KOR: Vlada da preispita slučajeve prije raskida koncesija mHE - Volim Danilovgrad
Connect with us

NVO Sektor

KOR: Vlada da preispita slučajeve prije raskida koncesija mHE

Koalicija za održivi razvoj (KOR) pozvala je Vladu da preispita odgovornost službenika koji su izdavali dozvole za gradnju mini hidroelektrana (mHE), i da provjeri njihove račune i imovinsko stanje kako bi se preispitala moguća korupcija u procesima izdavanja dozvola.

Iz Koalicije su kazali da ih raduje nastojanje Vlade da oslobodi rijeke od cijevi u koje ih je, kako su naveli, zbog sebičnih interesa gurala prethodna vlast.

„Ipak, razočarani smo najavom da će i spašavanje naših vodotoka iz kandži tajkuna Demokratske partije socijalista i njihovih štetnih projekata, morati da plaćaju građani, a ne oni koji su krivi za izdavanje dozvola za gradnju mHE“, navodi se u saopštenju.

Iz KOR-a su kazali da je, zbog njihovih štetnih odluka, na vodotocima gdje je započeta gradnja pričinjena velika šteta i životnoj sredini i mještanima čija se imanja naslanjaju na rijeke, „zbog čega vas pozivamo da kaznite odgovorne, a ne da još jednom najmanje 100 miliona EUR plate već uveliko osiromašeni građani, koji su se borili protiv mHE“.

„Zbog moguće štete pozivamo Vladu da što prije preispita odgovornost službenika koji su izdavali dozvole i ekološke saglasnosti, te da provjeri njihove račune i imovinsko stanje kako bi se preispitala moguća korupcija u procesima izdavanja dozvola“, kaže se u saopštenju.

Iz Koalicije su naveli da sumnjaju da se u većini slučajeva radilo o malverzacijama.

„Jer je Agencija za zaštitu prirode i životne sredine često žmurila na propuste u elaboratima procjene uticaja na životnu sredinu gdje su naše planinske rijeke A1 klase predstavljane kao zagađeni vodotoci siromašnih biodiverziteta“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su elaborati u većini slučajeva rađeni forme radi, da nijesu vršene studije nultog stanja, a uticaji su obrađivani paušalno.

„Tu je i odgovornost inspekcija koje nijesu uvjek radile svoj posao, kao i problem Uredbe procjene uticaja životne sredine koju su osmislili oni kojima cilj nije bila zaštita prirode već bogaćenje na račun iste“, kazali su iz KOR-a.

Oni su pozvali Vladu da prije raskida koncesija detaljno ispita svaki slučaj, da pokrene postupke protiv odgovornih osoba.

„I da, koliko je u njenoj moći, spriječi da se povlašćeni pojedinci obogate na račun građana samo zbog toga jer je prethodna vlast sklapala štetne ugovore suprotno interesima Crne Gore, a kasnije izdavala dozvole ne vodeći računa o javnom interesu i zašiti prirode“, naveli su iz KOR-a.

Oni su apelovali na novu parlametarnu većinu da što prije usvoji ranije obećavanu Deklaraciju o zabrani izgradnje mHE.

„I da onemoguće dalju gradnju mHE koje su za sada zaustavljene požrtvovanjem mještana koji zbog svoje borbe kubure sa krivičnim prijavama“, zaključili su iz KOR-a.

Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

NVO Sektor

Đurišić i Radonjić kandidati za člana komisije za dodjelu sredstava NVO

Opština Danilovgrad raspisala konkurs za Nevladine organizacije

Na osnovu člana 82 stav 1 tačka 22 Statuta Opštine Danilovgrad (“Službeni list CG – opštinski propisi”, br. 43/18) i člana 7 stav 2 Odluke o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama (“Službeni list CG – opštinski propisi”, br. 16/19) Predsjednica Opštine Danilovgrad, uputila je ranije javni poziv nevladinim  organizacijama za predlaganje kandidata/kinje za člana/icu Komisije za raspodjelu sredstava nevladinim  organizacijama.

Na konkurs su pristigli predlozi NVO-a a nadležni sekretarijat je utvrdio listu kandidata u odnosu na validnost dokumentacije nevladinih organizacija koje su predložile kandidate.

U odnosu na pristigle predloge utvrđena je lista koju čine predloženi kandidati: Jovana Đurišić iz NVO 9.decembar i Mitar Radonjić iz NVO “ISOP”.

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

Direktor Skloništa pisao Delegaciji EU o problemu Skloništa za žrtve trgovine ljudima

Činjenica je da nadležni u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja u potpunosti ignorišu činjenicu da jedino specijalizovano licencirano Sklonište za žrtve trgovine ljudima od kraja prošle godine funkcioniše, adekvatno zbrinjava i sprovodi sve potrebne aktivnosti u cilju zaštite žrtava trgovine ljudima u Crnoj Gori a bez ikakve podrške nadležnih, saopštio je direktor Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku, Mitar Radonjić.

Dvanaest zaposlenih u Skloništu radi potpuno volonterski jer nam je zaštita žrtava trgovine ljudima prioritet u poslu i nećemo dozvoliti da žrtve trgovine ljudima ostanu bez zaštite zbog nečijeg mišljenja da Sklonište za žrtve trgovine ljudima ne treba da postoji ili makar ne u obliku u kakvom je ono sada, računi za električnu energiju se već treći mjesec ne mogu platiti, rentu za objekte nismo platili a sve iz razloga što Ministarstvo finansija i socijalnog staranja ne nalazi za shodno da raspiše konkurs sa adekvatnom visinom sredstava potrebnom za nesmetano funkcionisanje skloništa, saopštio je Radonjić.

Moja je obaveza i dužnost kao rukovodioca ovog Skloništa, kako sa ljudske tako i sa profesionalne strane, da obavijestim Delegaciju EU u Crnoj Gori o objektivnom stanju stvari i odnosu države prema jedinoj ustanovi koja je specijalizovano licencirana za zbrinjavanje žrtava trgovine ljudima jer je Sklonište na čijem se čelu nalazim u relevantnim međunarodnim izvještajima prepoznato kao Sklonište čiji se nivo usluge može porediti sa razvijenim zemljama svijeta, a što sam danas i uradio na način što sam poslao preporučeno pismo Delegaciji u cilju informisanja o odnosu države prema ovom izuzetno važnom socijalnom servisu. Dakle, ako želimo da budemo u društvu razvijenih demokratija Evrope moramo poštovati i zalagati se za poštovanje ljudskih prava a posebno za prava onih koji su višestruko ugroženi.

Poštovanje ljudskih prava posebno ugroženih društvenih grupa, a što žrtve trgovine neminovno jesu, mora biti imperativ u radu Vlade Crne Gore ali očigledno ovoj Vladi ili makar njenom Ministarstvu finansija i socijalnog staranja žrtve trgovine ljudima i ljudi koji o njima brinu nisu na dnevnom redu, zaključuje se u saopštenju koje potpisuje mr Mitar Radonjić – izvršni direktor Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku i rukovodilac Skloništa za žrtve trgovine ljudima

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Promocija

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
11°
Ведро
06:0817:40 CET
Осећај: 10°C
Ветар: 5km/h S
Влажност: 54%
Притисак: 1019.98mbar
УВ индекс: 0
ПонУтоСре
13/5°C
12/6°C
12/0°C

Facebook

Instagram

Najčitanije