Connect with us

NVO Sektor

KompostirajDG: Nemesis doo zainteresovana za održive metode upravljanja organskim otpadom

Objavljeno

on

Današnji sastanak Nevladine organizacije KOD, Japanska EM Tehnologija Crna Gora i kompanije Nemesis, održan u okviru projekta KompostirajDG, stavio je u fokus ključnu temu održivog razvoja – upravljanje organskim otpadom. Ovaj pristup ne samo da doprinosi očuvanju životne sredine, već i značajno poboljšava prepoznatljivost i ugled privrednih subjekata koji ga implementiraju.

Kompanija Nemesis jasno je prepoznala ove prednosti. Njihovi objekti uključuju hotel i restoran Astoria, plažni bar Astoria Beach i restoran La Bocca u Budvi, hotel i restoran Astoria u Kotoru, Caffe Astoria u Delta City-ju i hotel, Hotel Astoria Tivat kao i 8 La Parisienne pekara i slasticarnica U Podgorici ,Kolasinu, Baru i Tivtu. Imaju i dva proizvodna pogona jedan u Danilovgradu drugi u Lastvi u Budvi i restoran Hemera u Podgorici.

Pored ugostiteljskih objekata kompanija Nemesis u srcu plodne Bjelopavlićke ravnice upravlja i poljoprivrednim imanjem za proizvodnju organskog povrća, salata i začinskog bilja. Uzgajaju autohtone sorte uz održivi pristup i prirodni način proizvodnje.

Na današnjem sastanku, kompanija Nemesis je izrazila interesovanje za implementaciju procesa kompostiranja organskog otpada koristeći efektivne mikroorganizme. Ovaj korak ne samo da će unaprijediti njihovu održivost, već će i poboljšati njihov imidž među ekološki svjesnim potrošačima.

Upravljanje organskim otpadom je strateški potez za privredne subjekte koji žele da unaprijede svoju prepoznatljivost i doprinesu održivom razvoju. Sastanak Nevladine organizacije KOD, Japanska EM Tehnologija Crna Gora i Kompanije Nemesis naglasio je važnost ove inicijative. Kompanija Nemesis svojim primjerom pokazuje kako odgovorno upravljanje otpadom može dovesti do višestrukih koristi, uključujući ekonomske, ekološke i reputacijske prednosti.

Uključivanje i prepoznavanje upravljanja organskim otpadom predstavlja ključni korak ka održivom poslovanju i jačanju ugleda na tržištu. Privredni subjekti koji preduzimaju ovakve inicijative postavljaju standarde za budućnost, dok istovremeno igraju aktivnu ulogu u zaštiti naše planete.

Upravljanje organskim otpadom: Ekonomske i ekološke prednosti

Privredni subjekti koji prepoznaju značaj pravilnog upravljanja organskim otpadom ostvaruju višestruke koristi. Prvo, smanjenje količine otpada koji se šalje na deponije smanjuje troškove odlaganja otpada. Drugo, kompostiranjem se stvara visokokvalitetan organski kompost koji može biti korišćen u poljoprivredi ili hortikulturi, čime se smanjuje potreba za hemijskim đubrivima.

Jedna od ključnih ekoloških prednosti je smanjenje emisija metana, gasova staklene bašte koji nastaju deponovanjem organskog otpada. Time se doprinosi globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promjena. Takođe, kompostiranje poboljšava kvalitet zemljišta, povećava biodiverzitet i smanjuje eroziju tla.

Povećanje prepoznatljivosti i ugleda

Implementacija procesa kompostiranja organskog otpada može značajno povećati prepoznatljivost proizvoda i usluga privrednih subjekata. Savremeni potrošači sve više cijene ekološki osvješćene brendove koji preduzimaju konkretne korake ka održivom poslovanju. Preduzeća koja se odluče za kompostiranje organskog otpada mogu se pohvaliti svojim ekološkim inicijativama, čime se izdvajaju od konkurencije.

 

 

NVO Sektor

Zeleni ambasadori organizuju akciju sadnje u Danilovgradu

Objavljeno

on

By

NVO Gnijezdo sa zadovoljstvom najavljuje predstojeću akciju Zelenih ambasadora, koja će se održati u utorak, 18. juna u 11 časova, u dvorištu JU OŠ “Vuko Jovović” u Danilovgradu.

Ova inicijativa uključuje sadnju drveća i uređenje školskog dvorišta, sa ciljem očuvanja životne sredine i podizanja ekološke svijesti među mladima. Zeleni ambasadori, mladi ekološki aktivisti, predano rade na promociji ekoloških vrijednosti u svojoj zajednici, a ova akcija predstavlja korak ka zelenijoj i održivijoj budućnosti, stoji u najav ove nevladine organizacije

„Pozivamo sve građane i građanke, organizacije civilnog društva i mlade ljude da se pridruže ovoj akciji i podrže napore Zelenih ambasadora. Ova inicijativa nije samo prilika za zajednički rad na očuvanju prirode, već i za edukaciju i osnaživanje mladih ljudi da preuzmu aktivnu ulogu u zaštiti životne sredine,“  istakli  su iz NVO Gnijezdo.

Akciji će se pridružiti i predstavnici Komunalnog preduzeća Danilovgrad, koje pruža tehničku podršku, čime dodatno potvrđuju važnost zajedničkog delovanja u cilju stvaranja zelenijeg okruženja.

Svi koji su zainteresovani da se podrže ovakve aktivnosti ili imaju neka pitanja mogu pisati na  društvenim mrežama NVO Gnijezdo ili putem mejla [email protected]

Nastavite čitanje

NVO Sektor

KompostirajDG: Danilovgrad pokazao put ka održivom odlaganju otpada

Projekat KompostirajDG, čiji je glavni cilj promovisanje održivog odlaganja otpada, uspješno je završen, ostavljajući trajni pečat u lokalnoj zajednici i postavljajući primjer koji bi mogao nadahnuti druge gradove širom Crne Gore. Marija Iković, koordinatorka projekta, ističe da je inicijativa privukla pažnju ne samo stanovnika Danilovgrada već i šire javnosti, te da je postala prepoznatljiva i na nacionalnom nivou.

Objavljeno

on

By

“KompostirajDG nije bio samo projekat, već pokret koji je aktivno uključivao građane, škole i preduzetnike u procese smanjenja organskog otpada ali i edukaciju o značaju reciklaže organskog otpada”, istakla je Iković.

Jedan od elemenata projekta bila je edukacija, posebno mladih. Kroz organizaciju radionica u Osnovnoj školi “Vuko Jovović” i Gimnaziji “Petar I Petrović Njegoš”, te podršku lokalne zajednice, učenici su upoznati s procesom kompostiranja i važnošću reciklaže, pružajući im alate i znanja za buduće aktivno učešće u očuvanju životne sredine.

“Od najmlađih kreće talas ekoloških vrijednosti i pozitivnih promjena u društvu”, naglašava Iković. “Zbog toga je važno da se edukacija počne od najranijih uzrasta, jer na taj način oblikujemo buduće generacije svjesnih građana i lidera koji će se brinuti o okolini u kojoj žive.”

Jedan od najistaknutijih rezultata projekta jeste inicijativa započeta u Osnovnoj školi “Vuko Jovović”, gdje će proces kompostiranja postati redovna praksa, zahvaljujući podršci direktorice Mirjane Keković i organizacije KOD.

“Kompostiranje će postati sastavni dio života Danilovgrađana”, optimistično predviđa Iković. “Ovaj projekat nije samo pokazao kako se može efikasno upravljati organskim otpadom, već je i inspiracija za buduće planove razvoja grada i šire zajednice.”

“Glavni cilj nam je bio temu održivog odlaganja otpada staviti u fokus, a sve kroz konkretne aktivnosti smanjenja komunalnog otpada pojedinačnih domaćinstava i edukaciju učenika, građana i privrednih društva o značaju i benefitima reciklaže organskog otpada i u krajnjem razviti ekološku svijest kod šire javnosti o potrebi reciklaže.

Kroz projekat KompostirajDG uspjeli smo da podijelimo 40 kompleta za kompostiranje građanima opštine Danilovgrad i predstavimo novu, efikasniju metodu kompostiranja uz primjenu efektivnih mikroorganizama japanske EM tehnologije, održimo dvije radionice o procesu kompostiranja učenicima Osnovne škole Vuko Jovovic i Gimnazije Petar I Petrović Njegoš.

Pored toga, realizovali smo i radionice za preduzetnike a jedan od rezultata je taj što će privredno društvo NEMESIS grupe, proces kompostiranja uvrsisti u svoje poslovanje i sav organski otpad koji proizvedu, reciklirati.

Kompostiraj.DG zajednica je u toku predhodnih mjeseci sakupila više od 200 kanti organskog otpada iz domaćinstva, odnosno preko 2 i po hiljade kilograma otpada, koji je pomiješan sa zemljom dao preko 7 hiljada kilograma hranjivog đubriva.”, istakla je Iković.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije