradnju sa organima državne uprave kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou i ključna stvar koja mora biti imperativ svih NVO je objektivnost, apsolutna politička neutralnost i usmjerenost ka opštem dobru”, decidan je Radonjić.

Ono što me posebno raduje kada je u pitanju moja kandidatura jeste činjenica da su svih 5 NVO koje su me podržale u ovom gradu prepoznate kao aktivne, relevantne a ipak je svaka, ako tako mogu reći, ,,priča za sebe” odnosno bavi se različitom tematikom, oblašću i ciljnim grupama i vjerujem da je ova kandidatura možda i lijep primjer saradnje u NVO sektoru na lokalnom nivou.

Međusobna saradnja među nevladinim organizacijama je ključna u cilju postizanja ciljeva rada tih NVO ali i ispunjenja njihovih vizija i misija i mi jednostavno moramo sarađivati ukoliko želimo da dođemo do rezultata.

Radonjić je podsjetio sugrađanke i sugrađane Danilovgrada a bez namjere da istače svoj rad, primjer Eko-mreže Danilovgrad koju čine NVO Rural-Urban, Savjet za implementaciju omladinske politike i Institut na čijem je čelu koja je postigla sjajne rezultate – nekoliko organizovanih akcija čišćenja i uklanjanja ekoloških crnih tačaka pa i prijedlog donacije kontejnera koji je realizovan nedavno.

Saradnja Instituta i Savjeta je rezultirala sa više od 15 podržanih projekata od strane Ministarstava koje su zajedno realizovali u prethodnom periodu, incijative poput inspekcijskog nadzora nad nezakonitom naplatom ,,odštete” u školama koja je nakon njihovog insistiranja ukinuta pa zatim  inicijativa koja je dovela do prilagođavanja ležećih policajaca u opštini Danilovgrad. Kako Radonjić navodi, ovo su sve dobri primjeri saradnje koji su doveli do konkretnih rezultata što dovoljno govori koliko NVO sektor može biti produktivan i doprinijeti boljitku društva ali samo onda kada to činimo zajedno.

“Ne mogu a da ne pomenem lijepu inicijativu NVO Rural Urban, Opštine Danilovgrad, Centra za socijalni rad Danilovgrad i Crvenog krsta Danilovgrad pod nazivom Socijalna bašta gdje naši sugrađani koji su u stanju socijalne potrebe dobijaju prehrambeno-higijenske pakete čime se na ovom primjeru vidi kako međusektorska saradnja na nivou NVO-organi državne uprave daju rezultat u vidu podrške onima kojima je to najpotrebnije i sve ovo prethodno navedeno ističem kao nešto na čemu svi zajedno moramo raditi bez obzira na naše lične razlike.

Lično ali i profesionalno se trudim kroz razne inicijative Instituta na čijem se čelu nalazim da unaprijedim stanje u NVO sektoru u Danilovgradu ali jednostavno i druge NVO se moraju više uključivati u javne rasprave koje organizuje Opština, trebaju koristiti tzv. Institut prazne stolice u lokalnom parlamentu, trebaju pisati Zahtjeve za slobodan pristup informacijama, jednom rječju – moraju se baviti civilnim aktivizmom na pravi način.

Lično mislim da je lokalni Sekretarijat za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti dosta dobar i transparentan ali svakako ima mjesta za unapređenje a u prethodnom periodu sam se uvjerio da i od strane kabineta predsjednice Opštine postoji spremnost na saradnju tako da vjerujem da mi iz NVO sektora, pogotovo koji djelujemo na lokalnom nivou moramo mnogo više da sarađujemo kako između sebe tako i sa lokalnom samoupravom a ne da se naše ,,bivstvovanje” svede na zahtjeve za jednokratnu pomoć ili prijavu na lokalni poziv za finansiranje projekata NVO.

Takođe, od nas se očekuje da budemo kritički nastrojeni i da ukazujemo na anomalije u radu lokalne samouprave ali isto tako moramo zadržati objektivnost i istaći sve one dobre stvari i lijepe inicijative koje lokalna samouprava čini u svrhu dobrobiti Danilovgrada.”, zaključio je Radonjić.

This slideshow requires JavaScript.

NVO Sektor

Prva dendrohronološka istraživanja u Crnoj Gori, i povezivanje djece sa šumama

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Crnogorsko društvo ekologa (CDE) započelo je rad na projektu ,,Od edukacije i povezivanja djece sa prirodom, preko dendrohronoloških istraživanja, do podizanja svijesti o promjenama klime u proteklih nekoliko vijekova u Crnoj Gori!’’, koji je finansijski podržan od strane Evropske komisije.

Ovim projektom CDE će biti fokusirano na proučavanje šuma munikeendemskog, reliktnog bora, koje formiraju posebna i veoma značajna staništa na crnogorskim planinama. Munika je vrsta koja je preživjela poslednje veliko ledeno doba, a pojedinačna stabla mogu dostići starost i preko 1000 godina. Ova vrsta naseljava prostor siromašan plodnom zemljom, na kom drugo drveće teško može da opstane.

Upravo zato će CDE ovim projektom započeti izučavanje zapisa koje je vrijeme ostavilo u pojedinačnim starim stablima. Razne promjene u mikroklimatskim i drugim uslovima kojima je neko stablo bilo izloženo u toku svog života zabilježene su u prstenovima stabla – godovima. CDE će ovim projektom pokrenuti rad prve dendrohronološke laboratorije u Crnoj Gori, gdje će raditi na rekonstruisanju uslova u kojima su stabla rasla za svoga života. Tako ćemo doći do podataka o tome kako se klima mijenjala proteklih vjekova, ali i o iznenadnim nepogodama koje su zadesile neko područje, kao što su na primjer požari. Na osnovu ovih podataka kasnije je moguće predvidjeti promjene u budućnosti, kao i dizajnirati adaptivna scenarija za šume i prirodu izloženu ovim promjenama. Ovaj tip istraživanja posebno je važan za šume munike, jer su ova stabla lako zapaljiva, pa svake godine izgore veliki djelovi njenih šuma.

Poseban fokus projekta biće na ponovnom uspostavljanju i jačanju odnosa izmedju prirode i djece koja rastu u blizini šuma munike. Organizovanjem dva kampa u divljini, kao i na radionicama u prirodi i u školama, CDE će djeci prenositi znanje o vrijednostima i važnosti biodiverziteta kao najdjelotvornijeg štita protiv klimatskih i drugih promjena, ali i kao izvor raznih usluga koje priroda oduvijek besplatno daruje čovjeku.

Na kraju, umjetničkom egzibicijom posvećenoj šumama munike i njenom biodiverzitetu, široj javnosti biće prenijete poruke koje se tiču svih nas, u vezi sa prirodom koja dijelom zavisi od nas, a od koje mi u potpunosti zavisimo. Ako zavirimo u muniku vidjećemo prošlost, a ako je zasadimo sigurnije predvidjamo i pripremamo se za budućnost.

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

ISOP povećava pluralizam socijalnih usluga

Institut za socijalnu i obrazovnu politiku povećava pluralizam defiticarnih socijalnih usluga na način što povećavamo kapacitete Skloništa za žrtve trgovine ljudima, licenciranjem SOS linije za žrtve porodičnog nasilja i licenciranjem Dnevnog boravka za OSI

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

,,U partnerstvu sa Savjetom za implementaciju omladinske politike a uz finansijsku podršku Ministarstva finansija i socijalnog staranja na prošlogodišnjim konkursima smo uspjeli da u potpunosti opremimo Dnevni boravak za osobe s invaliditetom čije licenciranje očekujemo u narednom periodu i SOS liniju za žrtve porodičnog nasilja za šta smo prije dva mjeseca predali zahtjev za izdavanje licence, nakon čega će ISOP imati tri licence za obavljanje tri različita socijalna servisa koja su prepoznata kao deficitarna, ne samo na lokalnom nivou već i na nacionalnom, a posebno kada se radi o Dnevnom boravku za osobe s invaliditetom za ciljnu grupu starijih od 25 godina.

Prepoznavši potrebu za dodatnom podrškom žrtvama trgovine ljudima, a uz podršku naših međunarodnih bilateralnih partnera, opremili smo još jedan objekat koji je otvorenog tipa za smještaj žrtava trgovine ljudima za koji ćemo predati zahtjev za licenciranje ukoliko u narednom periodu Vlada bude podržala rad Skloništa, čime umnogome povećavamo naše interne prostorne kapacitete za prihvat žrtava trgovine ljudima.

Vrlo je važno istaći da je ISOP Sklonište za žrtve trgovine ljudima prvo i još uvijek jedino licencirano Sklonište ove vrste u Crnoj Gori što nam stvara dodatnu odgovornost koje smo itekako svjesni, a mi kao jedna ozbiljna i od međunarodnih partnera prepoznati kao ozbiljna organizacija, konstantno radimo na podizanju kako kadrovskih, tako i prostornih kapaciteta i pored činjenice da Sklonište u potpunosti samostalno finansiramo.

Zahvaljujući podršci koju nam pruža omladinska organizacija Savjet za implementaciju omladinske politike aktivno radimo na podizanju svijesti i edukaciji mladih u oblasti ljudskih prava i socijalne zaštite ugroženih društvenih grupa, čime u potpunosti stvaramo uslove za optimalno funkcionisanje ovih socijalnih servisa ali i uslove podržavajuće okoline u Danilovgradu kada se radi o ciljnim grupama ovih socijalnih servisa”

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
14°
Углавном облачно
06:0119:25 CEST
Осећај: 14°C
Ветар: 8km/h S
Влажност: 33%
Притисак: 1018.96mbar
УВ индекс: 4
ПетСубНед
18/8°C
14/8°C
14/7°C

Facebook

Instagram

Najčitanije